Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Československý hrabě před 100 lety předznamenal Evropskou unii

Autor: ČTK - 
27. července 2022
05:30

Rakouský diplomat a hrabě s československým občanstvím Richard Coudenhove-Kalergi, který zemřel před půl stoletím, 27. července 1972 v 77 letech v rakouském Schrunsu, založil před 100 lety Panevropské hnutí, které předznamenalo vznik Evropské unie. V roce 1950 se stal prvním nositelem Mezinárodní ceny Karla Velikého, která se uděluje za mimořádné zásluhy o evropské sjednocení a porozumění, a o pět let později navrhl, aby evropskou hymnou byla Beethovenova Óda na radost.

Neúnavný propagátor evropské myšlenky vzbudil v roce 1922 pozornost článkem Panevropa, po němž následovalo založení Panevropského hnutí. Pro svou ideu získal některé významné politiky své doby, ale širším masám zůstávaly jeho myšlenky spíše cizí. V americkém exilu později vypracoval mimo jiné návrh celoevropské ústavy. Po druhé světové válce se pro jeho představy jednotné Evropy, ovšem bez Ruska, nadchl syn posledního rakouského císaře Otto von Habsburg.

Jeho matkou byla Japonka Micuko, otcem hrabě Jindřich Coudenhove-Kalergi , který byl velvyslancem v Japonsku. Narodil se 16. listopadu 1894 v Tokiu, o rok později se jeho otec vzdal diplomatické dráhy a rodina přesídlila do Čech, na rodinné sídlo do Poběžovic (tehdejší název Ronsperg) na Domažlicku. Richard měl československé občanství, byl vzděláván soukromými učiteli a svým otcem, jenž ovládal 18 jazyků. Později studoval na Vídeňské univerzitě filozofii a dějiny. V roce 1916 se stal doktorem filozofie.

Zakladatel Panevropy Richard uprchl před nacisty do USA. Po návratu do Evropy se v roce 1947 stal spoluzakladatelem Evropské parlamentní unie, určitý vliv měl i na Radu Evropy založenou v roce 1949. Byl třikrát ženatý, děti neměl.

Jeho bratr Gerolf založil ve 30. letech Česko-japonskou společnost. Gerolfova dcera Barbara Coudenhoveová-Kalergiová převzala v roce 2001 od prezidenta Václava Havla nejvyšší státní vyznamenání za vynikající prezentaci České republiky v zahraničí.

Video  České předsednictví v Radě EU: Jaký je program a hlavní témata?  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi