Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Proč narůstá počet závislých na alkoholu? Jak řešit problémy s alkoholem a kdo vám může pomoci?

 (Autor: Freepik)
23. září 2022
00:00
Prezentace klienta: Toto není redakční text. Redakce Blesku nezodpovídá za jeho obsah

Proč narůstá závislost na alkoholu v poslední době raketovou rychlostí? Alkohol je běžnou součástí naší společnosti, je ale také návykovou látkou, na kterou může vzniknout silná závislost. Rozlišit pití „s mírou“ od závislosti je někdy velmi náročné. Závislost na alkoholu se totiž může rozvíjet poměrně dlouho a nenápadně.

Jaké jsou příčiny zvýšeného počtu závislostí na alkoholu?

  • Pandemie Covidu-19 bohužel zasáhla celý svět velmi nečekaně, lidé tak utápěli své osamění a deprese z této neznámé hrozby v alkoholu. Ztráta zaměstnání, dlouhé karantény, pocit osamění a nejistá budoucnost – to jsou jevy, které vedou k závislosti na alkoholu.
  • Ani aktuální doba však není veselá. Zdražování, vysoké energie nebo nedostupné hypotéky spoustu lidí děsí. Kvůli tomu mají k alkoholu velmi blízko.
  • Snadná dostupnost levného a nekvalitního alkoholu vytváří pocit, že je alkohol a jeho konzumace naprosto normální, a vzbuzuje tak zejména v dětech a mladistvých pocit, že jde o součást běžné životosprávy.
  • V televizních reklamách i časopisech běžně vídáme reklamy na alkohol všech druhů v barevných obrazech, z obrazovky se na nás usmívají šťastní a krásní lidí, kteří mají v ruce skleničku.

Co způsobuje závislost na alkoholu?

Tak jako každá závislost, tak i nadměrné pití alkoholu může mít fatální dopady na lidské zdraví. Zejména pak cirhóza jater, infarkt myokardu, vysoký krevní tlak, kardiomyopatie, arytmie, poruchy spánku, poškození mozku nebo poruchy paměti.

Jak řešit své problémy s alkoholem?

Pokud máte problém s alkoholem, zkuste si nalít čistého vína a přiznejte si, že máte problém. Nestyďte se, požádat o pomoc.  

  • Svěřte se rodině, partnerovi, známým a požádejte je o podporu a pomoc.
  • Existuje mnoho institucí, které pomáhají lidem závislým na alkoholu. Léčba může probíhat ambulantně (ordinace psychologa, denní stacionář) nebo jako lůžková (detoxifikace, krátkodobá a střednědobá léčba v psychiatrických nemocnicích, terapeutické komunity).

Jak zvládnout závislost po úspěšné léčbě a nevrátit se k alkoholu?

  • Nekupujte si domů alkohol.
  • Vyhýbejte se situacím, kde se pije alkohol.
  • Najděte si aktivitu, která vás zaměstná, a budete ji dělat rádi.
  • Podporujte se vzájemně s ostatními závislými.

V rámci programu péče o duševní zdraví lze u VZP získat příspěvek až 5 000 Kč na zvýšení dostupnosti psychosociální podpory u vybraného terapeuta. Příspěvek je určen pojištěncům ve věku od 7 let (u kterých není v termínu podání žádosti evidována přeregistrace k jiné zdravotní pojišťovně) na nově absolvovaná sezení u vybraného terapeuta dle zveřejněného seznamu v max. počtu 10 sezení.