Sobota 20. července 2024
Svátek slaví Ilja, zítra Vítězslav
Oblačno 27°C

S chytrými recepty ušetříte: Skořicové chlebové hranolky i kari ze zbytků po grilování!

  • Autor: lc,inb,lig - 
    11. 11. 2022
    05:00

    Přemýšlíte, kde doma ušetřit? Inspirujte se nápady z kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která přináší recepty, v nichž využijete nejrůznější přebytky z lednice či spižírny. Je to jednoduché a originální.

  • 1.Skořicové hranolky z chleba

    Jsou hotové ve vteřině a snadno s nimi pohostíte i nečekanou návštěvu. Do francouzských hranolků zpracujete tvrdší chleba i zbylé vajíčko, dětem budou chutnat se sladkou omáčkou a klidně i jen tak. 

    Potřebujete: 4 plátky starého chleba, 2 vejce, 60 ml mléka, 30 g cukru, sůl, 1 lžičku skořice, 2 lžíce másla na opékání.

    Postup: Zbylý chleba nakrájejte na malé hranoly. Smíchejte rozkvedlaná vajíčka s mlékem a solí. Chleba obalte ve vajíčku a nechte ho trochu nasáknout. Na pánvi rozehřejte polovinu másla a postupně chleba ze všech stran dozlatova osmahněte. Ještě teplé hranolky obalte ve skořicovém cukru (cukr krupice smíchaný se skořicí) a naservírujte na talířku nebo v hezkém hrnečku.

    Tip: Skořicové hranolky můžete také ve zjednodušené podobě upéct v troubě. V tom případě přelijte rozpuštěné máslo přes pokrájené hranolky ze staršího chleba a důkladně rukama promíchejte. Zasypte je cukrem se skořicí a opět promíchejte tak, aby se cukr rovnoměrně distribuoval po celém povrchu chleba. Pečte na 180 °C dozlatova, přibližně 5 až 10 minut. Po vytažení z trouby je můžete ještě extra zasypat trochou skořice.

    Skořicové hranolky z chleba Skořicové hranolky z chleba | Zachraň jídlo v kuchyni, scom

  • 2.Krokety ze zbylých brambor

    Domácí krokety vyžadují trochu více práce než ty kupované, ale odvděčí se vám skvělou chutí plnou bylinek a koření. Nenajdete lepší způsob, jak zpracovat den staré vařené brambory, které nikdo nechce.

    Potřebujete: 1 kg vařených brambor, 150 ml mléka, 2 hrsti natí a bylinek, 2 lžíce hořčice, 1 menší červenou cibuli, sůl a pepř, hladkou mouku, vejce a strouhanku na obalování.

    Postup: Brambory dejte do mísy spolu s mlékem a pomocí ručního šlehače rozšlehejte na hustou kaši. Do kaše přidejte nasekané bylinky, najemno nakrájenou cibuli, hořčici a dochuťte solí a pepřem. Připravte si suroviny na obalování.

    Do tří hlubokých talířů dejte hladkou mouku, rozšlehaná vejce a strouhanku. Z bramborové směsi tvarujte menší kuličky a každou rovnoměrně obalte nejdříve v mouce, pak v rozšlehaném vejci a ve strouhance. Připravené krokety nechte 30 minut odpočinout v lednici.

    Krokety vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a pomocí mašlovačky rovnoměrně potřete olejem. Postupujte opatrně, abyste neporušili vrstvu strouhanky.

    Dejte do trouby vyhřáté na 230°C a pečte asi 20 až 30 minut, dokud krokety nezezlátnou. Podávejte s tatarskou omáčkou jako předkrm nebo přílohu.

    Video  Malé věci, které dělají velké úspory. Jak uspořit v domácnosti  - Videohub

    Krokety ze zbylých brambor Krokety ze zbylých brambor | Zachraň jídlo v kuchyni, scom

  • 3.Pohárky z rozlámaných sušenek a banánů

    Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

    Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.