Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Do vesmíru vzlétnul Čandrájan-3: Indická sonda má přistát na Měsíci

Autor: ČTK - 
14. července 2023
13:13

Z indického kosmodromu dnes odstartovala raketa s indickou sondou Čandrájan-3, která letí k Měsíci. Dorazit by tam měla 23. srpna. Pokud bude přistání sondy na Měsíci úspěšné, stane se Indie teprve čtvrtou zemí, která to dokázala, informoval server BBC. Podle indické vesmírné agentury ISRO byl start úspěšný a raketa se dostala na oběžnou dráhu Země.

Start, který mnozí označují za historický, sledovalo poblíž kosmodromu podle serveru India Today přes 10 000 lidí, kteří dorazili navzdory horkému počasí. Dopravit technologii na Měsíc zatím dokázaly jen Rusko (respektive Sovětský svaz), Spojené státy a Čína.

Jde o třetí indickou misi k Měsíci, který je od Země vzdálen bezmála 400 000 kilometrů. V roce 2008 vyslala Indie družici Čandrájan-1, která kroužila kolem Měsíce, ale o rok později byla prohlášena za ztracenou.

V červenci 2019 Indie vyslala do kosmu sondu Čandrájan-2, modul se ale těsně před přistáním odmlčel.

Sonda Čandrájan-3 (Měsíční loď 3) by měla s robotickým vozítkem přistát poblíž jižního pólu Měsíce. Sondu nese 43 metrů dlouhá raketa LVM3, kterou vyvinula indická vesmírná agentura ISRO.

První „měkké“ přistání na Měsíci se podařilo v roce 1966 tehdejšímu Sovětskému svazu s téměř stokilogramovým modulem, ve stejném roce následovalo přistání americké sondy. První úspěšné přistání člověka na přirozené družici Země si připsaly v roce 1969 Spojené státy díky posádce Apolla 11.

Video  Lipavský vábí do Česka turisty z Indie: Jednal o lince Dillí - Praha  - Blesk - Jakub Kopřiva
Video se připravuje ...

krapotkin ( 15. července 2023 08:20 )

To je na Měsíci málo lidského odpadu ?

trintin ( 14. července 2023 14:36 )

Indická sonda má přistát na Měsíci?? A u nás jsme prozatím dospěli k neviditelným (na obloze je nikdo ještě nespatřil) podzvukovým bitevníkům, které létají rychlostí jako když jede Trabant z kopce.

Zobrazit celou diskusi