Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kupka o změnách na silnicích: Úprava bodů, řízení od 17 let i řidičák na zkoušku

Aktualizováno -
18. července 2022
14:09
Autor: ČTK - 
18. července 2022
09:40

Návrh novely zákona o silničním provozu dnes představí ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Součástí novely je možnost řízení od 17 let pod dohledem mentora, řidičský průkaz na zkoušku pro začínající řidiče nebo přehlednější úprava sazeb bodů podle závažnosti spáchaného přestupku.

Co se zavádí?

  • Zavádí se 3 kategorie přestupků, které budou podle závažnosti udělovat sudé počty bodů - 2,4 a 6 bodů
  • Zařazení do jednotlivých kategorií bude vycházet i ze statistik závažnosti dopravních nehod
  • Pravidla budou srozumitelnější, stejně tak hodnocení přestupků a jejich vážnost
  • Zavádí se možnost řízení již od 17 let věku po absolvování autoškoly a složení zkoušky, a to po dohledem schváleného a bezúhonného mentora
  • Mentor vedle bodové bezúhonosti musí být předem nahlášen a musí splnit 10letou řidičskou praxi. Přičemž 5 let musí být nepřerušeno. Jeden mentor by mohl mít i více řidičů pod dohledem. 
  • Zavádí se řidičák na zkoušku na dobu dvou let. V případě spáchání šestibodového přestupku musí takový řidič absolvovat psychologickou přednášku a evaluační jízdu. 
  • Některé přestupky budou vnímány jako závažnější. Jedná se například o jízdě pod vlivem alkoholu, o jízdě s mobilem v ruce a o vjezdu na koleje přes červenou. Stejně tak se bude zvyšovat finanční sankce u překročení rychlosti v obci
  • Naopak mírnější by mohla být policie u zapomenutých zapnutých světel apod. 

Cílem navrhovaných změn má být efektivnější postih nejnebezpečnějších přestupků, zvýšení bezpečnosti silničního provozu a snížení postihu u banálních přestupků.

Mladí řidiči

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) už v rozhovoru pro Blesk Zprávy zmínil, že sankce a body se budou zvyšovat například u přestupku řízení s telefonem v ruce. Vysoké sankce budou také u vjezdu na koleje v případě, že to zrovna není povolené. 

Možnost řídit vozidlo pod dohledem mentora od 17 let má přispět k větší bezpečnosti na silnicích. Smyslem je získávání řidičských dovedností a právě přítomnost mentora-zkušeného řidiče může pomoci osvojit si správné návyky za volantem. „Na Slovensku toto opatření vedlo k významného snížení počtu dopravních nehod, to je klíčová motivace pro spuštění této novinky,“ konstatoval na tiskové konferenci u představování systému ministr dopravy.

V případě řidičského průkazu na zkoušku jde o preventivní opatření pro začínající řidiče. Bude mít praktickou i psychologickou část.

Tiskovka po jednání vlády: Ministři Síkela a Kupka (11.5.2022) Tiskovka po jednání vlády: Ministři Síkela a Kupka (11.5.2022) | Úřad vlády ČR

Experti se zastavili i nad přestupky, které budou více sankciovány. Jedná se o jízdě po vlivem alkoholu, ale i o držení telefonu. Zvyšuje se i finanční sankce, která může dosahovat i 25 tisíc. Experti detaily zveřejnili na stránkách ministerstva dopravy. 

Kupka doplnil, že je nyní zákon v připomínkovém mezirezortním řízení. Doufá pak, že se brzy dostane do Sněmovny - účinnost je ale naplánovaná až leden 2024. Návrh novely schválila v roce 2020 předchozí vláda Andreje Babiše (ANO). Poslanci jej ale nestihli do konce minulého funkčního období Sněmovny schválit.

Bodový systém začal v Česku platit 1. července 2006. Maximum 12 trestných bodů nasbíralo jen za prvních deset let jeho fungování 70 000 řidičů, zhruba procento všech registrovaných šoférů.

Video  Martin Kupka na posledním rozloučení s Michalikem  - Nikola Forejtová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

SPOLU do kanálu ( 19. července 2022 21:19 )

Kupka je příznačné jméno

Jaryn19 ( 19. července 2022 20:39 )

jako třeba socialistická právnička na ministerstvu financí? To jsme tu již měli a žádná sláva

SPOLU do kanálu ( 19. července 2022 20:09 )

Na milované ukrajině nepotřebují vozidla technickou kontrolu a střízlivý řidič je vzácným úkazem. Jen tak dál..

prochaskanamoste ( 19. července 2022 18:34 )

Jako kdyby tam byl nějaký jiný, lepší! Ha,ha,ha

horaIysa ( 19. července 2022 07:04 )

Tvl, ty tady zase meleš lejna. Volební právo je od osmnacti let, ty volební základno. Trochu si nastuduj právní řád, řešící provinění mladistvých. Možná tě to překvapí, ale i mladistvý "vrahoun" může jít bručet až na deset let.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa