Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Plamenná blondýna v čele krajní pravice vítězkou v Itálii! Hloupé extremistické nálepky, zní z ODS

Aktualizováno -
27. září 2022
06:56
Autor: ČTK, simao, mav - 
25. září 2022
23:47

Nedělní předčasné parlamentní volby v Itálii vyhrál krajně pravicový blok Bratři Itálie se zhruba 44 procenty hlasů. Druhý je středolevicový blok kolem Demokratické strany (26 %) a třetí Hnutí pěti hvězd (15 %). Raduje se tak především lídryně Giorgia Meloniová, které spoluppracuje s Mateem Salvinim či Silviem Berlusconim a které již gratuloval k triumfu třeba i maďarský premiér Viktor Orbán, k němuž svou politikou bývá Italka někdy přirovnávána. Gratulace přichází i z ČR - europoslanec Alexandr Vondra (ODS) odsoudil mimořádně hloupé extremistické nálepky Meloniové a označil ji za velkou naději evropské pravicové politiky. Meloniové gratuloval i premiér Fiala (ODS).

Nejsilnějším jednotlivým politickým subjektem se podle všeho stala postfašistická strana Bratři Itálie, jejíž předsedkyně Meloniová by se mohla stát první ženou v čele italské vlády.

Strana Bratři Itálie, která ještě před čtyřmi lety přesvědčila jen 4,4 procenta voličů. Nyní pravicový blok obsadí 235 ze 400 křesel v dolní komoře parlamentu a bude mít 112 z 200 senátorů. Středolevicová koalice kolem Demokratické strany bude mít 80 poslaneckých mandátů a 39 senátorů. Hnutí pěti hvězd obsadí 28 senátorských křesel a bude mít 51 poslaneckých mandátů.

Jasný vzkaz voličům

Výsledek Meloniové otevírá cestu do paláce Chigi, sídla italské vlády.. Meloniová konstatovala, že Italové jasně podpořili vznik středopravé vlády. „Od Italů přišel jasný vzkaz pro středopravicovou vládu vedenou Bratry Itálie,“ řekla politička.

Toto je noc hrdosti pro Bratry Itálie, ale jde o startovací bod, nikoli cílovou čáru, zdůraznila politička. Ujistila, že pokud budou pověřeni vládnutím, budou Bratři Itálie „vládnout pro všechny“. 

Bratři Itálie jsou nejsilnějším uskupením v bloku pravicových stran. Je v něm i pravicově populistická strana Liga bývalého ministra vnitra Mattea Salviniho a také uskupení Vzhůru Itálie expremiéra Silvia Berlusconiho.

Demokratická strana porážku uznala. „Toto je smutný večer pro zemi,“ řekla novinářům poslankyně za PD Debora Serracchianiová v první oficiální reakci na předběžné výsledky. Pravice má podle političky většinu v parlamentu, nikoli však v zemi.

CNN: Nejvíc krajně pravicová premiérka od dob Mussoliniho

Volební účast v nedělních volbách činila kolem 64 procent z 50,9 milionu voličů, což je negativní rekord a pokles o devět procent oproti předchozím volbám z roku 2018.

Podle americké stanice CNN má Meloniová šanci se stát „nejvíce krajně pravicovou ministerskou předsedkyní od dob (diktátora Benita) Mussoliniho“.

Meloniová vede stranu, jež vychází z Italského sociálního hnutí (MSI). V této straně se v poválečné Itálii angažovali lidé, kteří pociťovali nostalgii po fašistickém režimu, a MSI dlouho vedl bývalý vysoký představitel kolaborantské Republiky Saló a šéf režimního antisemitského časopisu La difesa della razza (Na ochranu rasy) Giorgio Almirante.

Samotná Meloniová odmítla, že by byla fašistkou, a své uskupení přirovnala k britské Konzervativní straně a republikánům v USA.

Video  Sedm věcí, které jste nevěděli o Giorgii Meloniové  - Videohub
Video se připravuje ...

Prosazování národních zájmů

Pravicové strany Italům slibují prosazování národních zájmů v Evropské unii, striktnější politiku proti migraci, větší podporu rodinám a porodnosti, ale i snížení daňové zátěže živnostníků.

Druhá největší strana pravicového bloku Liga, v jejíž čele je Salvini, má přitom v Evropské unii vztahy s francouzským Národním sdružením Marine Le Penové. To italské výsledky označilo za „lekci pokory“ Evropské unii.

Macron: Musíme spolupracovat

„Italský národ učinil demokratické a svrchované rozhodnutí. Respektujeme ho,“ uvedl pro změnu francouzský prezident Emmanuel Macron. „Jako sousedící země a přátelé musíme nadále spolupracovat. Společné výzvy překonáme v rámci Evropy,“ dodal.

„Společně s předsedkyní Evropské komise (Ursulou von der Leyenovou) budeme pozorně sledovat, aby všichni dodržovali hodnoty založené na lidských právech, na vzájemném respektu, a to zejména dodržování práva na potrat,“ uvedla šéfka francouzské vlády Elisabeth Borneová.

K vítězství však gratulují Meloniové i někteří euroskeptičtí a pravicoví politici ze zahraničí. Mezi prvními například i polský premiéra Mateusz Morawiecki. 

Šéf španělské krajně pravicové strany Vox Santiago Abascal na Twitteru napsal, že „miliony Evropanů vkládají své naděje do Itálie“, která ukázala cestu k „hrdé a svobodné Evropě suverénních národů“.

Za vnitřní záležitost označil italské volby mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Podle Peskova je Moskva vstřícná vůči jakékoliv politické síle, „která je schopná jít nad rámec konsolidovaného mainstreamu plného nenávisti vůči naší zemi a prokázat větší objektivitu a konstruktivní postoj vůči naší zemi“.

Orbán se raduje

K volebnímu vítězství poblahopřál Meloniové maďarský premiér Viktor Orbán. „Bravo, Giorgie! Více než zasloužené vítězství,“ uvedl na facebooku Orbán, k němuž je Meloniová svým politickým stylem často přirovnávána. Dobré vztahy pěstuje šéf maďarské vlády také s Matteem Salvinim a Silviem Berlusconim.

„Po včerejších (nedělních) italských volbách se těšíme na spolupráci s italskou vládou na našich společných cílech: podpoře svobodné a nezávislé Ukrajiny, dodržování lidských práv a budování udržitelné ekonomické budoucnosti. Itálie je nepostradatelným spojencem, silnou demokracií a cenným partnerem,“ vzkázal americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Gratulaci zaslal i český premiér Petr Fiala (ODS), který se těší na budoucí kooperaci v evropské politice a v rámci europarlamentní skupiny Evropští konzervativci a reformisté.

Temný den a posílení populistů, varují kritici

Výrazně kritičtější jsou k vývoji v Itálii někteří představitelé levice. „S vítězstvím Meloniové se před našimi branami usadil neofašismus,“ uvedla francouzská europoslankyně Manon Aubryová ze strany Francie nepodrobená (LFI).

Za temný den pro Itálii a Evropu označila výsledek voleb šéfka socialistické skupiny v Evropské parlamentu Iratxe Garcíová Pérezová. „Krajní pravice vyhrála volby v Itálii. Je to poprvé mezi státy, které zakládaly EU,“ uvedl šéf liberální frakce Renew Europe Stéphane Sejourné.

„Nacházíme se v momentu nejistoty a v momentech nejistoty vždy posilují populismy. A také vždy končí stejným způsobem - katastrofou,“ řekl k italským volbám španělský ministr zahraničí José Manuel Albarés ze socialistické strany. Španělská ministryně práce z levicového uskupení Unidas Podemos Yolanda Díazová označila výsledky italských voleb za „velmi smutné a znepokojující“.

Berlusconiho exministryně

Meloniová sedí v parlamentu od roku 2006 a v letech 2008 až 2011 byla ministryní pro mládež v Berlusconiho vládě. V této funkci navštívila v roce 2009 Prahu, aby uctila památku Jana Palacha.

„Dnes můžete pomoci psát dějiny,“ napsala ráno na Twitteru Meloniová. Šéf středolevé Demokratické strany (PD) Enrico Letta pak zveřejnil svou fotografii z volební místnosti se vzkazem pro voliče, ať se jim hlasování vydaří.

Jak poznamenala agentura AP, italské hlasování se odehrálo ve velmi náročné době pro celou Evropu, kdy zejména kvůli dopadům ruské invaze na Ukrajinu raketově rostou účty za energie. Západ přitom prochází zkouškou, zda zůstane jednotný, pokud jde o jeho postoj k ruské agresi.

Vítězství postfašistické strany Bratři Itálie nemá v italských poválečných dějinách obdoby, uvedla agentura AFP.

Vondra: Mimořádně hloupé extremistické nálepky

Meloniová má však své „fanoušky“ i v Česku. „Dnes jsou ještě jedny důležité volby. Parlamentní, v Itálii. Pevně věřím, že po nich usedne do čela italské vlády tahle dáma, jako první žena v italské historii, která navíc přichází zprava, ne zleva. Giorgia Meloni, jeden z největších politických talentů Evropy posledních let,“ uvedl na Facebooku český europoslanec Jan Zahradil (ODS).

„Velká gratulace! Giorgia Meloni, vítězka voleb v Itálii a příští premiérka, je velkou nadějí evropské pravicové politiky. Ideově je blízká Thatcherové. Extremistické nálepky, které jí dávají levicová média, jsou mimořádně hloupé,“ vzkázal další europoslanec ODS Alexandr Vondra.

Kdo je Giogia Meloniová?

