Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Jako sud střelného prachu“. Írán hrozí kvůli válce s Hamásem Izraeli i Spojeným státům

Autor: ČTK - 
22. října 2023
14:49

Situace na Blízkém východě se může "vymknout kontrole", pokud Izrael a Spojené státy "okamžitě neukončí zločiny proti lidskosti a genocidu v Pásmu Gazy". Podle agentury AFP to dnes prohlásil íránský ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhjá.

„Region je nyní jako sud střelného prachu. Chtěl bych varovat Spojené státy a loutkový izraelský režim, že pokud okamžitě neukončí zločiny proti lidskosti a genocidu v Gaze, je kdykoli možné cokoli a region by se stal nekontrolovatelným,“ prohlásil Amírabdolláhján během setkání s jihoafrickou ministryní zahraničí Naledi Pandorovou v Teheránu.

Mezinárodní společenství se obává, že by se válka mezi palestinským radikálním hnutím Hamás a Izraelem, která začala 7. října útokem palestinských ozbrojenců, mohla rozšířit na celý region,. Panují také obavy, že se do konfliktu zapojí libanonské šíitské hnutí Hizballáh nebo Írán, který útok Hamásu přivítal, ale uvedl, že se na něm nepodílel. Spojené státy oznámily, na Blízký východ pošlou další zbraně, v pohotovosti budou i další američtí vojáci.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Amírabdolláhján varoval, že „jakýkoli chybný odhad v pokračování konfliktu, genocidy, masakru a nucené migrace obyvatel Pásma Gazy a Západního břehu Jordánu by mohl mít vážné důsledky“ pro region a „proti zájmům agresorských zemí“.

Pandorová zase vyzvala mezinárodní společenství, aby v souvislosti s „hanebným útokem“ na Gazu „věnovalo mnohem větší pozornost“ osudu Palestinců.

Podle izraelských úřadů bylo v den útoku Hamásu na Izrael 7. října zabito více než 1400 lidí, z nichž většina byli civilisté. V Pásmu Gazy bylo podle ministerstva zdravotnictví Hamásu, který toto palestinské území ovládá, zabito nejméně 4600 Palestinců, většinou civilistů, při nepřetržitém bombardování prováděném v odvetě izraelskou armádou.

Video  Český expert o Hamásu, Putinovi i dopadu na Ukrajinu. Proč teror Rusům vyhovuje?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

gabreta ( 24. října 2023 12:48 )

Hlavně si teď soudruzi agresoři uvědomují, že západní svět je plný Arabů a že většina ropy pochází z Arabského světa!! Tak opatrně našlapují.

Petr Kolar ( 22. října 2023 19:34 )

Když EU a US se jasně postavili proti teroru Ruska na Ukrajině, proč by se Irán nepostavil vůči teroru s Izraele v Gaze? US je největší světový terotista - rozvrácení fungujících stavů (Irák, Lybie, Afganistán, Syrie), jen v Iraku bylo 500 tis mrtvých, hlavně civilistů.

Zobrazit celou diskusi