Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Útoky Rusů na klíčový přístav na Dunaji: Rumuni potvrdili, že ruský dron dopadl i k nim

Autor: ČTK - 
7. září 2023
13:50

Ruský útok drony Šáhed v noci na dnešek poničil přístavní infrastrukturu, obilné silo a administrativní budovy v okrese Izmajil na jihozápadě Ukrajiny. Jeden člověk byl při útoku zraněn, oznámil dnes gubernátor Oděské oblasti, pod niž Izmajil spadá, Oleh Kiper na komunikační službě Telegram. Útok na klíčový říční přístav na Dunaji byl čtvrtý za posledních pět dní, uvedl Kiper. Při jednom z předchozích útoků v té samé oblasti dopadl ruský dron i na území Rumunska, potvrdili Rumuni předchozí zprávy Ukrajinců.

Ukrajinská armáda uvedla, že v noci sestřelila 25 z 33 bezpilotních letounů, které podle ní vypustilo Rusko. Většina z nich mířila na Oděskou oblast, ale některé cílily také na severoukrajinskou Sumskou oblast.

Sedm útoků drony zaznamenaly úřady v Záporožské oblasti, uvedl šéf tamní oblastní správy Jurij Malaško. Ruské rakety podle něj mířily na Záporoží, Tavrijsk a Mychajlo-Lukaševe. Při ostřelování obce Odradokamjanka v jižní části Chersonské oblasti dnes zemřel padesátiletý muž, dva další lidé utrpěli zranění, uvedl šéf oblastní správy Oleksandr Prokudin.

Ukrajina se dnes vzpamatovává po středečním ruském útoku ve městě Kosťantynivka ve východoukrajinské Doněcké oblasti. Na tamním tržišti podle dnešní aktualizované bilance zahynulo 16 lidí a 33 osob utrpělo zranění, uvedlo ministerstvo vnitra. Ve středu se hovořilo o 17 obětech.

List Ukrajinska pravda dnes napsal, že policie vyloučila, že se jednalo o dělostřelecký útok, jako nejpravděpodobnější se tak podle ukrajinských médií jeví varianta, že na tržiště dopadla raketa S-300.

Moskva provádí vzdušné útoky na cíle na Ukrajině od loňského spuštění invaze na Ukrajinu. Od letošního července, kdy Rusko opustilo dohodu o ukončení jeho blokády ukrajinských černomořských přístavů, Moskva opakovaně útočila také na ukrajinské říční přístavy na Dunaji, který v oblasti tvoří hranici mezi Ukrajinou a členem NATO Rumunskem. Přístavy jsou důležité pro vývoz ukrajinského obilí.

Jeden z ruských dronů dopadl v Rumunsku?

Rumunsko přitom již ve středu informovalo spojence v NATO o incidentu z noci na pondělí, při němž na rumunské území zřejmě dopadly části ruského dronu útočícího právě na ukrajinský přístav na Dunaji. Tvrzení Kyjeva, že na rumunské území dopadly trosky ruského dronu, dosud Bukurešť kategoricky popírala, až později tuto možnost poprvé připustila.

„Náš velvyslanec na Severoatlantické radě oficiálně informoval všechny spojence o možném incidentu a o tom, že byly nalezeny trosky, které byly s největší pravděpodobností troskami dronu,“ uvedl rumunský prezident Klaus Iohannis s tím, že další kroky Bukurešť podnikne v návaznosti na výsledky vyšetřování. Podle agentury Reuters vyjádřili spojenci Rumunsku plnou solidaritu.

„Potvrzuji, že byly nalezeny kusy, které mohly být součástí dronu,“ uvedl podle serveru HotNews rumunský ministr obrany Angel Tilvar. Úlomky byly nalezeny u vesnice Plauru u ramene Dunaje Chilia. Rusové v noci z neděle na pondělí za použití dronů zaútočili na ukrajinský přístav Izmajil na Dunaji. Plauru leží přímo naproti.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba v pondělí uvedl, že Kyjev disponuje důkazy, že ruské drony zasáhly rumunské území.

Video  Ruský útok na Kosťantynivku (6. 9. 2023)  - Twitter
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa