Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Indická vesmírná mise: Sonda Čandrájan-3 úspěšně dorazila na oběžnou dráhu Měsíce

Autor: ČTK - 
5. srpna 2023
21:20

Indická sonda Čandrájan-3 úspěšně vstoupila na oběžnou dráhu kolem Měsíce. Podle zpravodajského serveru BBC News to dnes oznámila indická vesmírná agentura. Indická mise se 23. nebo 24. srpna pokusí přistát poblíž málo prozkoumaného jižního pólu Měsíce.

Pokud se přistávacímu modulu Vikrám s robotickým vozítkem Pragján podaří měkce dosednout na měsíční povrch, stane se Indie po Spojených státech, Rusku (Sovětském svazu) a Číně teprve čtvrtou zemí, která to dokázala. U jižního pólu Měsíce zatím nepřistál aparát žádné země, uvedl server BBC.

Sondu Čandrájan-3 (Měsíční loď 3) vynesla raketa LVM3 z indického kosmodromu 14. července. Sonda pak více než týden obíhala kolem Země, než byla v úterý vyslána směrem k oběžné dráze kolem Měsíce. Nyní budou indičtí experti snižovat její rychlost, aby ji připravili na měkké přistání.

Po přistání by mělo z modulu vyjet šestikolové vozítko a vydat se na pouť po skalách a kráterech Měsíce, aby na měsíčním povrchu shromažďovalo data a fotografie a odesílalo je k analýze zpátky na Zemi.

„Robotické vozítko je vybaveno pěti přístroji, které by se měly zaměřit na fyzikální vlastnosti povrchu Měsíce, atmosféru blízkou povrchu a tektonickou činnost s cílem zjistit, co se děje pod povrchem. Doufám, že objevíme něco nového,“ prohlásil šéf Indické organizace pro kosmický výzkum (ISRO) Šrídhar Panikkar Sómnáth.

Jde o třetí indickou misi k Měsíci, který je od Země vzdálen bezmála 400 000 kilometrů. V roce 2008 vyslala Indie družici Čandrájan-1, která kroužila kolem Měsíce, ale o rok později byla prohlášena za ztracenou. V červenci 2019 Indie vyslala do kosmu sondu Čandrájan-2, přistání modulu u jižního pólu Měsíce se ale nezdařilo.

Video  Měsíc a Země z půldruhého milionu kilometrů, družice DSCOvr  - NASA/NOAA
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi