Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

V Pásmu Gazy zůstávají tři Češi: Jsou zatím v pořádku. A co unesené děti? Či evakuace?

Video se připravuje ...
Autor: amb - 
30. října 2023
19:29

V Pásmu Gazy se stále nachází tři čeští občané, uvedla pro Blesk Zprávy Mariana Wernerová, která na Ministerstvu zahraničních věcí vede komunikaci s médii. V tuto chvíli by neměli mít zdravotní problémy. Promluvila také o dvou dětech české matky, které pravděpodobně nadále pobývají v ostřelované Gaze. „Vůbec nemáme zpětnou vazbu," přiznala. 

„Situace je taková, že víme o třech českých občanech, respektive osobách, které mají české občanství. Jsme s nimi v kontaktu a jsme samozřejmě i v kontaktu s egyptskými úřady, tam by se nabízelo, že by se mohli dostat nejblíže na tu egyptskou stranu, proto mají také jejich údaje,“ řekla Blesk Zprávám Mariana Wernerová z odboru komunikace ministerstva. 

„Nás styčný úřad v Ramalláhu, který je nejblíže, s nimi je v kontaktu. Zatím nemám informaci, že by tam někdo měl mít nějaký zdravotní problém,“ dodala.

„Jsou relativně v pořádku, jsou tam s rodinnými příslušníky. Nicméně pokud jde o jejich případnou evakuaci, tak tam zatím, nejenom v jejich případě, ale obecně v případě ostatních cizinců, kteří v Pásmu Gazy jsou, tak zatím nenastala,“ řekl v pondělí ráno pro Radiožurnál Petr Hladík, ředitel odboru států Blízkého východu a severní Afriky.

Jak už Blesk dříve psal, v Pásmu Gazy se momentálně nachází také dvě děti, dívka a chlapec. Jejich matkou je Češka, otec pochází ze zahraničí. Podle jejích slov ji začal po narození dcery týrat. Později sám s dětmi odjel na dovolenou do Dubaje a už se nikdy nevrátil. Matka před pár měsíci sama zjistila, že se nachází v Pásmu Gazy.

„Mimo ty tři osoby jsou dvě české děti s otcem pravděpodobně v Gaze. Dali jsme úřadům oficiálních palestinských samospráv nótu, ve které jsme je vyzvali, ať toho otce osloví s tím, že je možnost je dostat do bezpečí do Česka. Vůbec však nemáme zpětnou vazbu. Obě děti jsou vedené v Interpolu, kdyby někde překračovaly hranice, tak by se to zjistilo bez ohledu na to, jestli by s nimi jel otec nebo někdo jiný,“ uvedla v pondělí pro Blesk Zprávy Wernerová.

Protože Pásmo Gazy ovlává teroristické hnutí Hamás, není možné obrátit se na tamní rádoby úřady, uvedla už dříve Wernerová. Ministerstvo zahraničních věcí je však v kontaktu s matkou. To, že tento případ neřešily české úřady dříve, kritizuje organizace Pod Svícnem.

Video  Fiala navštívil Izrael: Jednal s Netanjahuem, setkal se s oběťmi války.  - Soc. síť X - Petr Fiala
Video se připravuje ...

diskutujici ( 31. října 2023 04:45 )

Chtěla mít exotického chlapa? No tak ho má, se vším všudy. Ať teď nebečí.

Jindřich Lacina ( 30. října 2023 21:58 )

přeji dětem ať je okupantská sioprasata nezavraždí stejně, jako již k dnešnímu dni 8000 civilistů

profano ( 30. října 2023 21:20 )

No, a?

Zobrazit celou diskusi