Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Výzvy k příměří s Hamásem izraelský premiér rázně odmítl. Byla by to kapitulace, tvrdí Netanjahu

Aktualizováno -
30. října 2023
20:59
Autor: ČTK - 
30. října 2023
19:51

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes vyloučil klid zbraní s Hamásem. Výzvy k příměří v Pásmu Gazy jsou podle něj výzvou, aby se Izrael vzdal teroristické skupině. Premiér to řekl anglicky v komentáři pro zahraniční média. Na dotaz, zda vzhledem ke klesající podpoře od veřejnosti uvažuje o odstoupení, odpověděl, že "rezignovat" by měl akorát Hamás.

Izrael podle Netanjahua nepřistoupí na příměří s Hamásem po útoku ze 7. října stejně jako by USA nepřistoupily na klid zbraní po japonském útoku na Pearl Harbor v prosinci 1941 nebo po teroristických útocích z 11. září 2001.

„Výzvy k příměří jsou výzvami k tomu, aby se Izrael vzdal Hamásu, aby se vzdal terorismu a barbarství. To se nestane,“ řekl premiér. „Bible říká, že je čas k míru a je čas k válce. Toto je čas na válku, na válku za naši společnou budoucnost,“ uvedl s tím, že nastal čas, aby se všichni rozhodli, na jaké straně stojí.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

„Izrael bude stát proti silám barbarství, dokud nezvítězí. Doufám, a modlím se za to, že civilizované země po celém světě tento boj podpoří, protože boj Izraele je i vaším bojem. Pokud zvítězí Hamás a íránská osa zla, budete dalším terčem vy,“ vzkázal Netanjahu spojencům. Dodal, že Izrael bude bojovat bez ohledu na to, které země se postaví na jeho stranu. „Bůh žehnej Izraeli a všem, kteří stojí za Izraelem,“ prohlásil.

S odkazem na oběti izraelského bombardování v Pásmu Gazy Netanjahu řekl, že je třeba rozlišovat mezi „cíleným vražděním nevinných a neúmyslnými oběťmi, které provázejí každou legitimní válku“. Zopakoval, že Hamás civilisty využívá jako „lidské štíty“ a že bude tuto „teroristickou taktiku“ nadále uplatňovat, dokud to povede k tomu, že Izrael bude obviňován mezinárodním společenstvím.

Premiér podle listu The Times of Israel (ToI) na tiskové konferenci pro zahraniční média odpověděl záporně na otázku, zda po útoku Hamásu i vzhledem ke klesající podpoře své osoby neuvažoval o demisi. „Jediný, koho mám v úmyslu nechat rezignovat, je Hamás,“ prohlásil Netanjahu. „Hodláme je odložit na smetiště dějin,“ dodal.

apache28 ( 30. října 2023 21:09 )

Naprosto a ve všem souhlasím, nikdo mi nebude zabíjet nevinné děti, tohle ČLOVĚK nedělá!
A Američan ať drží hu-u a krok, oni se zasloužili zato, že vznikl Izrael a když už ho mají, tak ať neremcají, moc toho sice nevím, ale zatím ještě žiju a příjde mi, že svět spadl do mixéru a sám netuším kam až to dojde. I ve vlastní zemi se necítím zrovna komfortně! Takže hlasuji pro život!!!

Zobrazit celou diskusi