Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Šokující propad bitcoinu a dalších kryptoměn: Bublina splaskla? Musk zahučel 480 miliard

Autor: Lukáš Štěrovský - 
14. května 2022
16:17

Pověst vizionáře, která provází byznysovou kariéru nejbohatšího muže planety Elona Muska (50), utrpěla první šrám. A to kvůli mohutným investicím do kryptoměny bitcoin, jehož hodnota strmě padá.

Když zkraje loňského roku Musk investoval prostřednictvím své automobilky Tesla 1,5 miliardy dolarů do bitcoinu, tedy globálně nejúspěšnější kryptoměny, mohlo to dopadnout jen dvěma způsoby: obrovským zbohatnutím, nebo těžkou ztrátou. Bohužel pro Muska to nyní vypadá, že b) bude správně...

Zpropadená válka

Tesla sice nejdřív vydělávala na tom, že hodnota bitcoinu nakoupeného levně v době ochromené ekonomiky s ústupem pandemie nabývala na síle. Jenže vše zhatila válka na Ukrajině a s ní spojený opětovný krach ekonomiky, obří inflace a nejistota končící zběsilými výprodeji akcií technologických firem.

A bitcoin od března, kdy se »kus« prodával za v přepočtu 1,1 milionu korun, ztratil třetinu hodnoty!

Děsivá díra

Hodnota Tesly je tak v celkovém součtu o 300 milionů dolarů (7,2 miliardy Kč) nižší než před 15 měsíci, kdy firma odvážně investovala do nejisté měny... A Musk? Ten je na tom kvůli dalším investicím do digitálních kryptoměn ještě hůř, dohromady jeho osobní portfolio kleslo v posledních dnech o neuvěřitelných 20 miliard dolarů, tedy skoro 480 miliard Kč!

Zastavil nákup

Musk včera také nečekaně pozastavil proces převzetí internetové společnosti Twitter za víc než bilion Kč, oficiálně proto, že si chce ověřit, zda je podíl falešných a spamových účtů opravdu nižší než 5 %. Akcie Twitteru se ihned propadly o pětinu! I tak dál zůstává v žebříčku největších boháčů světa podle Forbesu první...

Ostrý investor Buffet: 25 dolarů za všechny bitcoiny světa je moc

Hodně kriticky se ohledně kryptoměn vyjádřil i uznávaný obchodník a investor Warren Buffett (91), přezdívaný pro svoji genialitu s čísly jako Věštec z Omahy.

„Kdybyste mi nabídli všechny bitcoiny světa za 25 dolarů, odmítl bych. Proč? Protože bych je jednou musel tak jako tak prodat dál, samo o sobě to nic neprodukuje,“ říká Buffett s aktuálním jměním ve výši 2,76 bilionu korun.

Video  Ukrajinci prosí o pomoc Muska! A slovní válka exmanželů Brzobohatých  - Bára Horáková
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi