Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejedlý prolomil mlčení: Ještě že někdo s Ruskem mluvil! Je to velmoc, říká Zemanův poradce

Autor: Mii - 
26. května 2022
09:42

Od začátku války na Ukrajině schytával kritiku, že se od ruského prezidenta Vladimira Putina veřejně nedistancoval. Poradce české hlavy státu Miloše Zemana, Martin Nejedlý, zůstával raději během prvních tří měsíců konfliktu v ústraní. Nyní se ale rozhodl pro server Seznam Zprávy promluvit a vysvětlit, jak to s jeho vztahem k Rusku bylo. Podle něj jeho tehdejší chování dávalo smysl, komunikovat s Ruskem bylo v zájmu českých podnikatelů. Nikdo nemohl vidět do budoucnosti, že nastane válka, je přesvědčen.

„Naši exportéři vždycky hledali v energetice, v zemědělství, a můžu definovat daleko více záležitostí, ruský trh. Rozumím tomu, že se to nelíbilo, ale je to velmoc. Spojené státy, Čína a Rusko - tenhle bermudský trojúhelník. Pan prezident asi věděl, proč to dělá,“ vysvětloval Nejedlý, proč byl dříve Hrad vůči Rusku vstřícnější než ostatní české instituce.

Názory pana prezidenta neovlivňoval, stojí si za svým jeho poradce, který dříve pracoval mimo jiné pro ruského ropného giganta Lukoil. „Kdo Miloše Zemana trošičku zná, a myslím, že v naší zemi je hodně lidí, kteří ho opravdu znají, tak ví, že ovlivňovat Miloše Zemana je ve slovníku cizích slov,“ podotkl Nejedlý.

Zeman skutečně o Rusku v minulých letech mluvil v pozitivních konotacích. Několikrát se setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a podporoval, aby se tendru na dostavbu Dukovan účastnil ruský Rosatom. A to přesto, že před hrozbou Ruské federace několik let varovala česká kontrarozvědka.

Podle Nejedlého nesmíme zapomenout na to, jak je Česko závislé na ruských energiích. „Proboha, vždyť je to dobře pro naši zemi, že někdo alespoň tam s nimi uměl mluvit. Kdybychom tehdy nemluvili, kdo by za nás dělal tu politiku?“ řekl Nejedlý. Avšak přesně za tento názor byl v minulosti kritizován, jelikož zahraniční politiku nemá dělat sám Hrad, nýbrž primárně vláda.

Bezpečnostní riziko nejsem, trvá na svém Nejedlý

Prezidentův poradce tvrdí, že je teď velmi jednoduché říkat, že vše směřovalo k válce, a proto jsme si měli dát pozor. Podle něj ji ale nezvládl předpovědět nikdo. „Kdyby každý byl Sybila a měl tu kouli a věděl, jak to v budoucnosti dopadne, rozumím tomu, že by asi ty věci zvažoval. Ale to nikdo neviděl,“ vysvětloval Nejedlý.

Jako jediný argument bere, kdyby někdo dříve varoval před závislostí na ruském plynu. „Měli říct - rychle si vytvořte pro zemi jiné varianty, protože tohle přijde. Ne, teď říkají - my jsme vám to říkali. Ale výsledek je ten, že naši občané, naši důchodci, naši novomanželé budou platit nehorázné ceny za něco, co v jednom okamžiku bude velmi těžké pro náš národ,“ popsal Zemanův poradce.

Opouštět funkci na Hradě zatím Nejedlý neplánuje. „Řekněte mi, prosím, jak mám já zareagovat? Budete šťastní v tom, že odejde Nejedlý? Vyřeší se něco?“ popisuje s tím, že rezignace by dle jeho názoru byla zbytečná.

Za ukončení spolupráce mezi Nejedlým a Zemanem se vyslovilo několik členů vlády, považují jej za bezpečností riziko. Prezidentův poradce však toto tvrzení „rezolutně odmítá“, jak řekl pro Seznam Zprávy.

Video  Velvyslanec Ukrajiny v ČR pro Blesk o ruské brutalitě a genocidě: Zbraně budeme potřebovat ještě dlouho  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

9:07
Dnes

Polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz uvedl, že jeho země je připravena pomoci Ukrajině při návratu mužů v branném věku do vlasti. Jak by chtěla Varšava v tomto ohledu konkrétně pomoci, neupřesnil. „Myslím, že mnoho Poláků je pobouřeno, když vidí mladé ukrajinské muže v hotelích a kavárnách a když poslouchají, jak velké úsilí musíme vynaložit, abychom pomohli Ukrajině,“ řekl Kosiniak-Kamysz.

8:29
Dnes

Dana Drábová,.šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, ani na cestách nevynechává své ranní hlášení o radiační situaci na Ukrajině. „Zůstává normální,“ tweetuje z kyperské Larnaky a přidává svou fotku u památníčku ukrajinských obětí.

7:39
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na ukrajinskou Čerkaskou oblast, kde poškodilo klíčovou infrastrukturu. Zranění utrpělo šest osob. S odvoláním na tamní úřady o tom informovala agentura Reuters.

„Ráno nepřítel zaútočil na naši Čerkaskou oblast. Proti vzdušnému cíli byla nasazena komplexní protivzdušná obrana,“ uvedl v prohlášení šéf čerkaské oblastní vojenské správy. Útok si podle předběžných informací nevyžádal žádné oběti na životech, lékařskou pomoc zatím vyhledalo šest osob.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa