Chutné kozí sýry bez zbytečné chemie? V Úvalně na Bruntálsku to jde
Málokdo odolá čerstvým sýrům. Nejenže dobře chutnají, ale také jsou zdravé. Vyrábí se z kozího mléka, které se složením blíží našemu mateřskému. Obsahuje širokou škálu probiotik a zdravých tuků včetně mastných kyselin. A hlavně má nižší obsah laktózy, takže ho snadno strávíte. Kozí farma v Úvalně si tyto benefity moc dobře uvědomuje a rozhodla se, že sama bude lahodné sýry vyrábět a prodávat.
Postupně rozšířila svůj sortiment o další mléčné produkty. Vyrobit samotný sýr a uspokojit chutě zákazníků přitom není žádná legrace.

Nápad za všechny peníze
Rodina Šťastných, která sýrárnu vlastní, si nejprve pořídila několik koz. Zvířecí rodinka se pomalu rozrůstala a spolu s ní i množství nadojeného mléka, které bylo nutné spotřebovat. Šťastní si už delší dobu pohrávali s myšlenkou, že by mohli vyrábět vlastní sýry. S velkým odhodláním na svém nápadu začali pracovat.
„Bez finanční pomoci bychom to nezvládli, proto jsme se rozhodli v našich začátcích požádat o evropské dotace,“ říká paní Šťastná, zakladatelka Kozí farmy Úvalno – Šťastné kozy. Počáteční náklady byly vysoké, ale pro chod sýrárny a výroby delikátních sýrů nezbytné. Evropským projektem získali přes 1 milionů korun, a to jim pomohlo k rozjezdu.

Tam, kde se kozy mají dobře, vznikají kvalitní sýry
Kozy už dobré zázemí měly, ale bylo potřeba pořídit techniku, která péči o ně ještě vylepší. Na farmě se neobejdete bez traktoru a sekačky. Velkými pomocníky byly pro rodinu Šťastných i luční brány zapřažené za zemědělské stroje, které likvidují krtince, upravují povrch pastvin a provzdušňují půdu.
Díky projektu financovaného z fondů Evropské unie si farma mohla dovolit pořídit i balíkovač na seno a slámu, což jsou důležité složky potravy pro kozy. Pokud je o zvířata dobře postaráno, na oplátku darují kvalitní mléko. To je pasterizováno neboli tepelně upraveno. Během tohoto kroku dochází ke zničení škodlivých mikroorganismů. Následuje zchlazení, vysrážení sýřeniny a umístění sýrů do forem.
K tomuto procesu musela nakoupit rodina Šťastných chladicí tank a zrací boxy. Sýry potřebují ke svému dozrávání specifickou teplotu a vlhkost. Teprve poté dosáhnou optimální kvality. Farma jich vyrábí více druhů. Některé z nich se lisují, jiné nakládají do solné lázně nebo syrovátek. Vznikají pak sýry s bílou plísní, tvrdé zrající nebo kozí sýry s příchutěmi pažitky, česneku či ořechů. Už se vám sbíhají sliny?

