Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Útočník s nožem zabil na střední škole ve Francii kantora, další lidi zranil. Křičel „Alláhu akbar“

Aktualizováno -
13. října 2023
21:05
Autor: ČTK - 
13. října 2023
13:05

Zhruba dvacetiletý mladík dnes na střední škole v Arrasu na severu Francie nožem zabil učitele a další lidi zranil. Policie pachatele zadržela a vyslýchá, stejně jako sedm další lidí včetně několika jeho příbuzných, uvedla agentura AFP. Prezident Emannuel Macron označil útok za barbarský čin islamistického terorismu a na večer svolal krizové zasedání ministrů a bezpečnostních činitelů. Motiv útočníka je zatím neznámý, stanice BFM TV s odvoláním na nejmenovaný zdroj tvrdí, že vykřikoval "Alláhu akbar" (arabsky Bůh je veliký). Francouzská vláda v souvislosti s útokem vyhlásila nejvyšší stupeň varování před terorismem.

Podle informací francouzských médií byl mladík patrně čečenského původu pod dlouhodobým policejním dohledem, jako akutní riziko jej však policie nevyhodnotila.

Arras leží v severofrancouzském departementu Pas-de-Calais nedaleko hranic s Belgií. S odvoláním na policejní zdroj BFM TV uvádí, že podezřelému muži je kolem 20 let a jde o bývalého studenta školy. Policie vyslýchá také sedm dalších lidí včetně mladšího bratra a sestry podezřelého. AFP s odkazem na policejní spis uvádí, že pachatel je čečenského původu a že žije ve Francii od roku 2008. Případem se začala zabývat Francouzská protiteroristická prokuratura (PNAT).

„Zabitý učitel se snažil bránit ostatní a bezpochyby zachránil řadu životů,“ prohlásil Macron, který přijel na místo několik hodin po útoku. „Hrůze islamistického teroru“ musí Francie čelit jednotně, prohlásil prezident. Bez dalších podrobností zmínil, že policie na jiném místě země překazila jiný pokus o útok. Soustrast obětem a jejich blízkým vyjádřili také další přední francouzští politici, poslanci drželi v parlamentu minutu ticha. Macron a ministři vnitra, spravedlnosti či školství se večer v Elysejském paláci sejdou na mimořádném zasedání bezpečnostní rady.

Podle médií byl mladík kvůli své radikalizaci zařazen mezi osoby, které policie sleduje jako potenciálně nebezpečné. Den před útokem jej podle AFP policisté kontrolovali, nezjistili ale nic podezřelého.

Útočníka podle listu Libération zachycuje video na školním dvoře kolem jedenácté hodiny dopolední, očividně při vyostřeném rozhovoru. Jiné video ukazuje, jak se útočníka snaží dostat pod kontrolu několik osob. Jeden z mužů svírá židli, pomocí níž si od agresora snaží udržet odstup, muž ho však povalí na zem a napadá jej.

List Libération hovořil s žáky, kteří byli přímými svědky útoku. „Odcházeli jsme ze třídy do jídelny, když jsme viděli, jak chlap se dvěma noži napadá učitele, ten na sobě měl krev. Snažil se ho uklidnit a chránit nás. Řekl nám, ať odejdeme, moc jsme tomu nerozuměli, ale běželi jsme pryč,“ uvedl jeden z nich.

Na chodbách školy se s útočníkem setkal také učitel filozofie Martin Doussau: „Zeptal se mě, jestli jsem učitel dějepisu, mám dojem, že ho hledal. Zabarikádoval jsem se a pak už jsem viděl jen příjezd bezpečnostních složek a zatčení“.

Nejvyšší stupeň varování

Ačkoli úřady nepotvrdily, že šlo o nábožensky motivovaný útok, francouzská nevládní organizace Action Droits des Musulmans (Akce práva muslimů) na svém profilu na síti X incident odsoudila a vyjádřila „hlubokou soustrast obětem i pedagogickému sboru“. Podobně se vyjadřují také další muslimské skupiny.

Ministr vnitra Gérald Darmanin po večerním zasedání bezpečnostní rady v televizi TF1 uvedl, že země přechází na nejvyšší stupeň varování před terorismem. To umožní úřadům přijímat mimořádná opatření a lépe chránit například veřejné budovy. Dodal, že podle něj existuje spojitost mezi útokem a sílícím konfliktem na Blízkém východě.

Video  7 věcí, které jste nevěděli o Emmanuelu Macronovi.  - Videohub
Video se připravuje ...

 

Lapazul ( 13. října 2023 21:14 )

Pak jsou lidé.. kteří obviňují některé Židy viz. Soros, kteří tohle Peklo platí. Ano, jsem proIzraelský ale expati někteří to dřevo do ohně přikládají, protože jsou spekulanti typu Soros.

Lapazul ( 13. října 2023 21:11 )

Poděkujeme přátelé našim studentům a profesorům ze sociologických vysokých škol, kteří demonstrovali na živení těchto zabijáků muslimů. Lehkoživky smrdí na 100 metrů daleko, udělejme si čisto v naší Bohmerland říši!!!

anna1234 ( 13. října 2023 17:29 )

.. to je sice pravda, ale náboženských útoků je přece jenom nejvíc. Ve jménu náboženského fanatizmu jsou schopní čehokoli.

Petr Kolar ( 13. října 2023 15:35 )

Super, navod sis sestavil. Tak se pomazej a na semafor se zaves az bude mensi provoz - nemusis svymi akcemi prudit ostatni/ridice.

sosacek ( 13. října 2023 14:17 )

Pomazat prasečím sádlem a teroristického hajzla pověsit na prvním semaforu.

Zobrazit celou diskusi