Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Polské čerpací stanice po návalu řidičů z Česka: Zavádějí limit na tankování!

Autor: ČTK, lig - 
26. září 2023
19:01

Některé čerpací stanice v Polsku zavádějí limit na množství pohonných hmot, které mohou motoristé natankovat, píše deník Rzeczpospolita. V důsledku cenové politiky státního petrochemického gigantu Orlen, který má nejsilnější pozici na trhu, se přestává vyplácet dovážet ropu ze zahraničí a nízké ceny lákají zákazníky ze sousedních zemí, včetně Česka. Polská média a analytici dávají situaci do souvislosti s říjnovými parlamentními volbami, v nichž se národně-konzervativní Právo a spravedlnost uchází o bezprecedentní třetí funkční období u moci.

Gazeta Wyborcza napsala, že od začátku září Orlen, který má asi 65procentní podíl na polském velkoobchodním trhu, snížil velkoobchodní ceny benzinu patnáctkrát a přibližně tolikrát i cenu nafty. Snížení cen se obvykle hned ten samý den projevilo na cenách na čerpacích stanicích. Podobně se chovala i společnost Aramco Fuels, která společně s Orlenem patří k hlavním dodavatelům většiny zahraničních koncernů vlastnících čerpací stanice v Polsku.

„Problém je v tom, že Orlenem vedené zlevňování pohonných hmot nemá ekonomické opodstatnění,“ napsala Gazeta Wyborcza. Na světových trzích ceny ropy v uplynulých týdnech rostly, ale polští analytici upozornili, že motoristé v Polsku tankují za ceny, které byly běžné loni v zimě před ruskou invazí na Ukrajinu. Zároveň v posledních týdnech oslaboval zlotý vůči dolaru.

Koncem minulého týdne litr benzinu stál v Polsku průměrně 6,07 zlotého (asi 32,2 koruny), nafty 6,09 zlotého. V Česku minulý týden průměrná cena obou paliv překročila 40 korun za litr.

Na začátku září firmy obchodující s naftou upozorňovaly, že její dovoz do Polska se přestává vyplácet, protože velkoobchodní ceny tohoto paliva jsou v Evropě vyšší než ve velkoobchodních cenících Orlenu. Od té doby se situace podle listu Gazeta Wyborcza ještě zhoršila.

Ve Vratislavi je limit 100 litrů nafty

V této situaci některé čerpací stanice zavádějí limity při prodeji pohonných hmot. Rzeczpospolita uvádí, že ve Vratislavi se na benzinkách Shell objevila oznámení, že si motoristé jednorázově mohou natankovat 100 litrů nafty. Podobné je to i ve Varšavě. Začátkem září portál money.pl napsal, že ačkoliv to Orlen popírá, mělo několik firem problém u něj nakoupit pohonné hmoty. Nyní analytici podle listu Rzeczpospolita upozorňují, že Orlen dokonce využívá strategické zásoby, které mají Polsku posloužit v případě krizové situace.

Rzeczpospolita očekává, že nízké ceny zůstanou na benzinkách do voleb, pokud si trh nevynutí jejích zvýšení dříve. Poláci půjdou volit 15. října.

„Současná cena za litr, to je opravdu dobrá cena. V zahraničí je výrazně dráž. Když bereme v úvahu, jak vystřelily ceny ropy i jak vzrostl kurz dolaru vůči zlotému, předpokládám, že za chviličku bude v Polsku výrazně dráž. Nějaké nápady?“ shrnul situaci na sociální síti X ekonom Tomas Wyluda.

Video  Ekonomka Matesová v EPICENTRU: „Se změnami DPH mohla vláda počkat.“  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

bizon_pepa ( 26. září 2023 20:39 )

U nás je taky před volbami a nic.

Zobrazit celou diskusi