Přemýšlíte, kde doma ušetřit? Inspirujte se nápady z kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která přináší recepty, v nichž využijete nejrůznější přebytky z lednice či spižírny. Je to jednoduché a originální.

Přemýšlíte, kde doma ušetřit? Inspirujte se nápady z kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která přináší recepty, v nichž využijete nejrůznější přebytky z lednice či spižírny. Je to jednoduché a originální.
Jsou hotové ve vteřině a snadno s nimi pohostíte i nečekanou návštěvu. Do francouzských hranolků zpracujete tvrdší chleba i zbylé vajíčko, dětem budou chutnat se sladkou omáčkou a klidně i jen tak.
Potřebujete: 4 plátky starého chleba, 2 vejce, 60 ml mléka, 30 g cukru, sůl, 1 lžičku skořice, 2 lžíce másla na opékání.
Postup: Zbylý chleba nakrájejte na malé hranoly. Smíchejte rozkvedlaná vajíčka s mlékem a solí. Chleba obalte ve vajíčku a nechte ho trochu nasáknout. Na pánvi rozehřejte polovinu másla a postupně chleba ze všech stran dozlatova osmahněte. Ještě teplé hranolky obalte ve skořicovém cukru (cukr krupice smíchaný se skořicí) a naservírujte na talířku nebo v hezkém hrnečku.
Tip: Skořicové hranolky můžete také ve zjednodušené podobě upéct v troubě. V tom případě přelijte rozpuštěné máslo přes pokrájené hranolky ze staršího chleba a důkladně rukama promíchejte. Zasypte je cukrem se skořicí a opět promíchejte tak, aby se cukr rovnoměrně distribuoval po celém povrchu chleba. Pečte na 180 °C dozlatova, přibližně 5 až 10 minut. Po vytažení z trouby je můžete ještě extra zasypat trochou skořice.
Domácí krokety vyžadují trochu více práce než ty kupované, ale odvděčí se vám skvělou chutí plnou bylinek a koření. Nenajdete lepší způsob, jak zpracovat den staré vařené brambory, které nikdo nechce.
Potřebujete: 1 kg vařených brambor, 150 ml mléka, 2 hrsti natí a bylinek, 2 lžíce hořčice, 1 menší červenou cibuli, sůl a pepř, hladkou mouku, vejce a strouhanku na obalování.
Postup: Brambory dejte do mísy spolu s mlékem a pomocí ručního šlehače rozšlehejte na hustou kaši. Do kaše přidejte nasekané bylinky, najemno nakrájenou cibuli, hořčici a dochuťte solí a pepřem. Připravte si suroviny na obalování.
Do tří hlubokých talířů dejte hladkou mouku, rozšlehaná vejce a strouhanku. Z bramborové směsi tvarujte menší kuličky a každou rovnoměrně obalte nejdříve v mouce, pak v rozšlehaném vejci a ve strouhance. Připravené krokety nechte 30 minut odpočinout v lednici.
Krokety vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a pomocí mašlovačky rovnoměrně potřete olejem. Postupujte opatrně, abyste neporušili vrstvu strouhanky.
Dejte do trouby vyhřáté na 230°C a pečte asi 20 až 30 minut, dokud krokety nezezlátnou. Podávejte s tatarskou omáčkou jako předkrm nebo přílohu.
Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.