Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Atomové výhrůžky: Rusko, Čína i USA chystají kapacity na obnovení jaderných testů

Autor: CNN, mav, swp - 
27. září 2023
06:00

Rusko, Spojené státy a Čína v posledních letech vybudovaly nová zařízení a vykopaly nové tunely na svých jaderných testovacích základnách, a to v době, kdy napětí mezi těmito třemi jadernými mocnostmi vzrostlo na nejvyšší úroveň za poslední desetiletí - zjistila to CNN z exkluzivních satelitních snímků.

Ač neexistují důkazy, že se Rusko, USA nebo Čína připravují na bezprostřední jaderný test, snímky, které získal a poskytl významný analytik specializovaný na oblast nešíření jaderných zbraní, ilustrují nedávné rozšíření tří jaderných testovacích míst.

Jedno provozuje Čína ve Východním Turkestánu (Pekingem zvaný Sin-ťiang) na dalekém západě, jedno Rusko na souostroví v Severním ledovém oceánu a další USA v Nevadské poušti.

Satelitní snímky z posledních tří až pěti let ukazují nové tunely pod horami, nové silnice a skladovací zařízení a také zvýšený provoz dopravních prostředků, uvedl Jeffrey Lewis, profesor Centra Jamese Martina pro studium nešíření jaderných zbraní na Middlebury Institute of International Studies.

„Vidíme opravdu mnoho stop, které naznačují, že Rusko, Čína a Spojené státy by mohly obnovit jaderné zkoušky,“ řekl Lewis, což žádná z těchto zemí neudělala od doby, kdy byly podzemní jaderné zkoušky zakázány Smlouvou o všeobecném zákazu jaderných zkoušek (CTBT) z roku 1996.

Neratifikovaná smlouva funguje

Plukovník amerického letectva ve výslužbě Cedric Leighton, bývalý zpravodajský analytik, došel k podobnému závěru. „Je zcela zřejmé, že Rusko, Čína i Spojené státy investovaly spoustu času, úsilí a peněz nejen do modernizace svých jaderných arzenálů, ale také do přípravy typů činností, které by byly nutné pro test,“ komentoval pro CNN.

Čína a USA smlouvu podepsaly, sice neratifikovaly, ale řídí se jí. Moskva smlouvu ratifikovala, ovšem ruský prezident Vladimir Putin v únoru prohlásil, že by nařídil test, pokud by USA učinily první krok.

Podle analytiků v této době hluboké nedůvěry mezi Washingtonem a oběma autoritářskými vládami hrozí závod o modernizaci infrastruktury pro testování jaderných zbraní, ačkoli riziko skutečného ozbrojeného konfliktu není bezprostřední.

„Hrozba jaderných zkoušek spočívá v míře, v jaké urychlují rostoucí závody ve zbrojení mezi Spojenými státy na jedné straně a Ruskem a Čínou na straně druhé,“ řekl Lewis. „V důsledku utrácíme obrovské peníze, ale bezpečnost tím nezvyšujeme.“

Satelitní snímky, které získala CNN, ukázaly, že v letech 2021 až 2023 probíhala na testovacím místě na souostroví Nová země rozsáhlá výstavba, do přístavu připlouvaly lodě a nové kontejnery, v zimě se udržovaly volné cesty a hluboko v arktických horách se hloubily tunely. „Ruský testovací areál je nyní otevřen celoročně, vidíme, jak odklízejí sníh ze silnic, vidíme, jak budují nová zařízení,“ uvedl Lewis.

V blízkosti těchto zařízení se nacházejí tunely, v nichž Rusko v minulosti provádělo testy - poslední roku 1990. „V posledních pěti nebo šesti letech jsme viděli, jak Rusko kope nové tunely, což naznačuje, že je připraveno obnovit jaderné zkoušky,“ dodal analytik.

Jak psala agentura TASS v polovině srpna, zařízení navštívil ministr obrany Sergej Šojgu spolu se šéfem Rosatomu Alexejem Lchačjovem. „Hlavními úkoly Ústředního vojenského cvičiště Ruské federace jsou v současné době příprava a testování moderních zbraní a vojenského vybavení,“ dodala agentura.