Ochutnávka v zoo
Lidé o mléčné výrobky a návštěvu Kozí farmy Úvalno projevili nebývalý zájem. Zakladatelka sýrárny mohla uplatnit své zkušenosti nabyté v mlékařských a sýrařských kurzech. Obohatilo ji i setkání se zkušenými chovateli hospodářských zvířat, ale znalosti získala hlavně praxí na své farmě. Spolu s rodinou je předává dál ve formě exkurzí, které zvyšují povědomí o chovu zvířat a výrobě přírodních produktů.
Kozí farma v Úvalně je zároveň i zoologickou zahradou. Návštěvníci se tu dozví zajímavosti o chovu užitkových zvířat i výrobě mléčných produktů, které dokonce mohou ochutnat. Doplní si informace o zemědělském hospodaření. A setkají se se zvířaty, která se už v domácnostech běžně nechovají. Na farmě se totiž také starají o králíky, drůbež, prasata a ovce.
Jaké zajímavosti o kozách možná nevíte?
|
Lesy pro všechny u Kokořínska
Stres a spěch na nás doléhá ze všech stran. Není divu, že se lidé čím dál více obrací k přírodě. Časté procházky na čerstvém vzduchu mají léčivé účinky. Chůze je pro člověka nejpřirozenější druh pohybu a potřebuje ji optimálně každý den.
Ideální prostředí pro takovou relaxaci nabízí městské lesy Doksy, které se nachází poblíž chráněné krajinné oblasti Kokořínsko – Máchův kraj. Zalíbení tu najdou místní, turisté i sportovci. Příjemně se v lesoparku budou cítit rodiny s dětmi. Díky evropským fondům bylo možné lesy ještě více zpřístupnit, a zvýšit tak atraktivitu celé oblasti. Zlepšily se také celkové podmínky pro návštěvníky, kteří tam mohou trávit svůj volný čas formou pohybu a odpočinku. Městské lesy Doksy realizovaly více projektů, díky kterým získali na obnovu více než 4,6 milionů korun.
Máchovo jezero na dlani
Lesy byly vybaveny novými lavičkami a dalším mobiliářem. Udržet pořádek v lokalitě U Nádraží pomohou nové odpadkové koše. Dotace z fondů Evropské unie pokryly také vybudování mlatových chodníků z hlinitopísčité půdy. Ocení ji zejména ti, kteří se neradi procházejí po nerovném terénu nebo trávě.
K relaxování v městských lesích poslouží oddychové zóny. Sportovcům udělají radost běžecké trasy. Nudit se nebudou ani děti. Čekají na ně herní prvky, na nichž se budou moci vyřádit. Lidé se tu také seznámí se zajímavostmi a hodnotami místního kraje. Ze všeho nejvíce návštěvníky patrně potěší vyhlídková plošina v lokalitě Lázeňský vrch, ze které jde krásně vidět na Máchovo jezero a jeho okolí.

Tip pro vás
Pokud se rozhodnete Doksy někdy navštívit, neměli byste minout ani hrad Bezděz. O jeho založení se postaral sám král železný a zlatý Přemysl Otakar II. Hrad dokonce uchvátil známého básníka Karla Hynka Máchu. Historická památka ho inspirovala při tvoření jeho mistrovského díla Máj. V Doksech najdete i památník věnovaný tomuto romantickému spisovateli.
Ekologická farma z Jeseníků nabízí lahodné hovězí. Dáte si?
Dostali jste chuť na chutné hovězí, ale nejste nadšení z velkochovů, kde zvířata přežívají ve špatných podmínkách? Ve zhruba osmitisícovém Rýmařově se nachází hovězí farma, která se pyšní statusem ekologického zemědělství. Znamená to, že chová zvířata v dobrých životních podmínkách. Nemusíte mít obavy, že zvířata trpí. Používají výrobní procesy, které téměř nezatěžují zvířata.
Na svůj chod získala projektem z fondů EU 1,5 mil Kč. Farma Jan Hořák se z velké části nachází v chráněné krajinné oblasti Jeseníky. Zdejší horské prostředí je proto ideální pro chov plemenných býků, jako jsou hereford, aberdeen angus, charolais, blonde d’Aquitaine a masný simentál. Vedle chovu býků nabízí k prodeji také krávy a telata. Od roku 2011 je součástí farmy i bourárna, která zároveň slouží jako prodejna vyzrálého hovězího masa.

Pro dobré maso nemusíte jezdit až na farmu
Aby se ekologicky chované maso dostalo blíže k lidem, rozhodli se majitelé farmy zařídit pojízdnou prodejnu. Na její nákup dostali zmíněnou dotaci z evropských prostředků. Poctivá produkce Zemědělské farmy Jan Hořák se tak dostane i za hranice okresu Bruntál. Nadstandardní kvalitu vyzrálého hovězího masa můžete koupit od farmáře napřímo v Šumperku a jeho okolí, pak v Olomouci a Opavě. Zajímá vás, kde se pojízdná prodejna objeví příště? Podívejte se na stránky horakjan.cz.