  • Italská novinářka a politička stojí od roku 2014 v čele národně konzervativní strany Bratři Itálie (FdI, Fratelli d’Italia). Od roku 2020 je také předsedkyní Strany evropských konzervativců a reformistů (ECR).
  • Během posledních dvou let dokázala tato plamenná řečnice popularitu své strany podstatně znásobit a v italském pravicovém táboře v současnosti zastiňuje i lídra strany Liga Mattea Salviniho. Podpora její strany se zvedla z cca čtyř procent v roce 2018 na více než 20 procent vloni, nyní se její předvolební preference pohybují kolem 25 procent.
  • Autorka známého projevu „Jsem Giorgia, jsem žena, jsem matka, jsem křesťanka“ má i vládní zkušenosti, ve čtvrtém kabinetu Silvia Berlusconiho v letech 2008 až 2011 byla ministryní pro mládež, tehdy ještě jako členka jeho strany Lid svobody. V roce 2012 spoluzaložila Bratry Itálie, o dva roky později se postavila do jejich čela.
  • Strana FdI má nadále v logu plamennou trikolóru, kterou mnozí vnímají jako odkaz k ohni na hrobce Benita Mussoliniho. „Giorgia Meloniová se nechce toho symbolu vzdát, je to identita, z níž neunikne - je to její mládí,“ uvedl pro BBC politolog Gianluca Passarelli z Univerzity La Sapienza. „Její strana není fašistická, fašismus znamená dostat se k moci a zničit systém. To neudělá, nedokázala by to. Ale ve straně jsou křídla napojená na neofašistické hnutí. Ona vždycky hrála prostředníka.“
  • Do světa politiky směřovala Meloniová od raného mládí. Narodila 15. ledna 1977 v Římě, její otec pochází ze Sardinie, matka ze Sicílie. V roce 1992, tedy v 15 letech, vstoupila do Fronty mladých (mládežnické organizace neofašistického Národního sociálního hnutí založeného pohrobky Benita Mussoliniho), o čtyři roky později už byla celonárodní šéfkou Studentské akce.
  • V roce 1998 ji zvolili radní, v úřadu setrvala do roku 2002. V tomto období také pracovala jako vychovatelka, ale i jako číšnice a barmanka v jednom z nejznámějších nočních klubů v Římě s názvem Piper Club.
  • Poslankyní se stala v roce 2006, v necelých třiceti letech – a rovnou jako nejmladší politička v dosavadní historii zasedla na pozici místopředsedkyně dolní komory. Od té doby byla do parlamentu třikrát znovuzvolena.
  • Meloniové strana se podle svého programu soustředí „vždy a na prvním místě na Itálii“, staví se ostře proti imigraci a zdůrazňuje takzvané tradiční hodnoty včetně odporu proti zvýhodňování homosexuálů. Meloniová brání tradiční rodinu, kritizuje adopci dětí homosexuálními páry, nelíbí se jí rituální strhávaní soch rozvášněnými davy ani okázalá politická korektnost.
  • O obavách z možného návratu fašismu Meloniová hovoří s oblibou jako o „starých krámech“. Tvrdí, že se nedívá do minulosti, ale pouze do budoucnosti. Zdůrazňuje, že její ambicí je prosadit „normální věci“ jako odklon od globalizace, energetickou suverenitu země a podporu výrobků se značkou Made in Italy. Také už neprosazuje odchod země z Evropské unie.
  • V nynější kampani se také vyslovila, že by ráda změnila ústavu. Podle jejích představ by měl mít prezident silnější postavení, být volený přímo občany jako ve Francii a vést vládu.
  • Odmítá potraty, zároveň prý nechce rušit zákon z roku 1978, který je v Itálii povolil.
  • „Působí opravdově a mnozí na ní oceňují, že neslevuje ze svých zásad, nedělá kompromisy,“ prohlásil o ní Lorenzo Castellani, politický analytik z římské univerzity Luiss. A upozorňuje, že Meloniová dokázala v poslední době obratně manévrovat tak, aby přetáhla příznivce od pravicové konkurence.
  • Podle některých názorů i skutečnost, že Meloniová nemá problém s principy a osobami blízkými období italského fašismu, jí přihrává voliče. Kromě jejího vlastního působení v neofašistických spolcích během mladých let uvedla v roce 2019 do volební kampaně před eurovolbami kandidáta FdI Caia Mussoliniho, pravnuka italského diktátora se slovy: „Je to zkušený profesionál, patriot jako já, bude hájit národní zájmy.“
  • V nynějších volbách se jí podařilo přebrat množství hlasů další populistické/krajní pravici, Lize v čele s Mattem Salvinim a Berlusconiho Vzhůru Itálie. S nimi ovšem bude chtít sestavit koalici. „Salvini je na sestupu, pro megalomana jeho typu to bude nesnesitelné, pravděpodobně tu budou psychologická pnutí,“ komentovala pro Guardian Nadia Urbinatiová z Boloňské univerzity. Ani veterán Berlusconi není podle zdrojů Guardianu z úspěchu své někdejší ministryně nadšený.
  • Neshodují se například v přístupu k válce na Ukrajině. Meloniová dříve podporovala Rusko, jak je na evropské krajní pravici obvyklé, s invazí však otočila. Salvini naopak odsuzuje sankce proti Rusku, že „přivedly Itálii na kolena“.
  • Politické postoje Meloniové jsou shrnuty v loni vydané knize nazvané Já jsem Giorgia (s podtitulem Mé kořeny, mé názory), která se po několik týdnů držela v desítce nejprodávanějších titulů v Itálii. V knize se autorka současně ostře ohrazuje proti tomu, aby její strana byla spojována s fašismem. Úzkostlivě se snaží, aby od členů její strany nezněly žádné rasistické či xenofobní komentáře. Krátce před letošními parlamentními volbami vyloučila jednoho člena, který otevřeně vyzdvihoval Adolfa Hitlera.
  • Vedle setrvalého důrazu na národ, tradice a pořádek napomáhá Meloniové podle médií ještě jedna věc: italská politika byla vždy primárně doménou mužů a její stále ještě mladá tvář přináší, přinejmenším vizuálně, na pódia nový vítr.
  • Meloniová je věřící katolička a má jednu dceru, jejímž otcem je italský televizní novinář Andrea Giambruno.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Uživatel_5521686 ( 27. září 2022 08:36 )

Uživatel_5521686 ( 27. září 2022 08:35 )

Doufám,že tu Bruselskou blondýnu pořádně nakope a vypadne z Evropy a Evropský chaos a kašlání na lidi se začne rozpadat.

dynaty ( 26. září 2022 19:25 )

mám pocit jakoby se opakovalo minulé století, samozřejmě s obměnami, místo španělské chřipky covid, místo Mussoliniho Meloni,samá krize, válka atd....

samuray ( 26. září 2022 16:26 )

Nikde jsem neviděl, že by třeba někde pochodovali s fašistickými symboly jako na Ukrajině, Lotyšsku, Estonsku. Tam je to ale povoleno a dokonce se s nimi fotí i západní politici. Takže další z řady lží, podvodů a diktatury.

frantacizek ( 26. září 2022 15:14 )

kleRofašistka.... sry, ráno se vždy u toho oblékám..

Zobrazit celou diskusi