Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zpožděné odlety, hodiny čekání nebo úplné rušení linek. Toto jsou nejhorší letiště světa

Autor: jb - 
1. srpna 2022
05:00

Po dvouleté covidové pauze se na letiště opět vrací život. Opatření, která cestování omezovala, ale způsobila, že letiště musela ve velkém propouštět. Zpětné nabírání zaměstnanců není dostatečně rychlé, a tak cestující musí vydržet i několikahodinové fronty. K tomu se přidaly stávky pilotů a pozemního personálu a pro tisíce lidí se dovolená proměnila v peklo. Která letiště mají největší problémy?

Stránka FlightAware posbírala pro CNN data o zpožděných letech od května do června, a tak vám přinášíme top 10 nejhorších letišť na světě.

Úplně nejvíc zpožděných letů je zaznamenáno v Torontu, na letišti Pearson. Více než polovina letů za poslední měsíc měla zpoždění. U velkoměsta jako Toronto to nemusí být překvapivé. Zarážející ale je, že většinu z žebříčku nejzpožďovanějších letišť tvoří ta v Evropě.

Ve Frankfurtu i Paříži si počkáte

Druhou až osmou příčku pak obsadila evropská letiště. Prvenství v Evropě drží Frankfurt nad Mohanem. Zpoždění zde nabere 45 % všech letů. Na druhém místě je francouzské letiště Charlese de Gaulla v Paříži. Toto letiště je dlouhodobě uváděno jako jedno z nejchaotičtějších na světě, proto asi není divu, že 43 % letů na tomto letišti nabírá zpoždění.

Nejhorší zkušenost v životě, píše cestující

Další v pořadí je amsterodamské letiště Schiphol. To má sice zpožděných „jen“ 41 % letů, ale jako jediné evropské letiště se dostalo i do top 10 letišť s největším počtem rušených letů. Těch bylo za poslední měsíce necelá 4 %. Pro srovnání, nejvíce zrušených letů eviduje FlightAware na letišti Shenzhen Bao v Číně, kde je procento zrušených letů téměř na osmi procentech. Čínu ovšem může omlouvat fakt, že zde stále platí některé restrikce kvůli onemocnění covid-19. 

Anglická letiště zaplavená zavazadly

Dolní část seznamu letišť s nejvíce zpožděnými lety tvoří londýnské letiště Gatwick a terminál v Heathrow s 40 a 41 % zpožděných letů. Hned za nimi v závěsu jsou pak letiště v Mnichově a Aténách.

Anglická letiště se obzvlášť poslední dobou potýkají s velkými problémy. Jeden z cestujících si na twitter napsal: „Pokud cestujete přes Heathrow, ani se neobtěžujte se zavazadlem, je větší šance, že vám ho na letišti ztratí, než že s ním odejdete domů,“ a přidal fotografii haly kompletně zaplněné kufry cestujících.

Na konci deseti nejhorších letišť na světě je pak Kingsfort Smith letiště v Sydney a letiště Orlando na Floridě.

Zde přinášíme seznam TOP 10 letišť s největším zpožděním podle FlightAware:

1. Toronto Pearson International Airport (Kanada): 52.5%

2. Frankfurt Airport (Německo): 45.4%

3. Paříž Charles de Gaulle Airport (Francie): 43.2%

4. Amsterdam Airport Schiphol (Nizozemsko): 41.5%

5. Londýn Gatwick Airport (Anglie): 41.1%

6. Heathrow Airport (Anglie): 40.5%

7. Mnichov Airport (Německo): 40.4%

8. Atény International Airport (Řecko): 37.9%

9. Sydney Kingsford Smith Airport (Austrálie): 34.2%

10. Orlando International Airport (Spojené státy): 33.4%

bizon_pepa ( 2. srpna 2022 06:46 )

Jj, poslední dobou je to peklo. Letadla mají už při odletu zpoždění delší než je vlastní let. A nechat auto na letišti je sázka do loterie, protože nevíte kam vás letecká společnost vrátí. Před třemi týdny ukončili let Praha - Miláno - Praha ve Frankfurt n/M a ještě s hodinovým zpožděním. Predevcirem Vídeň - Praha min zpoždění už na startu.

Annika ( 1. srpna 2022 22:34 )

Nejhorsi Pearson International terminal 1,2,3 v Toronte,vzdy byl a bude.Nejlepsi Palm Springs California.

grillus ( 1. srpna 2022 22:21 )

To je pravda, jen je docela problém s náhradní dopravou

bizon_pepa ( 1. srpna 2022 19:45 )

Kde jste o něj žádali?

bizon_pepa ( 1. srpna 2022 19:44 )

Lufthansa má letos skutečně velké problémy. Na druhou stranu s vymáháním náhrad nejsou nejmenší potíže. Platí rychle a slušně.

Zobrazit celou diskusi