Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Erdogan uhájil prezidentské křeslo: Potvrdila to i komise. Jeho sok označil volby na neférové

Aktualizováno -
28. května 2023
21:49
Autor: mav, swp, ČTK - 
28. května 2023
05:00

Poprvé v historii Turci vyrazili ke druhému kolu prezidentských voleb. Přímou volbu země zavedla od roku 2014, tehdy stejně jako o čtyři roky později získal Recep Tayyip Erdogan většinu hned v prvním kole. Nyní jeho pozici oslabily následky fatálního zemětřesení, zhoršené korupcí a úředním šlendriánem - i tak mu však k výhře v prvním kole chybělo překvapivě málo. Po sečtení 98,8 procenta odevzdaných hlasů má Erdogan zhruba 52,1 procenta hlasů. Jeho vyzývatel Kemal Kiliçdaroglu dostal podle průběžných výsledků 47,9 procenta hlasů, informuje web Haber Turk. Turecké prezidentské volby byly nejvíce neférové za léta, ukázaly však vůli lidu změnit autoritářskou vládu, uvedl opoziční kandidát Kiliçdaroglu. Erdoganovo vítězství potvrdila i turecká ústřední volební komise.

Erdogan se prohlásil za vítěze prezidentských voleb. Skutečným vítězem je podle něj Turecko, poděkoval voličům. „Vítězem těchto voleb je celý turecký národ o síle 85 milionů,“ prohlásil obhajující prezident. Blahopřáli mu rychle katarský emír či maďarský premiér Viktor Orbán.

„Naši občané ukazují velký zájem o volby ve druhém kole... doteď probíhá vše bez problémů,“ řekl v průběhu dne novinářům podle serveru Duvar předseda ústřední volební komise Ahmet Yener.

Ovce u voleb

Erdogan volil s manželkou v Istanbulu, rival Kemal Kiliçdaroglu v Ankaře. „Abychom se zbavili tyranského režimu a nastolili skutečnou demokracii, apeluji na všechny občany, aby šli k volbám. Tyto volby se konají za obtížných podmínek kvůli pokusům o podvod, ale věřím, že občané jsou svobodní a ochotní jít volit,“ řekl Erdoganův rival po hlasování.

I dnes se podle televize Al Džazíra před volebními místnostmi dělaly fronty, které ale na rozdíl od prvního kola postupovaly rychleji. Voliči totiž vhazují dnes jen jeden volební lístek se dvěma kandidáty, zatímco před dvěma týdny volili i parlament. Někteří Turci přišli dnes hlasovat i se svými domácími mazlíčky, podle agentury Bianet například s kočkami či psy. Na sociálních sítích vyvolalo také pozornost video z volební místnosti v Istanbulu, kam přišla žena volit i se svou ovcí.

Mnohé průzkumy předvídaly v prvním kole výhru Erdoganova vyzyvatele, podle některých měl Kilicdaroglu dokonce rovnou brát většinu a prezidentský úřad. Nakonec však společný kandidát většiny opozice získal jen 44,88 % hlasů, Erdogan 49,52. Lehce přes pět procent obdržel nacionalista Sinan Ogan, jenž se v pondělí přiklonil na stranu obhajujícího prezidenta a doporučil svým voličům pro něj hlasovat.

Teoreticky by tak měl mít Erdogan zajištěnou pohodlnou většinu. Pokud se ovšem Turci podruhé k volbám vydají se stejným entusiasmem jako k prvnímu kolu, kdy jich volilo 87 procent. V mezidobí už předvolební atmosféra není tak silná, kolem stánků kampaní se neshlukovalo tolik lidí, kandidáti nevyráželi na tak obří mítinky.

„Samozřejmě půjdu volit znovu, ale je to divný pocit. Vše je mnohem klidnější než před dvěma týdny,“ popsal Soner Ugurlu z Istanbulu reportérům Al Džazíry.

Neporazitelný Erdogan

„Před 14. květnem jsem měla velké naděje, vypadalo to, že se Erdogana konečně zbavíme. Ale teď to vypadá, že je neporazitelný,“ zoufá si Olcay, která v Istanbulu vede obchod s oblečením. „Každý je tím bojem unavený. Je těžké znovu probudit nadšení k další volbě, poněvadž to vypadá jako hotová věc. Ale samozřejmě půjdu, je to má povinnost,“ řekla Al Džazíře.

