Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Americká Sněmovna reprezentantů zůstává bez šéfa. Republikáni „zametli“ i s Trumpovým mužem

Autor: ČTK - 
18. října 2023
20:23

Dnešní druhé kolo volby předsedy neukončilo déle než dva týdny trvající paralýzu americké Sněmovny reprezentantů. Těsná většina Republikánské strany zůstává nejednotná a její hlavní kandidát Jim Jordan zaostal za potřebným počtem hlasů ještě výrazněji než v úterý. Spekuluje se o hlasování o návrhu, který by přisoudil pravomoci prozatímnímu šéfovi komory Patrickovi McHenrymu.

Bezprecedentní krize ve sněmovně trvá od 3. října, kdy o funkci předsedy přišel republikán Kevin McCarthy v důsledku dlouhotrvajících sporů mezi frakcemi ve své straně. Rozepře působení republikánské většiny provázejí od lednového počátku funkčního období, kdy McCarthy na zvolení potřeboval 15 kol hlasování.

Dnešní kolo tak bylo už 17. letošním hlasováním, při kterém se vybíral šéf sněmovny. Jordan v něm získal 199 hlasů a podle amerických médií tak zaostal za nejnižším ziskem McCarthyho z lednové volby. Kandidáta nominovaného republikánským klubem nepodpořilo 22 jeho členů, což je o dva více než v úterý. Nejvíce hlasů získal opět lídr demokratů Hakeem Jeffries, jelikož se však nejednalo o většinu všech hlasujících, sněmovna zůstává bez zvoleného předsedy.

Zasedání bylo po hlasování přerušeno na neurčito a další vývoj zůstával nevyzpytatelný. Jordan uvedl, že nehodlá z boje odstupovat, načasování dalšího kola volby však nebylo ihned jasné.

Zatímco McCarthy v lednu čelil odporu skupiny ultrakonzervativních republikánů a blízkých spojenců exprezidenta Donalda Trumpa, nyní je situace opačná. Šéf sněmovního výboru pro soudnictví Jordan, který v minulosti vedl krajní republikánskou frakci House Freedom Caucus a stál po boku Trumpa při zpochybňování jeho volební porážky, potřebuje přesvědčit umírněnější kolegy, kteří mají výhrady vůči jeho politickému stylu a prioritám.

Část republikánů nyní podle amerických médií prosazuje návrh, který by na zbytek roku prohlásil za právoplatného předsedu McHenryho. Cílem je umožnit sněmovně vrátit se k projednávání naléhavých otázek, jako je nový rozpočet, zatímco by republikáni pokračovali v hledání trvalejšího řešení. McHenry se stal lídrem sněmovny automaticky po odvolání McCarthyho a jeho pravomoci nejsou zcela jasné, vzhledem k tomu, že taková situace ještě nikdy nenastala.

Jordan dnes uvedl, že je otevřený hlasování o takovéto variantě. Jakou by měla mezi republikány podporu, není jasné, schválena by však teoreticky mohla být i za přispění demokratů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi