Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Rusko je náš nejbližší přítel, vzkázal mluvčí Hamásu. Propustí ruské rukojmí přednostně?

Autor: DVL, lig - 
4. listopadu 2023
20:07

V souvislosti s propouštěním rukojmích zaznělo z úst mluvčího teroristické skupiny Hamás, že je Rusko jejich „nejbližším přítelem“. Informoval o tom server Newsweek. Kromě toho Hamás sdělil, že jim Rusko dodalo seznam svých zadržovaných občanů. 

Rusko je „naším nejbližším přítelem“, prohlásil mluvčí hnutí Hamás. Prohlášení souvisí s faktem, že rukojmí Hamásu ze 7. října jsou zadržováni již déle než tři týdny. Jsou mezi nimi totiž i ruští občané.

Hamás obdržel seznam s Rusy, kteří mají dvojí občanství a kteří jsou zadržováni spolu s dalšími rukojmími v Gaze, sdělil ruské agentuře RIA Novosti vysoce postavený člen hnutí Mousa Abu Marzook. Palestinská militantní skupina se snaží najít osm Rusů, kteří jsou zadržováni, a je připravena je propustit, řekl Marzook. 

Nejbližší přítel

„Prostřednictvím ministerstva zahraničí jsme obdrželi seznam občanů, kteří mají dvojí občanství. Věnujeme tomuto seznamu velkou pozornost a pečlivě ho zpracujeme, protože na Rusko pohlížíme jako na našeho nejbližšího přítele,“ řekl podle agentury RIA Novosti. 

Během schůzky, která proběhla v Moskvě koncem minulého týdne, se zástupci Hamásu zavázali „najít všechny rukojmí a všemi prostředky je osvobodit“, řekl náměstek ruského ministra zahraničí Michail Bogdanov tiskové agentuře TASS, která je podporována Kremlem. 

„Kontakty a akce Ruska na Blízkém východě a v mezinárodních organizacích se zaměřují především na okamžité propuštění rukojmích zadržovaných v Pásmu Gazy a také na řešení otázek souvisejících se zajištěním evakuace ruských a dalších cizích občanů z jeho území,“ oznámilo v pátek ruské velvyslanectví v Izraeli.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Video  Vojenský psycholog: Hamás si útokem na Izrael splnil svůj sen  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

Ludmila Micikova ( 5. listopadu 2023 07:10 )

Gaza a konflikt s Izraelem je neuralgickou situaci celého muslimského světa. Premiér Netanjahu do toho chloustl, může dopadnout jako prez. Milosevic. Cesty státního tajemníka USA p. Bidena jsou zbytečné, jen prileva olej do ohně. Prezident Putin opět rozbíjí bank v této vysoké hře. Naopak prez. Zelensky se dostává do situace, kdy by měl začít jednat o příměří. Situace na bojišti se mění, každou minutu, jak řekl Švejk, používaje Napoleonuv výrok.

kokott ( 5. listopadu 2023 03:30 )

Izrael neměl nikdy vzniknout.Je to uměle vytvořený stát z židovských uprchlíků kteří utíkali před německými fašisty na území Palestiny.Oni tam většinou nechtěli jít,chtěli do ameriky ale byli tam nasměrování.V té době to byla Anglická kolonie a hlavní slovo tam měl Churchil který také prosadil po válce vznik sionistického Izrale což se Arabúm nelíbilo a nelíbí dodnes.

Zobrazit celou diskusi