Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Putin peskoval vládu: Ceny benzinu rostou, udělejte s tím něco! A musíte reagovat rychleji

Autor: ČTK - 
27. září 2023
21:19

Ruský prezident Vladimir Putin dnes nařídil vládě, aby zajistila stabilizaci maloobchodních cen pohonných hmot a podnikla dodatečná opatření k obnovení rovnováhy na domácím trhu s palivy. Informovala o tom agentura Reuters. Moskva už minulý týden dočasně zakázala vývoz benzinu a nafty do všech zemí s výjimkou Arménie, Běloruska, Kazachstánu a Kyrgyzstánu.

Putin dnes vyzval vládu k rychlým krokům a za jednu z možností označil úpravu zdanění ropného sektoru.

Rusko patří mezi největší producenty ropy na světě, v současnosti se však potýká s nedostatkem pohonných hmot. Ten je podle analytiků důsledkem kombinace negativních faktorů, které zahrnují údržbářské práce v rafineriích, problémy s infrastrukturou, růst cen ropy na světových trzích a slabý kurz rublu, jenž podporuje vývoz pohonných hmot.

Ceny pohonných hmot na ruské komoditní burze po zavedení vývozního embarga nejprve klesly, později se však vrátily k růstu. „Přijímají se opatření, ale ceny rostou. Spotřebitel potřebuje výsledky,“ uvedl dnes Putin. „Žádám vás, abyste na dění reagovali rychleji,“ dodal na adresu vlády.

Moskva už dříve uvedla, že vývozní embargo zůstane v platnosti, dokud to bude ke stabilizaci trhu zapotřebí. Analytici nicméně předpokládají, že embargo bude platit pouze několik týdnů v období sklizně, kdy je poptávka po pohonných hmotách zvýšená.

Nedostatek paliv je obzvlášť bolestivý v některých zemědělských regionech na jihu Ruska, a pokud se prohloubí, mohl by být pro Kreml nepříjemný vzhledem k blížícím se prezidentským volbám.

Místopředseda ruské vlády Alexandr Novak dnes Putinovi sdělil, že vláda dodatečná opatření zvažuje. Zmínil mimo jiné návrh na omezení takzvaného šedého exportu, tedy nákupu paliv původně určených pro domácí trh a jejich následného vývozu do zahraničí za vyšší cenu.

Mezi návrhy podle něj patří i výrazné zvýšení cla na vývoz pohonných hmot přes prostředníky nebo úplný zákaz takového vývozu.

Video  Diktátor Kim v Rusku: S Putinem si prošel kosmodrom Vostočnyj.  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi