Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Let známých aerolinek mohl skončit tragédií: Obří Airbus letěl s dírou v trupu!

Autor: Darina Jíchová - 
6. července 2022
19:06

Léto je v plném proudu a po dvou letech s covidem-19 se zdá, že se cestování a letecká doprava vrací tam, kde byly před pandemií. Touhu po cestování tak turistům narušují jen případné dlouhé fronty na letištích nebo stávky pilotů. Let z Dubaje do Austrálie však mohla cestovatelům překazit tragédie, jejich Airbus A380 se vydal na cestu s dírou v trupu, naštěstí se během 14hodinového letu nic nestalo, uvedl list Daily Mail.

Letadlo společnosti Emirates odletělo z Dubaje 1. července, pasažéři během vzletu zaznamenali hlasitou ránu, dění je vyděsilo, protože je čekala cesta nad oceánem. Posádka se však neznepokojovala a pokračovala v cestě. Pro všechny to byl vcelku šok, když po přistání viděli díru v letadle. Podle slov pilotů to bylo „překvapivé zjištění“.

Piloti pouze kontaktovali letového dispečera v Brisbane s tím, že mají zřejmě prasklou pneumatiku na jedné z částí podvozku. To byla jejich hypotéza. A právě proto si vyžádali, aby na ně na ranveji čekali hasiči a záchranáři.

Díra se nacházela na aerodynamickém krytu, jedná se o přídatnou část letadla, která má za úkol snížit aerodynamický odpor. Vyšetřovatelé následně objevili uvolněný šroub v mechanismu přední části podvozku, ale není jasné, zda tyto dvě poruchy spolu nějak souvisí.

Cestující: Posádka byla v klidu

„Ozvala se hlasitá rána a cítili jsme to skrz podlahu,“ popsal jeden z cestující pro australský tisk. „Letušky byly v klidu, pozastavily rozdávání jídla a volaly do kokpitu. Pak kontrolovaly křídla a motory,“ dodal. Letadlo bezpečně přistálo, nikdo nebyl zraněn a neproběhla ani evakuace.

„Co bylo asi nejděsivější, byl fakt, že posádka věděla, že se něco závažného stalo,“ uvedl na svém twitteru vysokoškolský profesor Andrew Morris, který tvrdí, že byl na palubě poškozeného letadla. „Ale jejich klidná reakce nás ubezpečila, že se nic neděje. Museli vědět, že nejde o nic katastrofického,“ dodal. Stroj zatím zůstává v Brisbane, na zpáteční spoj musel být nahrazen jiným letadlem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Matos7 ( 6. července 2022 20:39 )

Darina jichova, to je dilo

Zobrazit celou diskusi