Server Politico zprůměroval předvolební průzkumy ke druhému kolu: Vychází mu výhra prezidenta Erdogana těsnými 51 procenty. Obdobný souhrn od GEHSC prezidentovi věští větší náskok. Jen jeden průzkum (z 24. - 25. května) vyšel předpokladem vítězství opozice, podle společnosti Area by Kilicdaroglu dostal 50,6 % hlasů.

„Navzdory hospodářské krizi a nedbalosti vlády při a po zemětřesení Erdogan stejně dostal skoro padesát procent v prvním kole,“ komentoval pro Al Džazíru politolog Berk Esen z Univerzity Sabancı. „Je to pro opozici skutečně zklamání, že má v očích voličů prezident stále takovou oblibu,“ dodává s tím, že voliče nakloněné opozici takto až přehnaně navnadili představitelé opozičních stran i předvolební průzkumy.

Mnozí soudili a věřili, že Erdogan neustojí dohru ničivých otřesů z 6. února. V Turecku zahynulo nejméně 50 783 lidí (a dalších 8476 v Sýrii), významnou část smutné statistiky lze ovšem přičíst lidským chybám. Stavební předpisy nařizující jistou odolnost vůči zemětřesení se v minulých letech nedodržovaly, úřady mhouřily oči - hlavně, že se hodně stavělo.

Erdogan se už začátkem roku připravoval na těžké volby, pro dlouholetého premiéra (2003-2014) a pak prezidenta už tehdy vypadaly jako největší výzva posledních dvou dekád. „Průzkumy naznačovaly, že jeho moc se vytrácí, především kvůli slábnoucí ekonomice a rostoucí inflaci. Jakmile se ukázal rozsah katastrofy a jeho vláda se snažila reagovat, mnozí očekávali, že za to bude muset zaplatit politickou cenu,“ píše The Washington Post. „Ale 14. května ho na celém zemětřesením zničeném jihu země - v tradiční baště Erdogana a jeho vládnoucí Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) - voliči pevně podpořili.“

V šesti nejhůře zasažených provinciích bral v souhrnu 63 % hlasů. V samotné Hatay, kde byla destrukce nejhorší, prohrál - ale jen o zlomeček procenta.

Velkou vinu na rozsahu zkázy nesou nekvalitní stavební postupy, které částečně umožnil Erdogan a parlament ovládaný stranou AKP. „Opožděným a neorganizovaným záchranným pracím se všeobecně přičítal nárůst počtu obětí, vyvolaly naléhavé otázky, zda prezident neoslabuje státní instituce,“ dodává Washington Post.

Průzkum think tanku Ankara Institute ovšem ukázal, jak je voličstvo Turecka polarizované: Přes 90 % stoupenců AKP soudilo, že vláda následky otřesů zvládla obstojně. Skoro 96 % voličů opoziční CHP si myslelo opak.

Ústava umožňuje tureckému prezidentu jen dvě volební období, Erdogana se však nyní toto omezení netýká. První mandát se mu „nepočítá“, neboť během něj došlo k ústavním změnám.

Volební místnosti se zavřela v pět hodin odpoledne místního času (16:00 SEČ). Média nesmějí o výsledcích informovat před 20. hodinou českého času, volební komise je ale nejspíš znovu umožní publikovat dříve.

Video  Po druhém zemětřesení se zřítila budova v Malatyi v Turecku  - reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

viho ( 28. května 2023 17:54 )

Úspěch Erdogana je dán spíše tím, že skutečnou opozici pozavíral do vězení nebo vyhnal do exilu a zlikvidoval nezávislá média. A zbylá "umírněná" opozice v rámci "Erdoganových zákonů" nemá proti němu asi co nabídnout.

amba ( 28. května 2023 10:59 )

no být to u nás tak, je Erdogan už dávno fuč, ale Turci nejsou poťapaný jako Češi

Zobrazit celou diskusi