Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Zemřel český filozof a kněz Ludvík Armbruster (†93): Od prezidenta dostal vyznamenání za zásluhy

Zemřel filozof a kněz Ludvík Armbruster (†93). Desítky let působil v Japonsku.
Zemřel filozof a kněz Ludvík Armbruster (†93). Desítky let působil v Japonsku.  (Autor: Paměť národa)
Autor: DH - 
11. ledna 2022
15:54

Jen pár dní před Vánoci, 18. prosince loňského roku ve věku úctyhodných 93 let zemřel filozof a kněz Ludvík Armbruster. Rodák z Prahy působil u nás i v Rakousku a tři desetiletí také na univerzitě v Japonsku. Z rukou Václava Klause přijal vyznamenání za zásluhy.

Filozof a kněz Tovaryšstva Ježíšova Ludvík Armbruster se proslavil především jako velký misionář, který studoval nejprve v České republice a později v Rakousku, Římě a Frankfurtu nad Mohanem. Později působil jako profesor filozofie na univerzitě Sofia v japonském Tokiu, které si zamiloval a žil zde od roku 1961 až do roku 1990.

Armbruster se od svého narození v Praze roku 1928 považoval za Čecha, byť měl po otci také rakouské občanství. V roce 1947 nastoupil do noviciátu na Velehradě a následně také začal studovat na jezuitském filozofickém učilišti v Děčíně. V té době už byl ovšem Armbruster i s kolegy zadržen a později vyhoštěn do Rakouska. Dostudoval v Římě a také ve Frankfurtu, kde dokončil Teologickou fakultu Tovaryšstva Ježíšova St. Georgen.

Už jako student se zajímal o misijní cesty do Japonska, kterých se chtěl účastnit. V roce 1959 byl vysvěcen na kněze a o dva roky později se přesunul do Japonska, kde působil trvale jako profesor filozofie až do roku 1990. Na univerzitě Sofia vedl tamní knihovnu a osm let také kněžský seminář.

Po návratu do České republiky byl Armbruster děkanem Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy, a to od roku 2003 do roku 2010. Publikoval filozofické práce v českém, ale převážně v japonském a německém jazyce a mimo to dostal i vyznamenání za zásluhy o stát v oblasti výchovy a školství od prezidenta Václava Klause v roce 2008. Podobnému vyznamenání se mu pak dostalo také v sousedním Rakousku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi