Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Stav nouze platí pro celý Rhodos! A Češi dostali varování před požáry v Itálii a Turecku

  • Autor: ČTK,lig,simao - 
    Aktualizováno -
    26. 7. 2023
    19:31
    26. 7. 2023
    10:23

    Řecké ostrovy i část pevniny dnes dál bojují s požáry. V šesti dalších oblastech řeckého ostrova Rhodos byl dnes kvůli rozsáhlým požárům vyhlášen nouzový stav. Platí tak už po celém ostrově, uvedla agentura AMNA. Na Rhodu hoří již devátý den. Stovky hasičů bojují s požáry také v Itálii či Chorvatsku, kde se plameny přiblížily až na 12 kilometrů k Dubrovníku. Turečtí hasiči bojují s lesním požárem nedaleko střediska Kemer v oblíbeném turistickém regionu Antalya v jižní části země. Prostřednictvím systému Drozd dostali v úterý Češi upozornění na požáry na Sicílii, Sardinii a v Kalábrii a právě v tureckém Kemeru.  

  • 1.Varování pro Čechy

    Prostřednictvím cestovatelského systému Drozd dostali v úterý Češi kromě pravidelných informací o situaci v Řecku upozornění na požáry na Sicílii, Sardinii a v Kalábrii a v turecké lokalitě Kemer. ČTK to dnes sdělilo ministerstvo zahraničí. V systému Drozd je aktuálně zaregistrováno 5910 Čechů pro Řecko, 1149 pro Itálii, 1320 pro Turecko, 1046 pro Chorvatsko a 175 pro Portugalsko.

    „Co se týče varování, tak kromě pravidelných informací ohledně Řecka včera (v úterý) MZV vydalo prostřednictvím Drozdu upozornění na požáry na Sicílii, Sardinii a v Kalábrii. Současně jsme našim turistům zaslali číslo na nouzovou linku, na kterou se mohou obracet. Včera (v úterý) jsme odeslali rovněž upozornění na požár v lokalitě Kemer, v Antalyi. Naše zastupitelské úřady jsou v pravidelném kontaktu s místními orgány a varování pravidelně aktualizují,“ uvedl mluvčí ministerstva Daniel Drake.

    Na úřady či konzulární tým v Řecku se obrátilo 23 občanů ČR se žádostí o vydání náhradního cestovního dokladu, uvedl ředitel konzulárního odboru MZV.

  • 2.Řecko

    Nejvíce zasažen je turisticky oblíbený ostrov Rhodos, kde hoří již devátý den. Aktuálně jsou nejpostiženějšími oblastmi Asklipeio, Gennadi, Bati, Kalathos, Laerma, Malonas, Masari a Lindos ve východní a střední části ostrova. Z ostrova bylo při dosud největší evakuační operaci v Řecku převezeno přes 20 000 lidí, včetně českých turistů.

    Řecká státní televize ERT psala o „pekelné noci“ na Rhodu. O rozšíření stavu nouze na celý Rhodos rozhodl během středy šéf civilní ochrany Vasilis Papageorgiu.

    Nouzový stav nově platí pro samosprávné jednotky Rhodes, Kallithea, Ialysos, Petaludes, Afantu a Archagelos ve východní části ostrova. Minulý týden, když požáry začaly, byl nouzový stav jen v části ostrova, další části samospráva přidala v neděli, připomněla AMNA.

    „Náš zastupitelský úřad zjišťuje od tamních orgánů, jak se přesně vyhlášení nouzového stavu dotkne opatření pro turisty,“ uvedl pro Blesk mluvčí českého ministerstva zahraničí Drake.

    Hasiči bojují s požáry i na ostrově Euboia, který je druhým největším řeckým ostrovem, na Korfu a také na Peloponéském poloostrově. Na ostrově Euboia se v pondělí poblíž města Karystos zřítilo letadlo, které zasahovalo proti lesním požárům. Dva jeho piloti zahynuli. Na ostrově se také našlo ohořelé tělo muže. Policie se nyní snaží zjistit, zda se jedná o místního farmáře, který je pohřešován od neděle.

    Tragédie při hašení požáru na řeckém ostrově Euboia: V letadle zemřeli dva piloti (†27 a †34)!

    Několik nových požárů vypuklo na Korfu, největší z nich jsou v severovýchodní části ostrova. Představitel místní správy uvedl, že z místa, kde požár vypukl, podle svědků odjíždělo auto. Do boje se zapojily dva vrtulníky a dvě letadla, práce komplikuje vítr. Úřady vydaly pokyn k evakuaci středisek Loutses, Imerolia, Syki a také Apraos a Kalamaki, uvedla řecká agentura AMNA. Z Korfu úřady evakuovaly 2500 místních obyvatel i turistů.

    V řeckém regionu Attika, ve kterém leží Atény, požáry zasáhly území o ploše téměř 3500 hektarů. Požár je tam již pod kontrolou. Po celém Řecku se po velmi horkém úterý dnes očekávají ještě extrémnější teploty, které by mohly v Aténách vystoupat až na 44 °C. 

    Video  Požáry dál ničí Řecko. Jak situaci vidí zástupce cestovek a jak ministerstvo? A co kompenzace?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
    Video se připravuje ...

  • 3.Co znamená nouzový stav pro Čechy na Rhodu?

    Nouzový stav vyhlášený kvůli požáru na ostrově Rhodos neznamená evakuaci či omezení příletů. Na dnešní tiskové konferenci po jednání vlády to řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Jeho úřad neeviduje české občany v nouzi, například bez ubytování nebo s potřebou vrátit se do vlasti. Podle Lipavského je aktuálně na Rhodu 5000 až 6000 Čechů.

    Podle Lipavského k nouzovému stavu pravděpodobně řecká vláda přikročila kvůli mimořádným opatřením, jež jsou potřeba k překonání následků požáru. „Nicméně to neznamená nějakou evakuaci či omezení příletů na ostrov,“ poznamenal.

  • 4.Chorvatsko

    Chorvatští hasiči mají pod kontrolou lesní požár asi 12 kilometrů od Dubrovníku, který se rozhořel v úterý odpoledne. Vyplývá to z dnešních zpráv deníku Večernji list. Situace se uklidnila kolem čtvrté hodiny ranní, informuje Jutarnji list.

    Požár je ale rozsáhlý a jeho hašení během noci komplikoval vítr, upozornil dnes ráno velitel hasičského sboru v Dubrovnicko-neretvanské župě Stjepan Simović. Podle něj hrozí, že očekávaný silný vítr bude boj s plameny znesnadňovat i nadále.

    Plameny zachvátily pás dlouhý asi pět kilometrů mezi vesnicemi Plat a Buići. Žádné domy plameny nezasáhly a ani evakuace lidí nebyla potřeba.

    Na místě je okolo 130 hasičů. Zasahují také dvě hasičská letadla, kterým v úterý vítr a turbulence působily obrovské problémy, a letadla se musela původně vrátit na základnu.

    U vesnice Petrača se podle webu Slobodna Dalmacija ozývaly výbuchy. Spekuluje se, že je způsobily zbylé nevybuchlé miny a další výbušniny z války z 90. let.

  • 5.Itálie

    Požáry na jihu Itálie si dosud vyžádaly nejméně čtyři mrtvé. Nejhůře zasažený je lesnatý výběžek Capo Gallo na severozápadě Sicílie. V noci na úterý zemřela 88letá žena, ke které se kvůli dopravním komplikacím spojeným s požárem včas nedostala záchranná služba.

    Pozůstatky dvou starších lidí byly nalezeny v domě nedaleko Palerma. Osmadevadesátiletý muž upoutaný na lůžko zemřel v hořícím domě poblíž města Reggio Calabria, které leží v Kalábrii blízko Sicílie.

    Požáry poblíž sicilské metropole Palerma se přiblížily k letišti, které tak na několik hodin přerušilo provoz. Lesy hoří i v některých dalších italských regionech.

    Na Sicílii v noci vypukl nový požár u Katánie. Oheň zasáhl borový les a vynutil si evakuaci kempu.

  • 6.Francie

    Hasiči bojují s požárem ve francouzských obcích Cagnes-sur-Mer a Villeneuve-Loubet nedaleko mezinárodního letiště v Nice. Požáry sužují také Korsiku, kde je zasažen departement Haute-Corse.

  • 7.Španělsko

    Na kanárském ostrově La Palma musely úřady evakuovat kvůli požáru téměř 4300 lidí. Plameny na ostrově La Palma se začaly v polovině tohoto měsíce šířit v okolí vesnice Puntagorda na severozápadě ostrova a postoupily k dvoutisícové obci Tijarafe. Oheň pohltil asi 4500 hektarů.

  • 8.Portugalsko

    V Portugalsku dostali hasiči ve středu odpoledne pod kontrolou požár v přírodním parku Sintra-Cascais, který leží západně od Lisabonu. Hasiči přesto zůstávají na místě pro případ, že by se opět objevily plameny, uvedly portugalské úřady. Preventivně bylo evakuováno 90 lidí, nikdo nebyl vážně zraněn a nebyly poškozeny žádné domy, dodala agentura Reuters.

    V turisty oblíbené lokalitě propukl oheň v úterý kolem 17:00 (18:00 SELČ). S plameny bojovalo přes 600 hasičů za využití téměř 190 hasičských vozů a hasicí letadla. Situaci komplikoval silný vítr, ruku k dílu přiložili i místní obyvatelé s kýbly s vodou nebo hadicemi. Zkrocení plamenů napomohlo ochlazení.

    Velitel civilní ochrany Elisio Oliveira uvedl, že požár už pro obyvatelstvo nepředstavuje hrozbu. Přesto požádal veřejnost a zejména motoristy, aby se oblasti vyhýbali. V parku Sintra-Cascais hořelo už v roce 2018, popelem tehdy lehlo 430 hektarů vegetace.

  • 9.Turecko

    Turečtí hasiči bojují s lesním požárem nedaleko střediska Kemer v oblíbeném turistickém regionu Antalya v jižní části země. V okolí Kemeru už shořelo na 120 hektarů lesa.

  • 10.Alžírsko

    V Alžírsku se podařilo dostat pod kontrolu lesní požáry, které si tam v uplynulých dnech vyžádaly nejméně 34 mrtvých včetně deseti vojáků. Nejhorší situace panovala v alžírských vilájích Bidžája a Búíra. Do boje s ohněm bylo v celé severoafrické zemi nasazeno asi 8000 hasičů, evakuováno muselo být okolo 1500 lidí.

Stiborovka Ben ( 27. července 2023 20:37 )

Pro dvě ***ate český je to jen zábavná show...

Jan Kocián ( 26. července 2023 22:15 )

V oblasti evropského Středomoří mají 4 tlakové níže. Žádný "Heat Dome" ani žádná "tepelná kupole" tam není a nebyl/nebyla!

trintin ( 26. července 2023 21:31 )

Stav nouze platí pro celý Rhodos?? Česká kvalita, pekelně ostrá dovolená?

JaNat ( 26. července 2023 20:50 )

Njn ty tam a někdo to má rád zas horké.

MAMKA2316 ( 26. července 2023 20:23 )

Jezdím do Polska, Slovenska, Maďarska, Turecka a Bulharska !!

Zobrazit celou diskusi