Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Americké tajné služby jsou blíž záhadě havanského syndromu. Zmínily nemoci i ventilaci

Aktualizováno -
1. března 2023
21:23
Autor: ČTK - 
1. března 2023
19:32

Takzvaný „havanský syndrom“ podle analýzy pěti amerických zpravodajských agentur „velmi pravděpodobně“ nezpůsobil útok zahraniční znepřátelené vlády, ani zbraň či zařízení vysílající energetické paprsky. Vysvětlení zatím nepotvrzených zdravotních příznaků, kterými trpěli američtí diplomaté a vojenský personál v zahraničí, zůstává nejasné. O analýze amerických zpravodajců dnes informoval list The Washington Post (WP).

O havanském syndromu se začalo mluvit v návaznosti na potíže s neurologickými symptomy u amerických diplomatů působících v kubánském hlavním městě v roce 2016. Problémy jako bolesti hlavy, únava, deformace sluchu, ale i závratě a nevolnosti od té doby nahlásili diplomati, agenti CIA či rodinní příslušníci těchto činitelů pracující v řadě dalších zemích včetně Rakouska, Kolumbie nebo Vietnamu.

Analýzu zhruba 1500 „abnormálních zdravotních incidentů“ v 96 zemích, jak je vláda pracovně pojmenovala, provedlo sedm zpravodajských agentur, z toho pět konstatovalo, že je „velmi nepravděpodobné“, že by incidenty způsobil cílený útok, například energetickou zbraní. Jako nepravděpodobné označily agentury také vysvětlení, že šlo o vedlejší produkt jiné činnosti, například elektronického sledování, píše WP. Žádná z agentur však zapojení zahraničního znepřáteleného subjektu přímo nevyloučila.

Zpravodajská komunita jako nejpravděpodobnější příčiny uvádí environmentální a místní faktory, jako třeba nefunkční ventilace v budovách, nebo nediagnostikované nemoci, píše agentura AP. Jednu konkrétní příčinu se najít nepodařilo.

Nové závěry jsou v rozporu s názorem nezávislé skupiny odborníků, která v loňském roce zjistila, že vnější zdroj energie by byl pravděpodobným vysvětlením příznaků. Panel svolaný zpravodajskou komunitou tehdy navrhl vysvětlení, že cizí mocnost mohla využít „pulzní elektromagnetickou energii“, která symptomy způsobila.

Zpravodajci dnes nicméně uvedli, že se jim při zkoumání jednotlivých případů nepodařilo najít jednotící prvek, který by tuto teorii potvrdil, například důkaz, že by hypotetický útočník měl přímý výhled na své cíle v amerických institucích pro použití jakéhokoliv zařízení tohoto typu. Analytici však dodali, že „zůstávají otevření novým nápadům a důkazům“, například pokud by se vyskytly informace, že zahraniční mocnost učinila pokroky ve vývoji technologie potřebné pro energetickou zbraň.

Masivá hysterie spíše ne, míní ministr

Případy zaměstnanců americké vlády trpící havanských syndromem se objevily na všech světových kontinentech kromě Antarktidy. Současný ministr zahraničí Antony Blinken k věci uvedl, že je „odhodlaný zajistit, aby se postiženým dostalo potřebné péče“. Podle nejmenovaného zdroje blízkého ministrovi Blinken pochybuje o tom, že by zaměstnanci trpěli jakousi masovou hysterií nebo psychologickou epizodou, což naznačila předchozí vyšetřování, například Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI).

„Ti, kteří byli postiženi, mohou vyprávět skutečné příběhy - jejich bolest je skutečná,“ napsal Blinken všem americkým diplomatům, když americká rozvědka CIA loni v lednu oznámila, že cílenou nepřátelskou akci jako vysvětlení fenoménu považuje za nepravděpodobnou.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi