Horký pes

Známého amerického kreslíře Tada Dorgana inspirovali prodavači párků (»dachshund sausages«) v rohlíku k nakreslení vtipu, v němž použil spojení hot dog (v překladu horký pes), protože nevěděl, jak se německy píše jezevčík.

Místo rukavic rohlík

Německý řezník Anton Feuchtwanger začal na začátku 20. století v Americe se svou ženou prodávat v pouličním stánku vařené párky. A aby zákazníci mohli horké párky rovnou jíst, dával jim řezník k objednávce látkové rukavice. Jenže to bylo dost nákladné, takže Feuchtwangerova žena přišla s nápadem prodávat vařenou uzeninu v jedlém držáku – rohlíku.

Frankfurtské párky

V Americe se párkům přezdívá »frankfurter«, jelikož tuhle pochoutku dovezli na přelomu 19. a 20. století němečtí přistěhovalci. Konkrétně manželský pár z Frankfurtu, kde se párky označovaly jako »frankfurter würstchen«.

Dachshund sausages

Prodej párků v rohlíku se rozšířil z pouličních stánků na stadiony, kde se při sportovních utkání prodávaly coby rychlé občerstvení, především během oblíbených baseballových zápasů. Pro německé párky se v Americe vžil i název »dachshund sausages«, protože svým tvarem připomínali Američanům jezevčíky (v němčině dachshund) – psíky, které němečtí přistěhovalci často chovali.

Vyzkoušejte 3 recepty

Chicagský hot dog

INGREDIENCE: vídeňský párek, rohlíky na hot dog nebo bagetka s makovým sypáním, plátky rajčat, krájená cibulka, na kolečka nakrájené nakládané okurky, naložené papričky a hořčice.

POSTUP: Párek ohřejte, pečivo podélně nakrojte (ale nerozkrojte!). Vložte párek, plátky rajčat, cibulku a nakládačky s papričkami. Ozdobte hořčicí.

S kysaným zelím

INGREDIENCE: libovolný párek, rohlíky na hot dog nebo bagetky, 3 lžíce kysaného zelí a oblíbená hořčice.

POSTUP: Párek ohřejte, pečivo podélně nakrojte a vložte do něj horký párek. Na něj navrstvěte kysané zelí a ozdobte hořčicí.

S karamelizovanou cibulí a sýrem

INGREDIENCE: libovolný párek, rohlíky na hot dog nebo bagetky, 2 cibule, 2 lžíce cukru, 1 lžíce přepuštěného másla, 2 lžíce whiskey a 2 lžíce strouhaného čedaru.

POSTUP: Nejprve si připravte karamelizovanou cibuli. Cibule oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. V pánvi na středním ohni rozehřejte přepuštěné máslo a přidejte cibuli. Opékejte dozlatova (cca 5 minut) a poté vmíchejte cukr. Zahřívejte pár minut, dokud se cukr zcela nerozpustí.

Přilijte whiskey a nechte alkohol vyvařit. Poté přendejte a nechte vychladnout. Párek ohřejte, pečivo podélně nakrojte a vložte do něj horký párek. Na něj navrstvěte karamelizovanou cibuli a čedar.

 

Video
Video se připravuje ...

Zdražování v Česku - Vývoj cen základních potravin od roku 2015 do poloviny roku 2022 Videohub

Fotogalerie
3 fotografie