Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Lavrov prchá ze summitu G20: Ministři mocností ho ignorovali, schytal to i za kradené obilí

Aktualizováno -
8. července 2022
10:25
Autor: ČTK - 
8. července 2022
07:48

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov předčasně opustí schůzku skupiny velkých světových ekonomik G20 na indonéském ostrově Bali. Informovala o tom dnes agentura DPA s odvoláním na mluvčí ruského ministerstva zahraničí Mariju Zacharovovou. Je to Lavrovova první účast na mezinárodním fóru od zahájení invaze na Ukrajinu, kterého se účastní i někteří z nejsilnějších západních kritiků ruského vojenského tažení.

Ruský ministr se podle DPA nezúčastní oficiální hostiny ani odpoledního jednání, podle diplomatických zdrojů agentury AFP se ale účastnil ranního zasedání. Když ale k šéfům diplomacie skrze video promluvil ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba, přítomen nebyl.

Agentura AP poznamenala, že to bylo poprvé od začátku ruské invaze, kdy se v jedné místnosti setkal Lavrov s americkým ministrem zahraničí Antonym Blinkenem a mnoha dalšími velkými hráči světové politiky. Podle agentury AFP Blinken mluvil na ranním zasedání přímo ke svému ruskému protějšku.

„Ukrajina není vaše země. Jejich obilí není vaše obilí. Proč blokujete přístavy? Měli byste umožnit vývoz obilí,“ řekl Blinken Lavrovovi, se kterým se podle nejmenovaného diplomatického zdroje odmítl setkat na okraj schůze.

Ministři zahraničí zemí skupiny G20 přicestovali na Bali ve čtvrtek, přičemž hlavní část jednání je na programu dnes. Podle indonéského předsednictví by se měla zaměřit na téma dodávek potravin do chudších zemích, uvedla agentura Reuters.

Indonéská ministryně zahraničí Retno Marsudiová dnes v Lavrovově přítomnosti vyzvala k rychlému ukončení války na Ukrajině. Varovala, že důsledky války, včetně rostoucích cen energií a potravin, nejvíce zasáhnou chudé země.

Tradiční skupinová fotografie ministrů se tentokráte nepořizovala a na protest proti ruské invazi ministři ze skupiny velkých západních ekonomik G7 bojkotovali čtvrteční recepci, poznamenala japonská agentura Kjódó. Evropská unie uvedla, že nechce dopustit, aby se skupina G20 stala platformou ruské propagandy.

Lavrov podle agentury TASS „nedodržení protokolu“ ze strany představitelů Západu označil za rusofobii, takové chování ale bylo podle něj očekávatelné. Zopakoval také předchozí pozici Kremlu, že Západ nedovolí Ukrajině vyjednávat o míru, ale přeje si Rusko porazit na bojišti.

„Agresoři, vetřelci, okupanti - slyšeli jsme toho dnes dost,“ řekl Lavrov. Diskuse Západu „se téměř okamžitě, hned jak se dostali ke slovu, stočila ke zběsilé kritice Ruské federace v souvislosti se situací na Ukrajině,“ dodal.

Prvním Lavrovovým partnerem při bilaterálních jednáních byl čínský ministr zahraničí Wang I, kterého šéf ruské diplomacie informoval o pokračování „speciální vojenské operace“ na Ukrajině. Oba ministři odsoudili protiruské sankce. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu dnes podle agentury TASS oznámil, že s Lavrovem jednal o mechanismu vývozu obilí z ukrajinských přístavů.

Lavrov se setkal i se svými protějšky z Argentiny, Brazílie, Indie a Jižní Koreje.

21:30
Dnes

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
Dnes

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
Dnes

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

 

zdenios ( 8. července 2022 18:46 )

Jakákoliv sankce škodí lidu. Ale myslím,že u Ruska jde o ROZVOD a po rozvodu je třeba vše přestěhovat, předělat, přeorat a žít jinak. Rusko bude tam kde chce: za železnou oponou. Nechce být v EU, nechce komunikovat normálně a neumí ani zvláštní tajné operace tak, aby neupadl jediný hrníček na zem. Od roku 1945 jde ve světe jen o to, kolik je za oponou zotročených států či národností. Fašilwocká nástavba z 2.světové války ukázala co dovede, když má nádech sil a sebevíry pro ovládání druhých i na úkor nevědomosti vlastního lidu. Sankce jako ROZVOD a bezpečnostní uzavření se před ruskoukrajinskou válkou, která trvá 8 let!!!

sosacek ( 8. července 2022 11:28 )

Lavrov má x krát větší kompetence a pravomoci než ta naše bruselská dementní a zkorumpovaná podržtaška z ODS. Jsem říkal že přiblblé ovce začnou bečet.

sakajeva ( 8. července 2022 11:15 )

Pamatuju SSSR, mám už léta. Kdyby mi někdo před 50 lety řekl, že se Rusové v bratrovražedné válce seperou s Ukrajinci o území, jen bych si poklepala na čelo. To jsou přece stejní lidé, většina z nich má příbuzné na druhé straně. A určitě hodně z těch mamin, které utekly před válkou měla dědečka, který přijel v 68 do Prahy v tanku. Tak proč se vlastně perou?

verka1 ( 8. července 2022 11:11 )

Všichni kradnu 👍 stop válčení na celém světě

risan ( 8. července 2022 09:32 )

Lavrov je premiér ? si pleteš pojmy a průjmy

Zobrazit celou diskusi