Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Francie má novou premiérku. Borneová při inauguraci poslala vzkaz malým holčičkám

Autor: ČTK - 
16. května 2022
21:54

Novou francouzskou premiérkou se stala dosavadní ministryně práce Élisabeth Borneová. S odvoláním na Elysejský palác o tom dnes informovala agentura AFP. Je teprve druhou ženou, která byla jmenována do této funkce. V úřadu nahradila Jeana Castexe, jenž stál v čele kabinetu od července 2020 a odpoledne podal demisi.

Očekává se, že současný francouzský prezident Emmanuel Macron a Borneová jmenují svou vládu v nadcházejících dnech.

Jednašedesátiletá politička je první ženou, která bude zastávat post premiérky od dob Édith Cressonové. Ta vedla francouzskou vládu v letech 1991 až 1992 za socialistického prezidenta Françoise Mitterranda. „Chtěla bych svou nominaci věnovat všem malým holčičkám a vzkázat jim, aby si šly za svými sny,“ řekla Borneová ve svém inauguračním projevu.

„Bylo opravdu načase, aby na tomto postu byla jiná žena, a já vím, že Borneová je pozoruhodný člověk s mnoha zkušenostmi... Myslím, že je to velmi dobrá volba,“ řekla Cressonová BFM TV.

Borneová byla od roku 2020 ministryní práce v Macronově vládě. Předtím vedla resort dopravy a šéfovala také ministerstvu pro životní prostředí, kde prosazovala zákony přátelštější k cyklistům.

Na ministerstvu práce dohlížela na jednání s odbory, které vyústily ve snížení podpory v nezaměstnanosti pro některé uchazeče o zaměstnání. Za jejího působení klesla nezaměstnanost na nejnižší úroveň za posledních 15 let a nezaměstnanost mladých lidí na nejnižší úroveň za posledních 40 let.

Borneová dnes uvedla, že Francie musí v boji proti změně klimatu jednat „rychleji a důrazněji“. V projevu také slíbila, že bude dále pracovat na ochraně kupní síly Francouzů, která je podle průzkumů veřejného mínění hlavní obavou voličů.

Rezignace Castexe se očekávala, jelikož ve Francii je obvyklé, že vláda podá demisi se začátkem mandátu nového prezidenta. Druhý Macronův mandát oficiálně začal o víkendu. Změna na postu předsedy vlády ale souvisí také s Macronovou snahou o změnu kurzu před červnovými parlamentními volbami.

Macron podle pozorovatelů potřebuje ukázat, že vnímá frustraci voličů vyjádřenou nízkou volební účastí a velkou podporou krajní pravice i levice. Hledal proto premiéra, který by se vyznačoval zelenou a sociální politikou.

Borneová podle agentury Reuters odpovídá tomuto profilu a mohla by čelit výzvě krajně levicového politika Jeana-Luka Mélenchona, který se v prezidentských volbách umístil na třetím místě. Mélenchon vytvořil širokou levicovou koalici, která má ambice zvítězit v nadcházejících parlamentních volbách.

Lídr levice na twitteru kritizoval Macronovu volbu nové premiérky. „Borneová je proti zvyšování minimální mzdy a pro odchod do důchodu v 65 letech. Začíná nové období sociálního týrání,“ napsal Mélenchon. Podle Reuters se očekává, že Borneová se pokusí Macronovi pomoci v prosazení obtížnějších reforem, jako je zvýšení věku odchodu do důchodu.

Video  7 věcí, které jste nevěděli o Emmanuelu Macronovi  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi