Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Egypt prodloužil po útocích žraloka zákaz vodních radovánek. Český potápěč řekl, který druh útočil

Autor: for, trm - 
9. července 2022
05:00

Pláže jižně od Hurghady zůstávají po útocích žraloka (či žraloků) zavřené. Místní úřady prodloužily zákaz vodních radovánek o další týden, tedy do příštího pátku. Úřady ale zákaz v lokalitách Sahl Hasheesh a Makadi Bay „změkčily“ a nechávají turisty koupat se alespoň poblíž břehu. Známý český potápěč Tomáš Kotouč Blesk Zprávám řekl, že dvě turistky se staly zřejmě obětí žraloka tygřího, který je sice v Egyptě známý, ale rád pročesává mělčiny.

Červené vlajky a někde i zábrany zabraňující turistům v koupání v moři. Tak už to týden vypadá v oblastech Sahl Hasheesh a Makadi Bay jižně od oblíbeného letoviska Hurghada. Tamní guvernér prodloužil zákaz velké části vodních aktivit. Turisté se ale mohou vykoupat alespoň poblíž břehu (maximálně do jednoho metru hloubky), šnorchlovat se může jen v některých lokalitách, navíc pod dohledem a potápění je povoleno pouze licencovaným potápěčům. „Pouští nás jen pár metrů od břehu, jakmile někdo plave dál, okamžitě plavčíci pískají a ženou je zpátky,“ popsala Blesk Zprávám turistka, která je v hotelu v Makadi Bay.

Útokům žraloka podlehly minulý týden dvě turistky v sousední zátoce Sahl Hasheesh. Zoufalý boj rakouské turistky u hotelu Tropitel zachytili na kameru další turisté. Predátor ženě ukousl ruku a nohu, zemřela cestou do nemocnice zřejmě v důsledku šoku. Ze záběrů i svědectví turistů je zřejmé, že žena plavala nedaleko břehu, ještě v „bezpečné“ zóně před bójkami. Tělo druhé ženy, Rumunky, se našlo jen o pár set metrů dál u jiného hotelu. Zatím není jasné, zda ženy zabilo stejné zvíře.

Žralok tygří Žralok tygří | Profimedia

Známý český potápěč Tomáš Kotouč Blesk Zprávám řekl, že s ohledem na devastující zranění obětí rozhodně útočil žralok s řezacími zuby. Těch se podle něj vyskytují v Egyptě dva druhy -  žralok dlouhoploutvý a žralok tygří. „A jelikož žralok dlouhoploutvý je žralok hlubokého otevřeného moře a jen těžko si jej umím představit na mělčině u hotelu, tak bych si vsadil na žraloka tygřího, který naopak mělčiny pročesává často,“ řekl Blesk Zprávám Kotouč.

Žraloků tygřích je podle něj v Egyptě velmi málo, a pokud si turistky vybral jako kořist, neměly šanci. „Potápěč, který by viděl blížícího se žraloka, by se možná ubránil

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.