Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Extrémní vedro a sucho trápí Amazonii. Voda v jezeře dosáhla 39 °C, zemřela stovka delfínů

Autor: ČTK, inf - 
1. října 2023
20:12

V brazilské Amazonii uhynulo v době extrémního sucha a horka přes 100 sladkovodních delfínovců amazonských. Jejich mršiny byly před několika dny nalezeny v jezeře Tefé, uvedl podle agentury DPA brazilský výzkumný institut Mamirauá. Přesnou příčinu úhynu se zatím nepodařilo určit. Předpokládá se však, že souvisí se současným počasím v regionu. V jezeře byla nedávno naměřena teplota vody přes 39 stupňů Celsia.

„Nyní se snažíme odchytit a zachránit některá zvířata, která jsou ještě naživu. Nejprve budeme analyzovat jejich zdravotní stav, odebírat vzorky krve a kontrolovat jejich životní funkce, abychom lépe pochopili, co se děje,“ řekla koordinátorka skupiny pro výzkum vodních savců institutu Mamirauá Miriam Marmontelová. „Pak se můžeme rozhodnout, co s těmito zvířaty dělat, jak zlepšit jejich situaci a zda můžeme udělat něco pro to, aby zde v jezeře neuhynula,“ dodala.

Amazonie se momentálně potýká s vysokými teplotami a velkým suchem. Mnohými řekami v oblasti protéká mnohem méně vody, než je pro tuto roční dobu obvyklé. Jinak běžné období veder a sucha letos umocňuje klimatický jev El Niňo, který se i na severu Brazílie vyskytuje jednou za několik let.

Delfínovci amazonští jsou největšími říčními delfíny. Dorůstají přibližně dva až 2,5 metru a dosahují hmotnosti 85 až 185 kilogramů. „Jsou vystaveni mnoha tlakům, například vlivu vodních elektráren, znečištění vody rtutí a konfliktům s lidmi,“ uvedla Mariana Friasová ze Světového fondu na ochranu přírody (WWF). Nyní na tyto sladkovodní živočichy podle ní ještě více dopadají problémy pramenící ze změny klimatu.

V brazilském státě Amazonas vyhlásila vláda v minulých dnech stav nouze pro 17 z 62 okresů a pro dalších 38 byla vyhlášena pohotovost. Úřady v postižených oblastech distribuují pitnou vodu, základní potraviny a hygienické potřeby. Podporu mají obdržet také místní zemědělci a rybáři.

Brazílii v poslední době postihla řada extrémních výkyvů počasí. Před několika týdny zahynulo při záplavách po silných bouřích ve státě Rio Grande do Sul na jihu země asi 30 lidí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi