Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zloději s holubím trusem, jídelní lístek bez cen i falešní policisté: Na co si na příští dovolené dát pozor?

  • Autor: štt - 
    15. 9. 2023
    05:00

    Na podvodníky a zloděje můžete během dovolené narazit takřka na každém kroku. Využívají vaší neznalosti cizího prostředí, aby z vás vymámili peníze. Zde jsou příklady podvodů, s nimiž se v zahraničí můžete setkat. Až příště pojedete na dovolenou, budete na podobné podfuky připravení.

  • 1.Taxikáři ze zlata

    Sotva vystoupíte z letadla, můžete být o pár tisíc lehčí. Pokud jste někdy byli na letišti, určitě jste si všimli skupinky pokuřujících řidičů, kteří jako supi čekají na svou další oběť. Praha se pro své taxikáře stala takřka světoznámou. Z Ruzyně do centra se někteří turisté mohli svézt i za 5 000 korun. Avšak naše hlavní město není mezi evropskými metropolemi úplnou výjimkou. Například The Independent v roce 2018 informoval o pařížských taxikářích-podvodnících, kteří si za běžnou jízdu z letiště Charles de Gaulle do centra účtují 250 eur, tedy zhruba 6 000 korun.

    Z Ruzyně do centra se někteří turisté mohli svézt i za 5 000 korun. Z Ruzyně do centra se někteří turisté mohli svézt i za 5 000 korun. | Profimedia.cz - ilustrace

  • 2.Kapsáři s holubím trusem

    Ztráta peněženky hrozí nejspíš v každém z větších měst. Zejména se jedná o místa, kde se to hemží turisty, a tedy i zloději. Nicméně barcelonští chmatáci patří k těm nejvynalézavějším. Když jdete po ulici, může se vám stát, že na vašem rameni přistane kulička připomínající ptačí trus. V tu ránu se u vás objeví obětavý mladík, který vás na faux-pas upozorní, a navíc vám pomůže očistit se. Vedle bordýlku vás zbaví vaší peněženky, či telefonu.

    Barcelonští zloději si při krádeži pomáhají falešným ptačím trusem. Barcelonští zloději si při krádeži pomáhají falešným ptačím trusem. | Blesk:Czech News Center / Rušinová Mária

  • 3.Ztracený a bez peněz

    Své přirozené charisma využívají i podvodníci z hlavního města Itálie. Dle serveru Intrepid se vám při návštěvě jedné z mnoha památek může stát, že vás zastaví atraktivní muž. Přestože je zřejmé, že nejste místní, zeptá se vás na cestu. Po prohození několika laškovných frází vás požádá o peníze na benzín. Samozřejmě se nezapomene představit a poskytne i své telefonní číslo. Problémem je, že se na něj nejspíš nedovoláte.

    Podvodníci vás mohou požádat o radu, či o poskytnutí peněz na benzín. Podvodníci vás mohou požádat o radu, či o poskytnutí peněz na benzín. | Shutterstock

  • 4.Papoušci na lovu osamělých žen

    Šarmantní a okouzlující Italové – stereotyp, který ráda využívá specifická sorta mužů. Potkáte je postávat u kaváren v historické části města. Jelikož jsou hezce oblečení a užvanění, místní je nazývají pappagallo, tedy papoušci. Blíže mají však k jestřábům, jelikož si dobře vytipují oběť, kterou uloví do svých spárů. Soustředí se zejména na osamělé ženy cizinky. Ty nejdříve pozvou na skleničku, prohodí pár slovíček, a když se některá chytne, odvedou ji na hotel. Poté, co se dotyčná ráno probudí, zjistí, že kanárek mezitím ufrnkl z klícky ven i s jejími penězi.

    Zloději jsou tam, kde jsou turisti. Zloději jsou tam, kde jsou turisti. | Profimedia.cz

  • 5.Bary s otevřenou konzumací

    Zakynthos patří k nejnavštěvovanějším řeckým ostrovům a zlaté pravidlo je: Kde se to hemží turisty, hemží se to i podvodníky. Pokud jste někdy zavítali k Jónskému moři, mohli jste narazit na tak zvané free bary. Před vstupem stojí vyvolávač a nabízí procházejícím lidem vstupenku, s níž můžete konzumovat libovolné množství alkoholu. Ve zkratce – nic takového neexistuje. Pokud si kouzelný lístek koupíte, skončíte zklamáni.

    V Řecku na vás čeká řada podvodníků. V Řecku na vás čeká řada podvodníků. | Archiv

  • 6.Falešní policisté

    Nejen v Řecku, ale i v dalších evropských městech se můžete setkat s falešnými policisty. Poté, co k vám přistoupí, požádají vás o cestovní doklad. Následně vám vysvětlí, že město se potýká se směnárnami, které turistům nabízejí falešné bankovky. Vědí, že jste si právě směnili peníze, a proto by je rádi překontrolovali. Při jejich důkladném prozkoumání se může stát, že se sem tam nějaká ta valuta ztratí. Tito podvodníci využívají respektu k policejní autoritě. Vy byste se však v podobných případech neměli nechat zmást a strážníků se zeptejte na jména, z jaké jsou stanice a jaké je číslo jejich legitimace.

    Falešné policisty od pravých lze jen těžko rozeznat. Falešné policisty od pravých lze jen těžko rozeznat. | reprofoto/twitter

  • 7.Předražené restaurace

    The New York Post před rokem informoval o restauraci, v níž pár za běžnou večeři zaplatil přes třináct tisíc korun. Restaurace DK Oyster se nachází na nevelkém ostrově Mykos a zákazníkům nabízí výběr z mořských plodů. Jak své zákazníky odírá? Jednoduše. V nápojovém ani jídelním lístku neuvádí ceny. Sumu se dozvíte až na konci večera a nejspíš vám vyrazí dech. Přestože před podnikem varují snad všechny turistické servery, stále funguje a odírá další a další zákazníky.

    V řecké restauraci vás večeře může vyjít na desítky tisíc korun. V řecké restauraci vás večeře může vyjít na desítky tisíc korun. | archiv

  • 8.Náramky neštěstí

    Pořekadlo praví: „Nabídl prst, vzal si celou ruku.“ V případě prodejců náramků, s nimiž se můžete znovu setkat v mnoha turistických destinací, to platí doslova. Na ulici vás zastaví mladík a požádá vás o nastavení ruky. Ihned, jak poslechnete, obtočí kolem vašeho zápěstí bužírku a začne plést „náramek pro štěstí“. Mezitím vám stihne říct, že miluje vaši zemi a možná i přihodí větu ve vašem rodném jazyce. Než se nadějete, máte na ruce upletenou ozdobu a nezbývá než jen zaplatit. Drobné samozřejmě nebere.

    Běžnou praxí jsou i tak zvané náramky pro štěstí. Běžnou praxí jsou i tak zvané náramky pro štěstí. | Hobbymanie.tv

  • 9.Galerie

    Video  Na co si dát pozor během dovolené v Egyptě  - Videohub
    Video se připravuje ...

dietr ( 15. září 2023 05:15 )

zeptat se falešného policajta na jméno, číslo a z jakého je oddělení? Tak to s ním určitě sekne!

Zobrazit celou diskusi