Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Propalestinské protesty v Česku: Rakušan řekl, kdy policie nekompromisně zasáhne

Autor: ČTK - 
22. října 2023
13:12

V současnosti neexistují poznatky, že by se muslimská komunita v České republice radikalizovala. V dnešních Otázkách Václava Moravce České televize to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v souvislosti s napětím v Pásmu Gazy po teroristickém útoku palestinského radikálního hnutí Hamás na Izrael ze začátku října. Kdyby byl na propalestinských shromážděních jakkoli podporován terorismus, policie by podle Rakušana zasáhla.

„V téhle chvíli nemáme žádné indicie o tom, že by v muslimské komunitě v Česku docházelo k radikalizaci,“ uvedl Rakušan. Tuzemská muslimská komunita není podle něho příliš početná a shromáždění na podporu Palestiny nejsou na rozdíl například od Berlína a Paříže primárně muslimskými akcemi.

Na manifestace dohlížejí podle ministra i policejní odborníci na extremismus. Rakušan zdůraznil, že není přípustné, aby se v Česku šířil teroristický obsah a podporovala se teroristická hnutí. Na akcích podle něho nezazněl výrok, který by výslovně podpořil Hamás. „Nepřipustíme, aby byl v Česku jakýmkoli způsobem podporován terorismus, v té chvíli zasáhneme,“ dodal Rakušan.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Stínová ministryně vnitra opozičního hnutí ANO Jana Mračková Vildumetzová vyčítala Rakušanovi podle ní nedostatečnou komunikaci s veřejností. Postup úřadů a policie ohledně veřejných propalestinských shromáždění měl podle ní vysvětlovat předem. „Ministr vnitra reaguje pozdě,“ míní Mračková Vildumetzová. Pozastavila se také nad tím, že teroristický útok na Izrael se stal 7. října a Bezpečnostní rada státu se sešla až 19. října.

Rakušan uvedl, že bezpečnostní složky situaci stále vyhodnocují a stát je připraven zvýšit stupeň teroristického rizika, kdyby bylo třeba. Dodal, že nemá informace, že by s migrační vlnou přicházeli do Česka radikalizovaní Palestinci.

Jirik-ta ( 24. října 2023 14:37 )

RASPUTIN ( 23. října 2023 06:40 )

Doufám, že stejné platí i při proizraelských demonstrací pořádaných pražskou kavárnou.

Jirik-ta ( 23. října 2023 04:46 )

Jirik-ta ( 23. října 2023 04:45 )

a ta ukrajina a ten panda zákon, kovid pas atd.
Chtělo by to demisi.

Jirik-ta ( 23. října 2023 04:43 )

Ľudské ZLO nevyrieši ľudská spravodlivosť
http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=pKSF­loBKwr­M&t=79­8s

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa