Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Přehledně: Velké změny na silnicích. Nový bodový systém i 150 km/h na dálnici

  • Autor: dak,ČTK,Mii - 
    29. 6. 2023
    05:00

    Nový bodový systém, mastnější pokuty, řízení od sedmnácti let a vyšší rychlost na vybraných částech dálnic. To jsou jen některé změny, kterým včera Sněmovna dala zelenou. Teď bude na řadě Senát.

  • 1.Jednodušší bodový systém

    Revidovaný bodový systém má být podle ministra dopravy Martina Kupky (47, ODS) jednodušší a srozumitelnější. Měl by zúžit současných pět sazeb bodů na tři. Za provinění tak budou moci řidiči nově přijít o dva, čtyři nebo šest bodů. Nejtvrdší postihy mají být třeba za řízení pod vlivem alkoholu nebo za vysoké překročení rychlosti.

  • 2.Přísnější pokuty

    Sněmovna také odhlasovala mastnější pokuty. Přísnější penále má být třeba za řízení pod vlivem alkoholu, jež vzroste ve správním řízení až na 25 tisíc korun. A pokud někdo odmítne dechovou zkoušku, může ho to stát až 75 tisíc Kč.

  • 3.Řidičem už od 17 let

    Poslanci rovněž odhlasovali, že bude možné řídit už od 17 let. Podmínkou je však dohled mentora, tedy bezúhonného a zkušeného řidiče. Zavádí se také tzv. řidičák na zkoušku. Pokud dva roky od získání papírů spáchá řidič šestibodový přestupek nebo mu bude odebrán řidičák za závažný přečin, bude muset na dopravně-psychologickou přednášku a tzv. evaluační jízdu.

  • 4.Rychlejší úseky

    Na vybraných úsecích dálnic bude možné zvýšit povolenou rychlost z dnešních 130 až na 150 kilometrů v hodině. Nepůjde to však všude - týkat se to bude jen nových a modernizovaných částí, kde to dovolí úřady. Podle Kupky by se tyto úseky mohly začít objevovat do dvou let.

  • 5.Bez dokladů

    Od příštího roku s sebou nebudou muset mít řidiči řidičský průkaz, malý technický průkaz nebo průkaz profesní způsobilosti. Původně měla tato povinnost skončit až k 1. červenci 2025.

  • 6.Výjimky ze zákazu jízdy kamionů

    Ministerstvo dopravy bude smět udělit výjimku z víkendového a svátečního zákazu jízd kamionů, a to z důvodu bezpečnosti státu, ochrany života, zdraví nebo majetku a také mimořádné události nebo odstraňování jejích následků. Pokud ministerstvo dopravy takovou výjimku vydá, bude o ní muset neprodleně informovat policii, aby s ní mohli být policisté seznámeni.

  • 7.Sdílené zóny

    Zákon zavede takzvané sdílené zóny. Sdílená zóna bude označena patřičnou dopravní značkou, chodci i cyklisté v ní budou moci užívat pozemní komunikaci v celé její šířce a platit v ní bude nejvýše dvacetikilometrová rychlost.

Tomáš Lubovský ( 29. června 2023 09:46 )

To už bude možné jezdit,aniž by se lidi zabývali tím, že by si dělali řidičák? Prostě si jen koupí auto a můžou jezdit. Tak to je super vylepšení. Pokud ho nezastaví policie, tak může jezdit docela dlouho.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa