Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lídryně běloruské opozice převzaly ocenění, co dostal i Havel. Jsou nám vzorem, uznala ministryně

Autor: ČTK - 
26. května 2022
14:58

Běloruské opoziční političky Svjatlana Cichanouská a Veronika Capkalová dnes v západoněmeckých Cáchách osobně převzaly Mezinárodní cenu Karla Velikého za odvahu a nasazení v boji za svobodu a demokracii. Jejich kolegyně Maryja Kalesnikavová, která je třetí vyznamenanou, na ceremoniálu chyběla, neboť si v Bělorusku odpykává jedenáctiletý trest vězení. Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková v projevu k disidentkám ocenila jejich odvahu a označila je za vzor pro miliony žen.

„Vím, za co a proč žiju, za svobodu, napsala Maryja z vězení. Za svobodu, která je pro mnohé z nás něco zcela samozřejmého jako vzduch, který dýcháme,“ řekla Baerbocková s tím, že o svobodu je možné snadno přijít. „Za svobodu musíme všichni společně bojovat,“ prohlásila.

Vůdčí osobnosti běloruské opozice (zleva): Veranika Capkalová, Svjatlana Cichanouska a Maria Kolesnikovova. Vůdčí osobnosti běloruské opozice (zleva): Veranika Capkalová, Svjatlana Cichanouska a Maria Kolesnikovova. | Reuters

Bývalá flétnistka Kalesnikavová působila jako koordinátorka volebního štábu Viktara Babaryky, který hodlal kandidovat v běloruských prezidentských volbách v roce 2020. Poté, co úřady Babarykovi kandidaturu znemožnily, podporovala Kalesnikavová hlavní favoritku opozice Cichanouskou. Úřady Kalesnikavovou zadržely v září 2020 a poté se pokusily ji vyvézt ze země, což Baerbocková připomněla.

Kalesnikavová roztrhala svůj pas

„Když ji režim chtěl přinutit odejít ze země, tak mohla jednoduše odejít, místo toho ale na hranicích roztrhala svůj pas,“ řekla ministryně. V září loňského roku si pak Kalesnikavová vyslechla trest 11 let odnětí svobody mimo jiné za údajné výzvy k poškození národní bezpečnosti. Na dnešní ceremonii v Cáchách ji proto zastoupila sestra.

V emotivním projevu šéfka německé diplomacie hovořila o tom, jak běloruský autoritářský prezident Alexandr Lukašenko utlačuje obyvatele nejen své země, ale i Ukrajiny, neboť podporuje ruskou invazi na Ukrajinu nařízenou ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

„Bezohledný cynismus ruského a běloruského režimu se staví proti všemu, co my v Evropě činíme a za co vy tři bojujete - za mír, svobodu a také demokracii a lidská práva,“ uvedla Baerbocková o trojici vyznamenaných představitelek běloruské opozice. „Pro mě jako ministryni zahraničí je jasné, že v budoucnu musíme být mnohem kritičtější a že musíme jednat rozhodněji, pokud jsou naše hodnoty a svobody napadeny,“ dodala.

Ocenění v minulosti získal i Havel

Cena Karla Velikého je udělována v Cáchách od roku 1950 osobnostem nebo organizacím za zásluhy na sjednocení Evropy. V minulosti ji obdrželi někdejší francouzský prezident François Mitterrand, bývalý německý kancléř Helmut Kohl, americký exprezident Bill Clinton nebo bývalá německá kancléřka Angela Merkelová. V nedávných letech pak ocenění přijali například francouzský prezident Emmanuel Macron či papež František. Mezi držitele ceny patří i bývalý československý a český prezident Václav Havel, jemuž byla udělena v roce 1991.

23:06
23. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, se kterou sledujete náš online přenos věnovaný konfliktu na Ukrajině a událostem s ním souvisejícím. Další čerstvé zprávy můžete očekávat opět zítra ráno. Do té doby přejeme dobrou noc.

21:52
23. 4. 2024

Počet zraněných při dnešním ruském útoku na Dnipro se zvýšil na osm, informoval gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak.

21:17
23. 4. 2024
!

Ruské úřady dnes informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova kvůli podezření z braní úplatků. Ivanov patří k důležitým úředníkům ministerstva, uvedl portál Meduza. Na starosti měl záležitosti spojené s výstavbou.

Ivanov zodpovídal například za projekt takzvané obnovy okupovaného ukrajinského Mariupolu, výstavbu hlavního chrámu ruských ozbrojených sil nebo kosmodromu Vostočnyj, píší média. Náměstkem ministra obrany Sergeje Šojgua byl od roku 2016.

Zobrazit celý online

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi