Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Vzpoura plážových ručníků“ v oblíbeném ráji Čechů: Řekům došla trpělivost s rozpínavostí na plážích

Autor: jch - 
16. září 2023
11:49

Protesty proti plážovým barům zabírajícím svými lehátky velké části pláží v Řecku nabírají na obrátkách. Místním dochází trpělivost s nedodržováním umístění lehátek, jaké nařizují úřady. V některých rezortech je situace kritická. Lehátka a slunečníky zabírají až desetinásobek povoleného prostoru. Informaci o protestech přinesl BBC Travel.

V neděli 3. září kolem západu slunce na Parosu, oblíbeném prázdninovém ostrově v řeckém kykladském regionu, se na pláži Parikia nedaleko hlavního přístavu ostrova shromáždil asi padesátičlenný dav. Za jejich zády plála obloha nad azurovým mořem sytě oranžovou barvou. Na jedné straně se na obzoru tyčil ikonický kykladský větrný mlýn. Na druhé straně se podél písku táhl pás lehátek patřících k plážovému baru.

I když jste Řecko nikdy nenavštívili, některé části této scény vám pravděpodobně budou povědomé. V tento den se však objevilo i několik neobvyklých detailů. Tři z účastníků drželi v rukou obrovskou ceduli s nápisem „Reclaim the Beach“ (Získejte pláž zpět, pozn. red.). Vedle nich stál muž s mikrofonem. Zatímco ho diváci sledovali, předčítal nahlas části řecké ústavy, v níž se uvádí, že pláže a další přírodní oblasti patří občanům země.

Protest byl součástí kampaně, kterou média nazvala „vzpourou plážových ručníků“. V rámci protestů místní obyvatelé usilují o volný přístup na pláže, které zabírají plážové bary a další podniky nabízející lehátka a slunečníky za přemrštěné ceny. Hnutí začalo na ostrově Paros, ale nyní se rozšířilo po celém Řecku, a dokonce i do sousedního Turecka, kde se účastníci kampaně domáhají bezplatného odložení ručníků.

Plážové bary zabírají více místa než podle zákona mohou

Protesty začaly na ostrově Paros v květnu 2023, kdy se skupina obyvatel, která se již pravidelně scházela, aby diskutovala o problémech životního prostředí na ostrově, začala bavit o tom, že míst, kde se lidé mohou volně koupat a opalovat (aniž by museli platit za lehátko), stále ubývá. Je to jeden ze symptomů toho, jak ostrov stále více vychází vstříc turistům na úkor místních obyvatel.

Podniky na pláži, které staví lehátka a slunečníky, musí žádat řeckého ministra financí o povolení k užívání určených částí pláže. Pravidelně se mají provádět kontroly, zda nezabírají více místa, než jim licence dovoluje. Protestující však tvrdí, že tyto kontroly se provádějí jen zřídka, pokud vůbec. Výsledkem je, že volných míst pro ručníky je nyní málo.

Obyvatelé vytvořili na facebooku stránku nazvanou Zachraňte pláže Paros a začali organizovat demonstrace, na nichž vyzývají k zásahu proti těmto soukromým provozovatelům. Pomocí snímků z dronů také zdokumentovali nelegální lehátka a porovnali jejich umístění s místy, která pro ně určila vláda. „To změnilo pravidla hry, protože míra nelegálnosti byla jasně vidět,“ řekl místní obyvatel Nicolas Stephanou. Podle něj skupina našla místa, kde lehátka a slunečníky zabíraly až desetinásobek povoleného prostoru.

Proč jsou tyto protesty tak důležité a co je příčinou problému?

Mnoho Řeků stále finančně strádá od doby, kdy zemi před více než deseti lety postihla dluhová krize, a nemohou si dovolit platit za lehátko při každé návštěvě pláže. Slunce a moře jsou velkou součástí řecké kultury - modrá barva na řecké vlajce představuje Egejské moře a většina Řeků má na léto strávené na pláži silné vzpomínky z dětství.

Cestovní ruch je největším řeckým průmyslovým odvětvím. V roce 2021 zemi navštívilo 15 milionů návštěvníků, což je jedenapůlnásobek celkového počtu obyvatel. Mnozí však tvrdí, že boom cestovního ruchu nebyl řádně řízen. Místní samosprávy nemají dostatek pravomocí, aby kontrolovaly příliv návštěvníků, a slabé instituce znamenají, že pro podniky všeho druhu je snadné obcházet pravidla.

Kromě toho v posledních letech po sobě jdoucí vlády využívaly cestovní ruch k tomu, aby pomohly ekonomice země zotavit se nejprve z finanční krize v roce 2008 a poté z pandemie Covid-19. Politici intenzivně propagovali zemi jako destinaci slunce a moře a usnadnili zahraničním investorům otevírání podniků souvisejících s cestovním ruchem.

Zdá se, že protesty mají efekt. Díky pozornosti médií provedly úřady kontrolu jedné z nejpostiženějších pláží na ostrově Paros - písečného pásu v chráněné oblasti, který byl pokrytý lehátky, přestože na ně nebyla vydána žádná povolení. Výsledkem je, že pláž je nyní bez lehátek.

Na ostatních plážích se však situace nemění. Na ostrově Naxos byly v reakci na protesty provedeny nové kontroly, ale mnozí majitelé podniků byli předem upozorněni a před příjezdem inspektorů svá porušující lehátka jednoduše odstranili.

Co bude dál?

Letní sezóna je sice u konce, ale zářijové protesty podle účastníků kampaně znamenaly skutečný začátek jejich práce.

Pokud budou požadavky protestujících splněny, bude na řeckých plážích více místa, kde si můžete zdarma odložit ručník, za což mohou být mnozí turisté vděční. V předchozích desetiletích byla většina řeckých ostrovů známá jako levné destinace pro bohémské baťůžkáře a mnoho místních obyvatel má pocit, že volný přístup na pláže je v souladu s touto tradiční pověstí.

Je zde úžasná historie, archeologické památky, pěší stezky, dobré víno a zemědělské produkty. To může přilákat zodpovědnější návštěvníky než ty, kteří chtějí jen sedět na lehátku s koktejlem.

Cestovatelé, kteří nechtějí přispívat k problémům s nadměrným turismem, se mohou inspirovat k prozkoumání méně známých stránek Řecka, jako jsou možnosti pěší turistiky v dramatické horské krajině, která pokrývá celou zemi - což je skvělá aktivita mimo hlavní letní měsíce, kdy je počasí o něco chladnější.

Pokud však opravdu chcete strávit nějaký čas odpočinkem na lehátku, pak si buďte jisti, že tato lehátka nezmizí úplně - organizátoři kampaně pouze chtějí, aby byla omezena na oblasti, kde je to povoleno. Návštěvníci Parosu si mohou na internetových stránkách kampaně ověřit, zda jsou lehátka legální.

krapotkin ( 16. září 2023 15:47 )

Lehátka jsou tam pro turisty, bez nichž by tam už dávno Řecko bylo.

Zobrazit celou diskusi