Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dovolenkový ráj Čechů zasypal sníh: Na Mallorce napadlo přes 30 centimetrů

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
28. února 2023
17:27

Mallorca, jedna z oblíbených turistických destinací nejen Čechů, je pod sněhem. Pro Baleárské ostrovy je to docela nezvyk. Během pondělka napadlo 40 centimetrů, v úterý se k tomu přidalo dalších 10 centimetrů. Pobřeží navíc bičují více než sedmimetrové vlny, takové počasí má na svědomí bouře Juliette, uvedl list Daily Mail.

Města jsou bez proudu, silnice kvůli sněhu neprůjezdné. Na ostrově platí nejvyšší možný varovný stupeň a očekává se další snežení, připadnout by mělo minimálně 38 centimetrů. Mallorca tak rozhodně nepřipomíná prosluněný ostrov, místo toho jeho krásy mučí blizard. Teploty klesají, ty ranní se dokonce blíží k nule stupňů.

Španělská meteorologická agentura AEMET varovala, že na severu ostrova může vítr bouře Juliette dosahovat až 88 kilometrů v hodině a vlny se mohou zvedat až do výše přes 8 metrů. Podle listu El País studená fronta způsobila výrazný pokles teplot v celém Španělsku a na Baleárských ostrovech bylo kvůli sněhu vyhlášeno varování. Silné sněžení přinesla na ostrovy bouře pojmenovaná Juliette, sněhové přeháňky na Mallorce podle El País potrvají až do středy. Zasažena je i sousední Menorca, zde platí druhý nejvyšší stupeň varování, přístavy jsou zavřené.

A teploty v zemi podle AEMET budou klesat dál, v místech až k minus deseti stupňům Celsia. Kvůli zimě, silnému větru a sněžení je vydáno varování pro regiony Asturie, Kastilie-León, Navarra, Baskicko, La Rioja i španělskou enklávu Melilla, která leží na severu Afriky.

Zobrazit celou diskusi