Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Lukašenko je psychopat!“ Aktivistka popsala pro Blesk těžký život v Bělorusku

Autor: Darina Jíchová - 
19. prosince 2020
06:15

Představitelé běloruské opozice tento týden převzali v Bruselu Sacharovovu cenu za svobodu myšlení. Politická aktivistka Veranika Capkalová, která společně se Svjatlanou Cichanouskou a Mariou Kolesnikovovou tvoří trojici v čele demokratického hnutí, při rozhovoru pro Blesk Zprávy odhalila, jaké jsou další kroky v boji za demokratické Bělorusko, i to, čím by jim Evropa skutečně pomohla. Alexandra Lukašenka, který se po srpnových volbách, které běloruská opozice i Evropská unie považuje za zmanipulované, prohlásil za prezidenta, označila za psychopata.

Jaké jsou vaše další kroky v boji za demokratické Bělorusko?

Uvědomujeme si, že mírové protesty a stávky jsou klíčové v boji za svobodu, v boji proti diktatuře, protože na ně mezinárodní společnost hledí s obdivem. Hlavně protože za měsíce mírových protestů u nás nevyhořelo jediné auto, nebylo vyskleno jediné okno nebo výloha.

Lidé protestují pokojně, jediné, co chceme, jsou svobodné demokratické volby. Abychom toho dosáhli, musíme zaprvé zastavit násilí proti demonstrantům, osvobodit všechny politické vězně a ohlásit nové svobodné a transparentní volby, protože nechceme, aby byť jediný Bělorus měl nějaké pochybnosti, nějaké otázky ohledně těchto voleb. Protože jsme 26 let byli zvyklí na zfalšované volby, protože se ten samý člověk prohlašuje za legitimního prezidenta, ráda bych připomněla, že Evropská unie toto Lukašenkovo tvrzení nepřijala. To pro nás hodně znamená.

Co víc může Evropská unie udělat, aby vám pomohla?

Rádi bychom vás požádali, abyste se podívali na vízovou situaci, protože nyní, aby člověk z Běloruska mohl vstoupit do státu EU, potřebuje vízum. Žádáme vás tak, abyste nám nějak s vízy pomohli, už teď nám pomáhají sousední země jako Polsko, Litva a Lotyšsko, které poskytují humanitární víza. Chceme ale širší humanitární koridor, než jen naše tři sousední země.

Za druhé budeme také potřebovat pomoc s rekonvalescencí Běloruska a jeho lidí. Založili jsme nadaci pro ženy, protože se domnívám, že ženy jsou v Bělorusku těmi nejzranitelnějšími. A to z toho důvodu, že režim ženám vyhrožuje a ohrožuje jejich děti, režim ženy vězní, mučí je a bije. Budou potřebovat pomoc, zdravotnickou a psychologickou.

A za třetí dobře víme, že Bělorusko bude ve špatném stavu, až Lukašenko odejde, protože náš hrubý domácí produkt klesá, takže budeme potřebovat finanční pomoc. Také vás prosím, abyste nezapomínali psát a informovat o tom, co se děje v Bělorusku, kde dochází k hrubému porušování lidských práv, práv žen, lidé jsou vězněni v nelidských podmínkách, jsou mučeni.

Potřebujeme pomoc: finanční pomoc a pomoc pro skupiny, na které se režim zaměřuje: studenty, ženy, senioři atd.

Video  Bělorusové se snaží šířit videa, která ukazují krutost policejních zásahů. Brání jim v tom ale problémy s internetovým připojením a cenzura. (14. 8. 2020)  - Nexta
Video se připravuje ...

Co se stane, až příští týden Lukašenko uzavře hranice Běloruska? Co tím zamýšlí?

Vlastně nikdo neví, co se mu (pozn.red. Lukašenkovi) honí hlavou. Je třeba si uvědomit, že jednáme s velmi nemocným člověkem, je to psychopat. Musíme si to uvědomit a přijmout to. Nezáleží mu na lidech, na ekonomice, nezáleží mu na nikom a na ničem, záleží mu jen na sobě samém a moci. Své moci se nechce vzdát.

