„Špatně vylezly, takže nic moc. Naštěstí jsem měla loni úrodu bohatou, ještě pár sklenic mám, a tak budu zásoby jen doplňovat. Pro jistotu jsem už koupila 10 kilogramů okurek v nedalekém Jarošově,“ konstatovala bývalá pedagožka a lektorka francouzštiny. Kuchyň tak má již provoněnou nálevem a zeleninou. „Než okurky očistím a nakrouhám zeleninu, dá to docela dost práce. Výsledek ale vždycky potěší,“ pokračovala.

Recept má letitý po mamince. „Je jednoduchý a osvědčený. Už jako mladá jsem vždycky nálevem zalévala napěchované sklenice. To byl takový rituál,“ uvedla a s úsměvem doplnila: „Každý rok dělám i meruňkový džem a na podzim zase kysané zelí. To je mé tradiční každoroční zavařovací umění.

Křupavé od paní Světly

Suroviny na lák: 3 litry vody a litr octu svaříme. Přidáme 600 gramů cukru, 150 gramů soli, lžíci hořčičného semínka, lžíci nového koření a lžíci celého pepře. Vše povaříme nejméně pět minut. Nálev necháme zchladnout.

Postup: „Než nálev vychladne, nemám prostoje. Zatím naplním sklenice. Kopr a zeleninu dám na dno, ale okurky proložím i výše. Pak zaliju nálevem, zavíčkuji a vařím 30 minut na 80 °C. Po vytáhnutí sklenice obrátím dnem vzhůru a nechám tak asi 15 minut,“ radí paní Světla.

»Stříbrné« okurky

Zavařování okurek se Marie Korečková (76) z Frýdlantu věnuje přes padesát let. Loni se svým receptem dokonce bodovala na místní Okurkiádě, odnesla si stříbro. Za svůj život vyzkoušela mnoho různých předpisů, vždy se ale vrací k rodinnému pokladu. „Ten recept mám od svých rodičů. Zvykli jsme si na něj, chutná dětem i nám dospělým.“

Návod podle Marie Korečkové 

Suroviny na lák: 4 litry vody, 30 dkg cukru, 16 dkg soli, 50 kuliček sacharinu, ¼ litru octa, 3 lžíce hořčičných semínek (množství deset sklenic okurek).

Postup: Nejprve si svařte lák. Následně na dno zavařovaček dejte kopr, nakrájenou cibuli, mrkev, tři kuličky pepře, tři kuličky nového koření a bobkový list. Na ně naskládejte okurky, nejlepší jsou drobné, nakonec zalijte vlažným lákem a zavíčkujte. Sterilujte zhruba deset minut při teplotě 80 stupňů.

 

Video
Video se připravuje ...

Recept na kyselé okurky Videohub/recepty

Fotogalerie
5 fotografií