Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Černochová exkluzivně o českém lékaři zadrženém za plácnutí po zadku: V Koreji mu docházejí peníze

Autor: Vera Renovica, Jakub Kopřiva - 
24. června 2023
05:00

Jaký je osud zadrženého vojenského doktora v Jižní Koreji? To přiblížila v pořadu Hráči ministryně obrany Jana Černochová (49, ODS). Ta napsala dopis do Soulu, v němž žádá ministra spravedlnosti, aby se Čechovi dostalo standardního řešení kauzy. Podle jejích slov tomu tak od začátku nebylo.

Lékař I. K. (celé jméno redakce Blesku zná) má nyní zakázáno vycestovat z Jižní Koreje a čeká na soud. Černochová doufá, že se voják už brzy vrátí domů – v asijské zemi je od dubna. „Poslala jsem dopis korejskému ministru spravedlnosti, kterého žádám o to, aby kauza pana doktora byla řešena standardním způsobem, aby byl propuštěn a bylo mu umožněno odjet do Česka,“ prozradila ministryně Blesku v pořadu Hráči a doplnila, že se řeší možnost finanční půjčky pro zadržovaného lékaře, protože je bez prostředků. Oficiálně je nyní na neplacené dovolené a bydlet by měl v některém z bytů ambasády.

Video  Černochová: Soud s českým vojenským lékařem v Jižní Koreji bude dřív.  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Měl zůstat v letadle

Ministryně, a nejen ona, se podle svých slov snaží při jakémkoliv jednání apelovat na jihokorejskou stranu. „Ono se to od začátku standardní cestou vůbec neřešilo. Poté, co se měl pan doktor něčeho dopustit, byl ubezpečen, že musí jen podepsat nějaký protokol. A tak opustil (vládní – pozn. red.) letoun. Kdyby ho neopustil a řekl, ať přijdou, že ho podepíše na palubě, a držel se ochrany české vlajky, dnes tam třetí, čtvrtý měsíc není. Místo toho ho tři hodiny vyslýchali a protokol mu dali podepsat v korejštině, což odporuje mezinárodnímu právu,“ pokračovala Černochová a podotkla, že jí to nepřijde normální. Podle svých slov nechce celou věc bagatelizovat, a pokud se skutek skutečně stal, měl by za něj být lékař potrestán.

Soud už brzy

Podle informací Blesku by měl začít soud už 5. července. Že by to mělo být v prvním týdnu prázdninového měsíce, potvrdila i ministryně. „Budu doufat, že pan doktor bude propuštěn a bude moci odjet. Jestli tam pak budou využívat nějaké opravné prostředky, to nevím, každopádně byly velké snahy i o mimosoudní vyrovnání, o dohodu. Podle informací, které mám, se té dámě pan doktor omluvil přímo v letadle,“ sdělila Černochová.

Video  Hráči: Jana Černochová od bankovní přepážky přes Prahu 2 až na ministerstvo obrany  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Ministryni prý mrzí, že se ke kauze Soul nepostavil tak, že Česko je demokratickou zemí s vlastním vyspělým právním řádem. Vojenský lékař je v Soulu od poloviny dubna. Do Jižní Koreje přicestoval coby doprovod delegace ministra dopravy Martina Kupky (47, ODS). Podle MF Dnes měl po přistání v jihokorejském Busanu tamní hygieničku plácnout po pozadí, navíc byl prý podle deníku v podroušeném stavu. Sám lékař to ale v rozhovoru pro Seznam Zprávy popřel.

O propuštění se snaží i Lipavský

Blesk se na osud zadrženého Čecha zeptal také ministerstva zahraničí pod vedením Jana Lipavského (37, Piráti). „Detaily ohledně soudního řízení nemáme oprávnění sdělovat. Ministerstvo zahraničí se snaží přesvědčit korejskou stranu, aby dále neprodlužovala zákaz vycestování s tím, že máme právní nástroje, jak vést případná jednání či řízení (včetně trestního) na dálku. Jinými slovy není potřeba dále dotčenou osobu v Koreji držet,“ napsal v odpovědi mluvčí Černínského paláce Daniel Drake.

Více už v pondělí

Celý díl Hráčů s ministryní obrany Janou Černochovou si můžete pustit v pondělí na Blesk.cz. Můžete si ho také přečíst na webu anebo v tištěném pondělním Blesku. Kdo raději jen poslouchá, může si záznam pustit také jako podcast na Spotify a všech dalších důležitých podcastových platformách. A o čem ministryně ještě promluvila?

  • Zda je teď správná doba vysokých investic od armády.
  • Jestli Česko potřebuje americké stíhačky F-35.
  • Jak zvládá emoce na pracovišti a o neshodách s šéfem armády a šéfem Ústřední vojenské nemocnice.
  • Anebo o nečekaném poutu s Jiřím Ovčáčkem.

Video  Hráči VIII.: Hostem ve studiu byla tentokrát ministryně obrany Jana Černochová.  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Michal Balak ( 10. července 2023 22:05 )

Potřebuješ půjčku? Banka vás odmítá a chcete, aby vám půjčka vyhovovala? Není problem. Bez ohledu na vaši finanční situaci. Nabízím hypotéky, podnikatelské půjčky, mezinárodní půjčky, osobní půjčky a exkluzivní půjčky na vzdělávání. Nabízím půjčky dostupné pro partnerství, jiné veřejné a soukromé a mnoho dalších. Jsem připraven Vám poskytnout jakýkoliv úvěr, nemovitost, financování a další. Nabízím dlouhodobé i krátkodobé půjčky. Kontaktujte mě ještě dnes a využijte služby prvotřídní finanční půjčky.
E-mailem: mich­alba­lak66@­gmail­.com

David Otevřel ( 27. června 2023 09:33 )

jestli pánovi dochází peníze tak mu nějaké pošli, kdo se vás prosil abyste lítali někde do koreje?

mně se ještě nestalo a ani neznám nikoho kdo by byl obviněný že někoho plácnul přes zadek.

Rosu ( 25. června 2023 18:55 )

Jestliže se tady angažuje Černochová a to koště Lipavský, tak to určitě je ztracené předem..

krapotkin ( 25. června 2023 14:47 )

A jeětě abychom ta víčka posílali za svý do Koreje, ne ? Víš co by stála pošta, zvlášť ta česká. Ještě by to šlo z Německa, tam jsou levnější.

krapotkin ( 25. června 2023 14:42 )

Taky jemi záhadou, proč ty peníze neposílají rouvnou na zahraniční konta ukrajinské mafie.

Zobrazit celou diskusi