Zvýšená aktivita byla zjištěna také na čínském jaderném testovacím místě v Lop Nuru, vyschlém slaném jezeře mezi dvěma pouštěmi v řídce osídlené západní Číně. Satelitní snímky ukazují, že se v posledních letech hloubí nový, pátý podzemní tunel a budují se nové silnice. Srovnání snímků pořízených v letech 2022 a 2023 ukazuje, že hromada hlušiny se neustále zvětšuje, což analytiky vede k domněnce, že se tunely rozšiřují, uvedl Lewis.

Na čínskou aktivitu v lokalitě upozornila i nadace Sasakawova nadace pro mír: „Předpokládá se, že existuje velká pravděpodobnost, že Čína renovuje lokalitu Lop Nur v rámci příprav na podkritické jaderné testy bez výbuchů, které neporušují CTBT. Nicméně i kdyby nedošlo k porušení CTBT, odhalení Číny o jejím odhodlání rozšířit jaderné zbrojení znamená, že se její jaderné síly mohou stát hrozbou pro ostatní země a vyvolat rozšíření jaderného zbrojení v celosvětovém měřítku,“ varuje nadace.

Podkritické testy bez explozí

Spojené státy nejsou pozadu. Loni oficiální dokument konstatoval, že podniknutí zkušební atomové exploze by Washington zvažoval jen za „extrémních okolností“. USA provedly poslední podzemní test v roce 1992, ale Lewis uvedl, že se již dlouho udržují ve stavu připravenosti na jaderný test a jsou připraveny reagovat, pokud některý z jejich rivalů učiní první krok. „Spojené státy jsou připraveny provést jaderný test v relativně krátkém čase, přibližně za šest měsíců,“ řekl Lewis.

Družicové snímky pořízené nad jaderným testovacím areálem poušti, oficiálně známým jako Nevada National Security Site, ukazují, že podzemní zařízení bylo v letech 2018 až 2023 značně rozšířeno. Národní bezpečnostní úřad (NNSA), složka amerického ministerstva energetiky, která na lokalitu dohlíží, uvádí, že laboratoř slouží k provádění „podkritických“ jaderných experimentů, což je dlouhodobá praxe, která má zajistit spolehlivost zbraní v současném skladu bez testování v plném rozsahu.

„Při podkritických experimentech se chemickými vysokotlakými výbušninami vytváří vysoký tlak, který se aplikuje na materiály jaderných zbraní, jako je plutonium. Konfigurace a množství výbušnin a jaderných materiálů jsou takové, že nedojde k jadernému výbuchu,“ uvádí se na internetových stránkách NNSA. Nyní na dotaz CNN úřad potvrdil, že se pořizují nové detektory i zdroje, vyvíjejí nové postupy a rozšiřují tunely. „Poskytne to moderní diagnostické možnosti a údaje, které pomohou udržet bezpečnost a výkonnost amerického nukleárního arzenálu bez dalších podzemních výbuchů,“ dodal mluvčí NNSA.

Aktuální ročenka o stavu jaderných zbraní na světě, kterou publikuje Stockholmský mezinárodní ústav mírového výzkumu (SIPRI) uvádí, že Rusko a USA v současnosti vlastní přibližně 90 % všech jaderných zbraní na planetě; USA mají podle odhadů více než 3 700 použitelných hlavic a Rusko přibližně 4 500 (a dalších 1500, resp. 1400 hlavic nebojeschopných). Obě země udržují velkou část svých strategických jaderných arzenálů v pohotovosti, tedy mohou být odpáleny v krátké době. Čínský jaderný arzenál se zvýšil z 350 hlavic v lednu 2022 na 410 hlavic o rok později.

Video  Kdo má jaderné zbraně a kde jsou rozmístěné? Je čeho se bát?  - Videohub
Video se připravuje ...

stařec ( 27. září 2023 07:59 )

Rusové se vyjádřili jasně!! Buď bude svět s Ruskem,nebo nebude vůbec!!!!!Co na tom není jasné??!!

Zobrazit celou diskusi