Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Slovenský premiér Heger končí. Čaputová jmenuje úřednickou vládu, do voleb ji povede viceguvernér

Aktualizováno -
7. května 2023
17:34
Autor: ČTK - 
7. května 2023
11:58

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová necelých pět měsíců před konáním předčasných voleb oznámila, že po 14. květnu jmenuje vládu odborníků. V jejím čele bude dosavadní viceguvernér slovenské centrální banky (NBS) Ľudovít Ódor. Čaputová to dnes řekla novinářům. Dosluhující premiér Eduard Heger, jehož menšinovému kabinetu sněmovna loni v prosinci vyslovila nedůvěru, dal svou funkci dopoledne k dispozici. S hlavou státu se neshodl na postupu při řešení situace po rezignaci dvou ministrů.

Hegerova vláda loni v prosinci neustála hlasování Sněmovny o vyslovení nedůvěry. Kabinet pak s omezenými kompetencemi dále fungoval jen z pověření prezidentky. V uplynulých dnech požádali o uvolnění z funkce ministři zemědělství a zahraničí. Po pádu vlády už skončili ministři financí a zdravotnictví; vedením těchto ministerstev Čaputová dříve pověřila Hegera, protože do už odvolané vlády nelze jmenovat nové ministry.

Premiér řekl, že prezidentce nabídl několik jiných možností než jmenování úřednické vlády. Šlo například o alternativu, že sám už nebude stát v čele vlády a že v úřadech zůstanou ti ministři, jejichž výměna by mohla ohrozit fungování těchto institucí.

Šestačtyřicetiletý Ódor je viceguvernérem NBS od roku 2018. Dříve byl například členem vedení nezávislé rozpočtové rady, dále členem bankovní rady NBS či hlavním ekonomem ministerstva financí.

Jména dalších členů příští vlády Čaputová neoznámila. Řekla pouze, že jimi budou lidé, kteří se nebudou ucházet o přízeň voličů v nejbližších parlamentních volbách.

Volby jsou sice na konci září, ale doposud se každá vláda na Slovensku tvořila několik dalších týdnů. Půl roku je tedy ještě dostatečně dlouhá doba na to, aby vláda odborníků mohla stabilizovat situaci a přivést Slovensko k předčasným volbám,“ řekla Čaputová. Hlava státu už dříve uvedla, že pro případ selhání Hegerova kabinetu je připravena jmenovat úřednickou vládu.

Nejnovější politickou krizi v zemi odstartovala tento týden opoziční strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD). Její předseda a bývalý trojnásobný premiér Robert Fico kritizoval skutečnost, že firma Reko Recycling ministra zemědělství Samuela Vlčana jako jediná z osmi uchazečů uspěla v jednom z kol přidělování státních dotací v oblasti odpadového hospodářství.

Nejnovější politickou krizi v zemi odstartovali tento týden opoziční sociální demokraté (Směr-SD) bývalého trojnásobného premiéra Roberta Fica, kteří kritizovali skutečnost, že firma Reko Recycling ministra zemědělství Samuela Vlčana jako jediná z osmi uchazečů uspěla v jednom z kol udělování státních dotací v oblasti odpadového hospodářství. Vlčan, který má v Reko Recycling pod kontrolou většinový podíl, pak ve čtvrtek odmítl vzdát se nároku na dotaci zhruba 1,4 milionu eur (33 milionů Kč) a dal k dispozici svou funkci. Následně v pátek o odebrání ministerského pověření požádal prezidentku šéf diplomacie Rastislav Káčer, což by znamenalo, že dosluhující kabinet přijde od svého pádu už o čtvrtého ministra.

Heger se stal premiérem na začátku dubna 2021, kdy v čele vlády vystřídal svého tehdejšího šéfa z hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igora Matoviče, jenž rezignoval na funkci ministerského předsedy v zájmu řešení krize ve vládní koalici. Spory mezi Matovičem, který byl v Hegerově vládě ministrem financí, a stranou Svoboda a solidarita (SaS) ovšem neustaly a loni na podzim vyvrcholily odchodem SaS z vlády. Hegerův kabinet tak přišel o většinu ve Sněmovně. Po vyslovení nedůvěry vládě parlament letos v lednu rozhodl, že nové volby budou v zemi 30. září; v řádném termínu by se konaly v únoru příštího roku. Ještě před Vánocemi Matovič přišel o funkci ministra financí, a to výměnou za to, že SaS už jako opoziční strana podpořila návrh státního rozpočtu na tento rok.

Heger spolu s ministrem obrany Jaroslavem Naděm letos v březnu přestoupili z OLaNO do neparlamentní strany Demokraté, v níž se angažují také ministři hospodářství, životního prostředí a zahraničí. Preference této strany se podle nejnovějších sondáží pohybují pod pětiprocentní hranicí, jejíž zdolání ve volbách je podmínkou pro zisk křesel ve Sněmovně. Největší popularitě se v zemi těší Směr-SD.

Video  Bývalý starosta měl způsobit smrt ženy: Děsivou bouračku zachytila i kamera.  - TV JOJ
Video se připravuje ...

Omasta ( 7. května 2023 12:54 )

Čaputová jmenuje úřednickou vládu. Ale nečekejme od toho nějaké zlepšení, protože Čaputová jmenuje proaremickou vládu.
Co se týče Čechů, tak těm zbývá jen Maul halten und weiter splácet náhubkový dluh, z něhož jen úroky činí po přepočtu na jednoho pracujícího 15.000 Kč ročně.
To se vám to prodražilo milí náhubkáři!
Za každý den nošení náhubků jste republiku zadlužili o 2,192 miliard Kč. Každý jeden náhubkář přišel nošením o 6570 Kč měsíčně.

karmazdarma ( 7. května 2023 12:44 )

Fialo, není nač čekat, bylo by dobré se inspirovat, než naší krásnou zemičku přivedete k bankrotu. Úřednická vláda by to po Vás snad ještě dala do pořádku i když to bude velká výzva.

Zobrazit celou diskusi