Myslím, že protože mnoho lidí, mnoho podnikatelů už Bělorusko opustilo, Lukašenko chce lidi zastavit a tohle je jeden ze způsobů. I když říká, že je to prevence proti koronaviru, to je naprostá lež. Ještě před několika měsíci tvrdil, že žádný covid-19, žádný virus neexistuje, že je to jen v naší hlavě. Tohle několikrát zopakoval. Takže když teď tvrdí, že zavírá hranice kvůli koronaviru, není to pravda. To je třeba si uvědomit. Za dva tři měsíce tu bude vakcína, a co bude dělat potom? Když chce zavřít hranice na šest měsíců.

Nevím, na co myslí. Tohle je člověk, který dělá rozhodnutí a s nikým se o nich neradí, nehledí na potřeby lidí a na ničem mu nezáleží.

Představitelé běloruké opozice získali Sacharovovu cenu pro rok 2020. Představitelé běloruké opozice získali Sacharovovu cenu pro rok 2020. | Reuters

Jaké je to vést revoluci z exilu a ještě v době pandemie koronaviru? (poz. red. Capkalové s rodinou se podařilo utéct z Běloruska.)

Máme velkou šanci být slyšet, dáváme hlas těm, co byli uvězněni. Setkáváme se s představiteli Evropské unie, sdílíme příběhy mužů a žen, kteří jsou ve vězení. Děláme všechno, co můžeme. I z exilu. Tohle je náš boj, náš cíl je dostat se z Lukašenkova režimu, zachránit Bělorusko před Lukašenkem, náš cíl je z Běloruska udělat demokratickou zemi.

A protože jsme na svobodě, využíváme toho. Snažně pracujeme na tom, abychom pomohli Bělorusku a Bělorusům, byť na dálku.

Kdy si tak myslíte, že se budete moct vrátit domů?

Přála bych si, aby to mohlo být zítra, abych se mohla vrátit, až dostanu ocenění (poz. red. Sacharovovu cenu za svobodu myšlení) a přivést ho domů. Ale bohužel se domů vrátit nemůžu, nikdo z nás se vrátit nemůže. Nikdo nemůže jistě říct, kdy Lukašenko odejde, ale všichni chápeme, že je to jen otázka času. Je nemožné zůstat v zemi, kde jste ta nejnenáviděnější osoba, kde vás podporují pouze 3 procenta obyvatelstva, a když vás mezinárodní společnost nepovažuje za legitimního prezidenta.

Sice nikdo neví, kdy odejde, ale není žádných pochyb o tom, že odejde. Čím dřív, tím líp. Uděláme všechno proto, abychom tento náš sen naplnili.

Co byste vzkázala Bělorusům, kteří neúnavně už pět měsíců demonstrují za svobodu a demokracii?

Naši lidé jsou neuvěřitelní, ohromují celý svět. Každý den dělají něco neobyčejného, nikdy nesmíme vzdát náš boj, nesmíme polevit, vítězství je tak blízko. Jsem tak hrdá na to, že jsem Běloruska, skutečně velmi toužím po tom vrátit se domů a udělám všechno proto, abych nás přiblížila k vítězství. Bělorusko, prosím, nevzdávej se. Musíme pokračovat v boji. Ať žije Bělorusko!

Video  Přímá pomoc Česka Bělorusku je na místě. Lukašenko podle analytika získává čas úhybnými manévry  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

t.novak ( 19. prosince 2020 15:30 )

Tyto inteligentní, statečné ženy, jednou povedou demokratické Bělorusko a jeho občané se budou mít tak dobře jako my👍

marais ( 19. prosince 2020 10:47 )

Kecy, už 2 roky před volbami v novinách byla reportáž z Běloruska,jak je tam pořádek, klid, krásná příroda, dobře se tam lidem žije i na venkově na rozdíl od Ukrajiny.

makmark ( 19. prosince 2020 08:49 )

Vy v Blesku, vás deník jsem přestal kupovat, protože vy s Aktuálně a Hospodářskými jste jedna banda pracující pro Bakalu a Sorose kteří to s naší zemi mysli "dobře". Díky. Strcte si ty články pod pRemium a chcipnete hlady.

bleskovka ( 19. prosince 2020 06:31 )

Sama je psychopatka,pokud se ji nelíbí Lukašenko,tak ať se přestěhuje na Ukrajinu.

Zobrazit celou diskusi