Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zemřela uznávaná historička Carréreová (†94). Macron: Její odkaz zůstane nesmrtelný

Autor: ČTK - 
5. srpna 2023
22:03

Ve věku 94 let zemřela dnes v Paříži Heléne Carréreová d'Encausse, která byla v roce 1999 jako první žena zvolena do čela prestižní Francouzské akademie. O úmrtí informovala agentura AFP s odvoláním na rodinu.

„Významná historička byla první ženou ve funkci stálé tajemnice Francouzské akademie. Stejně jako ona i její odkaz zůstane nesmrtelný,“ komentoval úmrtí Carréreové d'Encausse na sociální síti francouzský prezident Emmanuel Macron.

Rovněž exprezident Nikolas Sarkozy ji označil za „skvělou historičku“ a ženu, která život zasvětila obraně francouzského jazyka a kultury.

„Její energie a její vitalita nás nakonec přiměly věřit v akademickou nesmrtelnost,“ napsal šéf Francouzského institutu Xavier Darcos. Za „velkou dámu literatury a umění ji označil exministr kultury a školství Jack Lang.

Historička Carréreová d'Encausse byla členkou Francouzské akademie, označované za strážkyni francouzského jazyka a kultury, od roku 1990. Specializovala se na Rusko a bývalý Sovětský svaz, odkud pocházeli její rodiče.

Narodila se v Paříži 6. července 1929 jako Hélene Zurabišviliová, byla dcerou gruzínského emigrantského filozofa a ruské matky. Vydala na dvě desítky knih, většinou o Rusku. V jedné z nich už v roce 1978 předpověděla rozpad Sovětského svazu. Byla také autorkou životopisů Lenina, Stalina či Kateřiny II.

Byla nositelkou řady ocenění, včetně nejvyššího francouzského vyznamenání Řádu čestné legie. Letos dostala španělskou prestižní cenu princezny asturské.

V roce 2009 předávala Světovou cenu Nadace Simone a Cina Del Ducaových za celoživotní dílo Milanu Kunderovi, jehož označila za „velikána literatury“.

Video  7 věcí, které jste nevěděli o Emmanuelu Macronovi.  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi