Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Poslanci proberou změnu bodového systému řidičů. Čeká je i zrušení 10 000 předpisů

Autor: ČTK - 
18. května 2023
07:09

Poslanci by se dnes měli dál zabývat navrhovanými změnami bodového systému řidičů a zrušením nadbytečných právních předpisů. Sněmovna má projednat také návrh zákona, jenž má podnikatelům v přechodných potížích pomoct předejít úpadku, a předlohu ke zrychlení a zjednodušení procesu veřejných dražeb. Na programu jsou rovněž pravidelné interpelace na členy vlády.

Bodový systém by měl obsahovat tři sazby místo současných pěti, nově bude možné přidělit dva, čtyři nebo šest trestných bodů. Poo nasbírání 12 trestných bodů řidič přijde o řidičský průkaz, stejně jako dosud. U nejzávažnějších přestupků bude moct dostat trestné body před odebráním řidičského průkazu nejvýš dvakrát, u středně závažných přestupků třikrát. Novela zavede také třeba možnost řídit auto už v 17 letech, ale jen pod dohledem mentora.

Ke zrušení kabinet navrhl více než 10 000 zákonů, nařízení a vyhlášek, které jsou sice většinou formálně platné, ale už nepoužívané. Cílem je pročištění a zpřehlednění právního řádu.

V předcházení úpadku má podnikatelům v přechodných finančních potížích pomoci takzvaná preventivní restrukturalizace. Jejím principem bude dohoda podnikatele s jeho hlavními věřiteli při zachování provozu podniku. Návrh nového zákona o veřejných dražbách odráží jejich elektronizaci a odstraňuje nadbytečné požadavky kladené zastaralou legislativou. Proti předloze opakovaně protestovala Komora dražebníků.

Video  Ministr dopravy Martin Kupka mluví o přestavbě brněnského železničního uzlu.  - Hynek Zdeněk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

JaNat ( 18. května 2023 09:43 )

No měli by, už se v tom sami nevyznají.

y1xcvbnm ( 18. května 2023 07:52 )

co tahle slepená vláda stačí napáchat neopraví nikdo za 20 let !!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa