Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Výbuch v letovisku v Bulharsku: Zlikvidovali dron s granátem. Lidi vyhnali i z teras restaurací

Autor: ČTK - 
18. září 2023
17:05

V bulharském černomořském letovisku Tjulenovo našli dron s výbušninou. Ministerstvo obrany vyslalo na místo zvláštní jednotku, aby bezpilotní letoun zkontrolovala a deaktivovala, napsala dnes agentura Reuters. Podle agentury AFP nebylo možné zbraň přepravit, a vojáci ji proto zničili na místě. Tjulenovo se nachází asi 70 kilometrů jižně od hranic s Rumunskem, které je stejně jako Bulharsko členem NATO a zároveň sousedí s Ukrajinou. Ta se od loňského února brání ruské vojenské agresi.

Na bulharském černomořském pobřeží se objevil bezpilotní letoun v neděli večer. Zatím není jasné, zda se tam dostal ze vzduchu, nebo ho vyplavily mořské proudy, podotkl Reuters. Podle webu Nova.bg, jenž se odkazuje na svědky z místa, měřil stroj tři až tři a půl metru.

„Včera večer kolem 21:30 byl na linku 112 vyslán signál, krátce po 22. hodině policie oblast uzavřela, zakázala lidem vstup i používaní teras restaurací,“ řekl stanici Nova Marian Žečev, starosta města Šabla, jehož je Tjulenovo součástí. Dron byl nalezen na skaliscích vedle zakotvených lodí, podotkl představitel.

„Při prohlídce byl nalezen minometný granát ráže 82 mm připevněný na zbytcích dronu,“ uvedlo podle AFP ministerstvo v prohlášení. Granát byl podle něj ve stavu, který neumožňoval jeho převoz, a vojenský tým ho proto odpálil na místě.

„Rozhodně můžeme předpokládat, že (dron) souvisí s válkou, kterou Rusko zahájilo proti Ukrajině,“ řekl novinářům ministr obrany Todor Tagarev. „Tato válka je nevyhnutelně spojena se zvyšujícími se riziky pro naši bezpečnost,“ dodal.

Komu bezpilotní letoun patřil, média neinformují. Drony používají v boji obě strany. Zatímco Rusko jimi podle dostupných informací útočí v poslední době mimo jiné i na ukrajinské přístavy na Dunaji nedaleko Rumunska, Ukrajina je vysílá podle ruských úřadů krom jiného na černomořský ukrajinský poloostrov Krym, jenž Rusko anektovalo v roce 2014. Podle webu Ukrajinska pravda Rusové útočili na jih Ukrajiny pomocí dronů i v neděli večer.

Rumunsko minulý týden rozšířilo omezení vztahující se na lety ve vzdušném prostoru u svých hranic s Ukrajinou. Bukurešť se k tomuto kroku rozhodla poté, co se na rumunském území poblíž hranice v poslední době třikrát za sebou objevily trosky dronu, které podle rumunských úřadů vypadaly jako části bezpilotních letounů využívaných ruskou armádou. Úřady se rovněž rozhodly vybudovat kryty ve vesnici Plauru, jež leží nedaleko ukrajinského přístavu Izmajil, který je v poslední době terčem četných ruských vzdušných útoků.

Bulharské námořnictvo od začátku ruské invaze na Ukrajinu zneškodnilo ve svých teritoriálních vodách čtyři miny, podotkla AFP.

Video  Co přinese schůzka Putina a Kima či útok na Sevastopol? Analytik o vývoji války.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi