Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Řidiče ve Francii udivila nová značka: Co znamená kosočtverec na dálnici?

Autor: mav, inf - 
15. srpna 2023
17:38

Zákaz vjezdu bez spolujezdců. Ve velkých městech jsme zvyklí na pruhy vyhrazené pro veřejnou dopravu, případně taxíky. Francie některé z nich začíná otvírat i autům, jež vezou víc lidí, a elektrickým vozidlům. Takový pruh na víceproudé silnici se označuje kosočtvercem.

Delší zkušenost s takovými pruhy mají v Severní Americe, kde nemají tak rozvinutou hromadnou dopravu a bez auta mnohde nelze fungovat. Takové každodenní hodinové zácpy kolem Los Angeles, to je dlouholetý fenomén. A přispívá k nim samozřejmě každý řidič – o to spíš, pokud jede sám.

Úřady se tedy snaží motivovat třeba sousedy či spolupracovníky, aby se svezli společně – z provozu to odebere jedno auto. Motivací je právě vyhrazený pruh, někde dokonce celá paralelní silnice, kde tak děsné „štrúdly“ nevznikají.

V Evropě takových pokusů bylo jen pár, nově opatření se zavedlo ve třech francouzských městech: Lyonu, Štrasburku a Grenoblu. O Štědrý večer 2019 vstoupil v platnost zákon, který počítá s pruhem vyhrazeným nejen pro autobusy, ale i pro vozidla s alespoň jedním spolujezdcem a také pro čistší elektromobily či hybridy. Logo si nevymysleli Francouzi, je k vidění v USA i Kanadě (případně se zkratkou HOV – „High Occupancy Vehicle“, vysoce obsazené vozidlo).

Ve Francii má obsazenost auta kontrolovat kamera spojená s umělou inteligencí. Porušení znamená pokutu 135 eur (3260 Kč). Kdo spolujezdce nemá a zasekne se kvůli tomu v zácpě, může uvažovat nad jinou symbolikou kosočtverců…

Marek Staněk ( 19. srpna 2023 17:14 )

Na to není potřeba kosočtverec. Minulý týden jsem jel z Jihlavy,a ve směru na Brno byla na 35.km bouračka 2 aut v levém pruhu. A stálo to od Spořilova. Protože jeden vocas nedodržel rozestup a dvacet tisic kriplů si muselo zastavit a pečlivě se podívat,jak moc to má rozbitý.

BobyNo1 ( 18. srpna 2023 07:07 )

Řidiči, jedeš do...

krapotkin ( 16. srpna 2023 07:46 )

To by musel být pruh co nejblíž k chodníkům, aby renaultky mohly nerušeně nastupovat.

Celebrity-chachacha ( 15. srpna 2023 22:27 )

No tak to by si ČR aktivisti měli stěžovat na tuhle perverzitu .
Zrovna tak jako si jiní k....čtverci stěžovali na kosteleckyho pána co se chce zakousnout do párku.

karmazdarma ( 15. srpna 2023 19:59 )

Vrať školné soudruhu, do dnešního dne jsi nepochopil psaný text. Ale jediná věc tě omlouvá a to pokud jsi ve vládě.

Zobrazit celou diskusi