Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Průlom ve vyšetřování pádu letadla v Čině. Záchranáři našli první černou skříňku

Autor: ČTK - 
23. března 2022
11:03

V troskách letadla aerolinek China Eastern, které v pondělí havarovalo se 132 lidmi na palubě v horách na jihu Číny, našli záchranáři první ze dvou černých skřínek. Je silně poškozená a zatím není jasné, zda obsahuje záznamy letových údajů, nebo nahrávku zvuku z pilotní kabiny. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odkazem na tiskovou konferenci vyšetřovatelů nehody.

Šest let starý Boeing 737-800 havaroval v Čuangské autonomní oblasti Kuang-si. Nehoda způsobila na horském svahu velký požár, který byl vidět i na satelitních snímcích NASA. Záchranáři zatím nenašli žádné přeživší.

Najít a zajistit obsah černých skřínek je klíčové pro zjištění příčiny neštěstí. Velitel vyšetřovatelů uvedl, že nadále intenzivně hledají i druhé záznamové zařízení.

Záchranáři pročesávali hustě zalesněné svahy a pátrali za pomoci ručního nářadí, psů a dronů po případných přeživších a po černých skříňkách. Práce museli přerušit, protože na strmých a kluzkých svazích hrozily sesuvy půdy.

Příbuzní cestujících dnes začali přijíždět do vesnice v bezprostřední blízkosti místa havárie. Policie přístup na místo omezuje a kontroluje každé vozidlo. Ve výhledu na prohledávanou oblast brání rozevřenými deštníky, píše Reuters.

Video  Při letecké nehodě zahynulo 75 lidí. Mohly za to děti?  - Mall TV
Video se připravuje ...

 

Zobrazit celou diskusi