Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vadná letadla? Aerolinky po tragédii se 132 lidmi kontrolují typ Boeingu, který se zřítil

Autor: ČTK, kso - 
24. března 2022
20:47

Aerolinky China Eastern dočasně vyřadily z provozu model letadla Boeing 737-800. Kontrolují je kvůli technickým závadám poté, co v pondělí havarovalo letadlo tohoto typu s 132 lidmi na palubě. Při prohledávání trosek letounu byly nalezeny části motoru, křídla i lidské pozůstatky. Pátrání po druhé černé skřínce, která obsahuje záznamy letových údajů, ale zatím nikam nevedlo.

Všechna odstavená zařízení prochází kontrolami a údržbou podle nejpřísnějších bezpečnostních pravidel, uvedl Liu Xiao-Dong, mluvčí aerolinek. Dodal, že China Eastern zahájily velkoplošnou kontrolu, aby zaručily bezpečnost všech ostatních letadel. 

„Všechna ostatní dopravní letadla aerolinek China Eastern, která jsou právě v provozu, odpovídají požadavkům na letovou způsobilost,“ řekl Liu.

Druhá černá skříňka se zatím nenašla

Šest let starý Boeing 737-800 havaroval v Čuangské autonomní oblasti Kuang-si. Nehoda způsobila na horském svahu velký požár. Záchranáři zatím nenašli žádné přeživší, trosky jsou rozeseté v zalesněném terénu a na prudkém kopci. 

Ve středu se našla první černá skřínka se záznamem zvuku z pilotní kabiny a čínští vyšetřovatelé ji již začali prověřovat. Skříňka je silně poškozená, ale úložiště podle všeho nehodu přečkalo v relativně dobrém stavu, uvedl Čínský úřad pro civilní letectví (CAAC).

„Naším hlavním cílem je hledání a záchrana přeživších,“ řekl agentuře AFP jeden z velitelů hasičů. „Používáme termokamery a detektory známek života jako doplněk k manuálnímu prohledávání a leteckému pátrání pomocí dronů,“ dodal. Do pátrání se vedle stovek hasičů, vojáků a lékařů zapojili i dobrovolníci.

Příčina zatím není známá

Příčiny nehody zatím nejsou jasné, uvedli vyšetřovatelé na jedné z tiskových konferencí. Kontrola letového provozu se snažila opakovaně navázat kontakt s piloty kvůli rychle klesající výšce stroje. Nedostala od nich ale žádnou odpověď.

Hlavní pilot měl na kontě 6 709 letových hodin, první kopilot měl nalétáno přes 31 000 hodin. Druhý kopilot se letu účastnil ze cvičných důvodů, měl nalétáno 556 hodin. Podle vedení China Eastern byli všichni piloti v pořádku, jejich dosavadní služba byla bezproblémová a neměli žádné osobní problémy.

Čína patří v posledních letech v bezpečnosti letecké dopravy k nejlepším na světě, napsala agentura Reuters. Poslední smrtelná nehoda civilního tryskového letadla se tam stala v roce 2010, kdy za špatné viditelnosti havarovalo letadlo společnosti Henan Airlines, když se blížilo k letišti v I-čchunu. Z 96 lidí na palubě 44 zahynulo.

Video  Pád letadla v horách na jihu Číny: Na palubě bylo 132 cestujících  - reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi