Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ekonom o rekordních cenách benzinu a nafty: Nenažranost pumpařů a zvyšování marží!

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
10. března 2022
15:34
Autor: Pavlína Horáková - 
10. března 2022
14:00

 Hostem Epicentra Blesku byl hlavní ekonom BH Securities a.s. a poradce premiéra Petra Fialy Štěpán Křeček. Bude podle něj v budoucnu jízda autem nedosažitelným luxusem? Dá se proti zvyšujícím se cenám pohonných hmot nějak systémově bojovat?

„Vidíme paniku jak na trzích a burzách, tak samozřejmě pumpaři zneužívají situace a ty ceny mění i několikrát za den. Podle mě se ale situace začne brzy zlepšovat, ta situace není způsobena tím, že bychom měli nedostatek paliv nebo pohonných hmot, ale nenažraností pumpařů, kteří zvyšují marže a zneužívají situace, že lidé chodí s kanystry a chtějí za každou cenu natankovat,“ řekl Křeček.

Jakmile se situace ustálí a uklidní, tak podle Křečka zvítězí konkurence a ceny se opět začnou snižovat. Jediným rizikem podle něj ale je výpadek dodávek ropy z Ruska. „Pak by ceny mohl atakovat i třeba 55 nebo 60 korun za litr,“ míní ekonom.

„Bohužel mnoho lidí nemá alternativu k tomu využívat automobil, například bydlí na vesnici a potřebují se dostat do města. Potom si tedy připlatí. Pokud se na to ale podíváme dělením našich mezd, tak si toho lidé mohou dovolit stále dost, byly i horší etapy,“ uvedl Křeček v Epicentru.

Válka Rusko vs. Ukrajina
16:43
Dnes

Ruské soudy o víkendu uvalily vazbu na dva novináře, kteří podle nich spolupracovali s týmem opozičního politika Alexeje Navalného při výrobě videí publikovaných na YouTube a odhalujících korupci ve špičkách ruské politiky. Oba novináři, kteří také spolupracovali se západními tiskovými agenturami, jsou obvinění z účasti v extremistické organizaci. Jak Konstantin Gabov, tak Sergej Karelin obvinění odmítli, ve vazbě ale zůstanou přinejmenším dva měsíce a v případě odsouzení jim hrozí až pět let ve vězení, uvedla AP.

Už dříve úřady zakázaly Navalného Fond boje pro korupci jako extremistickou organizaci, což znamená, že postih hrozí i spolupracovníkům. Většina z nich odešla do exilu, ostatní byli uvězněni, připomněla agentura AFP.

Případy Gabova a Karelina spojila se stupňováním tlaku ruských úřadů na nezávislá a zahraniční média. Po rozpoutání války proti Ukrajině se režim snaží rozdrtit jakýkoliv odpor a umlčet veškerý nesouhlas. Karelin spolupracoval s AP, která nad jeho zadržením vyjádřila „hluboké znepokojení“. Gabov jako nezávislý producent příležitostně spolupracoval s agenturou Reuters.

15:57
Dnes

„Situace na frontě se vyostřila,“ uvedl velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj. „Situace se dynamicky měnila - v některých oblastech měl nepřítel taktické úspěchy a v některých oblastech se nám podařilo zlepšit taktické postavení našich jednotek,“ napsal na Telegramu.

Podle Syrského je pro ukrajinská vojska nejsložitější situace západně od Avdijivky a Marjinky, kde se ruské síly snaží prodrat ve směru na Pokrovske a Kurachove.

„Jednotky Ozbrojených sil Ukrajiny se přesunuly na nové linie západně od Berdyči, Semenivky a Novomychajlivky (...) Celkově nepřítel dosáhl v těchto oblastech určitých taktických úspěchů, ale nepodařilo se mu získat operační převahu,“ uvedl velitel ukrajinské armády s tím, že ukrajinská vojska se ústupem snaží udržet svou bojeschopnost.

15:09
Dnes

Těla dvou utonulých mužů našla v řece Tise sobotu večer hlídka ukrajinských pohraničníků. Vzhledem k vysokým peřejím a silnému proudu se těla podařilo vytáhnout z vody až dnes ráno. Úřady se nyní snaží zjistit totožnost utonulých.

Tisa tvoří částečně hranici Ukrajiny s Rumunskem, Maďarskem a Slovenskem. Přes řeku se podle médií snaží dostat muži obávající se povolání do války proti Rusku. Po invazi ruských vojsk ukrajinské úřady zakázaly mužům od 18 do 60 let cestovat do zahraničí.

Od vypuknutí války jen na úseku, který střeží pohraniční jednotka z Mukačeva, našli těla už 24 mužů, kteří se pokoušeli řeku překročit, uvedl ukrajinský list. Ačkoliv momentálně stav vody v řece klesl, pokoušet se ji přeplavat je mimořádně nebezpečné, a to zejména v noci, kdy plavec může narazit do ostrých kamenů či zbytků stromů, nemluvě o prudkém proudu a nízké teplotě vody, varují pohraničníci.

Zdenek ( 10. března 2022 20:59 )

Chyběly i základní potraviny
Při kontrole zásob základních potravin NKÚ zjistil, že rezervy pěti z devíti druhů základních potravin byly pod limitem stanoveným ministerstvem zemědělství. Správa podle zjištění NKÚ z letech 2016 až 2020 vyhlásila 78 veřejných zakázek na pořízení potravin, zhruba 60 procent z nich ale zrušila, protože nedostala žádné nabídky.

„Zásoby potravin máme aktuálně zhruba na 1,3 dne fungování státu. Čím nižší je potravinová soběstačnost v naší republice, tím větší důraz bohužel budeme muset dávat na potravinovou bezpečnost. A bohužel na zajištění potřebujete dostatek peněz, ale posilování role hmotných rezerv nemělo patřičnou politickou podporu,“ uvedl předseda SSHR.

NKÚ doplnil, že SSHR loni připravila novelu zákona, která by umožnila pořizovat hmotné rezervy nejen výlučně do majetku státu, ale také formou rezervace u vlastníka, což by mohlo zvýšit zájem dodavatelů, ale vláda ji do ukončení kontroly neprojednala.

Podle NKÚ přitom neplněním minimálních limitů rezerv některých potravin může být ohrožena připravenost země na krizové stavy v oblasti zásobování obyvatel potravinami. Například Velká Británie má podle Švagra dohodu s výrobci, že v případě krize budou vyrábět přednostně pro stát a za to dostávají takzvaně rezervační poplatek. Potraviny pak nemusí stát nikde skladovat ani obměňovat.........

Zdenek ( 10. března 2022 20:58 )

Státní zásoby ropy byly v uplynulých čtyřech letech pod limitem, zjistil Nejvyšší kontrolní úřad..

Nedostatky tak kontroloři zjistili jen v oblasti přípravy opatření pro krizové stavy a zajištění hmotných rezerv. Konkrétně zásoby ropy a ropných produktů byly od dubna 2017 do letošního června pod požadovanou hranicí 90 dnů takzvaného průměrného denního čistého dovozu, přičemž za její nedodržení mohou hrozit sankce ze strany Evropské unie.Skladování nafty v Německu
Současně připomněli, že SSHR skladovala motorovou naftu v 2010 až 2017 u soukromé firmy v Německu, která v roce 2014 skončila v insolvenci a insolvenční správce zpochybnil vlastnické právo ČR k uskladněným zásobám.

Naftu se sice podařilo přemístit do ČR, v době kontroly NKÚ ale v kauze dál přetrvávaly soudní spory. Za řešení celého problému včetně přesunu zásob správa hmotných rezerv dosud zaplatila 124 milionů korun a tyto výdaje budou podle NKÚ dál narůstat.O uskladnění části nouzových zásob nafty v Německu rozhodlo v roce 2010 podle Švagra ještě bývalé vedení Správy a Česká republika za naftu, která se tam uskladnila, také zaplatila.

„Bohužel firma Viktoriagruppe na sebe vyhlásila insolvenci, insolvenční správce následně sklad v Kraillingu prodal a my jsme už jenom řešili řadu komplikací, například chybějící množství nafty nebo zda byla či nebyla naše nafta obměňovaná, nefunkční vlakovou vlečku a podobně,“ uvedl Švagr.

Zdenek ( 10. března 2022 20:52 )

no ono je problem NECO resit ze dne na den , kdyz desetileti na TO zvysoka k a l i m e . . . . tedy TI co si je dobrovolne dokola volite .....

Loňská zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu upozorňovala na n í z k ý stav nouzových r o p n ý c h zásob. Přes zdražování a hrozící válku na Ukrajině se však stát k nákupu zásob stále nemá.

Nákupy d l o u h o d o b ě odkládaly vlády Bohuslava Sobotky i Andreje Babiše. „To, že je něco levné, ještě neznamená, že se to musí koupit,“ komentoval situaci exministr Karel Havlíček.

Vláda Bohuslava Sobotky (29.01.2014 - 13.12.2017)Ing. Andrej Babiš
Od 29. ledna 2014 do 24. května 2017 1. místopředseda vlády pro ekonomiku a ministr financí..... + I. vláda Andreje Babiše (13.12.2017-27.06.2018) + II.vláda Andreje Babiše (27.6.2018-17.12.2021)

Česko má držet zásoby ropy na 90 dnů podle své spotřeby. Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ovšem v závěru revize hospodaření se státními rezervami za roky 2016 až 2021 upozorňuje, že alespoň ve čtyřech těchto letech mělo Česko zásoby nižší. Podle předsedy Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavla Švagra je důvodem chybějící politická podpora.

Ropu však Česko nekoupilo ani během první vlny pandemie, kdy její ceny spadly na historické minimum, a nekupuje ji ani teď, kdy hrozí válka na Ukrajině a ceny strmě stoupají.

maxpax ( 10. března 2022 20:06 )

Nenažraní nejsou jen pumpaři. Kdo kdy hlídal marže obchodníků ? NIkdo. Ceny všeho tam letí vzhůru každý den. Přitom řeznictví hned vedle má ceny jen mírně zvednuté.Super a hypermarkety se ale sledují navzájem, aby nikdo nekulhal za ostatníma

LuCo ( 10. března 2022 18:53 )

Kdo kupuje dražší plyn a ropu raději? Blázen nebo chytrák?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa