Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Střední třída je v ohrožení, mnozí odjeli na poslední dovolenou. Chce to přivýdělek, míní ekonom

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
19. července 2022
05:00

Zdražování v Česku dál trhá rekordy a ekonomové jsou zajedno v tom, že inflace letos překročí dvacetiprocentní hranici. Extrémní účty za plyn má zmírnit vládní úsporný tarif, ale ani ten domácnosti nespasí. Češi už podle ekonoma Štěpána Křečka začínají šetřit a mnozí zamířili na poslední dovolenou, na kterou budou mít v dohlednu bez problémů peníze. Kdo má na to kapacitu, měl by se poohlédnout po přivýdělku, říká.

„Mnoho Čechů teď odcestovalo na dovolenou s tím, že to to možná bude taková poslední dovolená, navíc mnohdy po dvou letech bez dovolené kvůli covidu. Teď si tedy aspoň na chvilku to léto užijí, protože možná pak další dovolená nebude,“ obává se ekonom. 

„Je potřeba si uvědomit, že teď se už dostáváme do fáze, kdy je ta krize skutečně závažná a zasahuje i střední třídu. Dokonce bych řekl, že jsme v pravděpodobně nejsložitější době v novodobé historii České republiky a musíme střední třídě pomoct, aby se nepropadla mezi nejchudší,“ říká s tím, že věří, že úsporný tarif je jedním z účinných nástrojů, jak se něčemu takovému vyhnout. 

V případě, že se rodina s rozpočtem dostává do nesnází, nastala podle Křečka nejvyšší doba zapřemýšlet o přivýdělku: „Trh práce má extrémní nedostatek zaměstnanců, a proto jim musí jít naproti. Je zřejmé, že některé práce nejde moc dobře vykonávat z domova nebo na zkrácený úvazek, ale pak je mnoho povolání, kde to je skoro i žádoucí a zaměstnavatelé začínají nabízet stále více takovýchto možností,“ doporučuje ekonom těm, kteří na něco podobného najdou prostor.

borka30 ( 19. července 2022 12:25 )

Tento pan patří k poradcům Fialy. Asi "dobře" radí a tady píše jeho rady?

zuzakirsch ( 19. července 2022 09:24 )

Proč tu připomíná něco, co už před třetinou století skončilo? Před sto lety jezdily zase jako taxi fiakry. Tomu se máme vysmívat?

naidka ( 19. července 2022 09:04 )

Ekonom Křeček - nomen omen. Pro neznalé: Nomen omen je latinské rčení, které se používá v případě, kdy jméno osoby vyjadřuje charakteristickou vlastnost svého nositele.

horaIysa ( 19. července 2022 09:00 )

Honzíku a na co ten invalidní důchod máš?

horaIysa ( 19. července 2022 08:57 )

Ty nemáš pořádně prozkoumanou ani tu svojí rašpli, tak zapomeň na ženský v Barmě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa