Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Boj o křeslo šéfa NATO: Povede ho poprvé žena? Šanci mají političky z postsovětských států

Autor: ČTK - 
8. února 2022
19:08

Zatímco navenek se politici států Severoatlantické aliance v současnosti věnují hlavně odvracení hrozícího vpádu Ruska na Ukrajinu, v zákulisí se rozbíhá souboj o křeslo nástupce šéfa NATO Jense Stoltenberga, který odejde na konci září. Diplomaté i další znalci poměrů dávají šance zejména několika političkám z postkomunistických zemí, jejichž výběr by podle nich mohl být odpovědí na aktuální ruské ambice. Zájem o vlivný post však projevují i někdejší vládní činitelé z Británie či Itálie.

O novém generálním tajemníkovi aliance se formálně rozhodne na červnovém summitu, po němž na podzim zamíří bývalý norský premiér Stoltenberg do čela centrální banky ve své zemi. Již nyní však diplomaté třicítky členských států bloku debatují o tom, kdo jej v čase rostoucí konfrontace s Ruskem a obav z posilování vlivu Číny nahradí.

„S pokračujícím růstem napětí stoupá pravděpodobnost, že kandidát, který dostane zelenou do čela aliance, bude muset brát vážně hrozby představované Moskvou i Pekingem,“ napsali analytici Stefano Graziosi a James Carafano na serveru heritage.org.

První žena v čele?

Podle diplomatických zdrojů má v současnosti slušné šance na úspěch bývalá estonská prezidentka Kersti Kaljulaidová či litevská exprezidentka Dalia Grybauskaitéová. V jejich prospěch by zvláště u dalších východoevropských států mohl hrát fakt, že zejména vůči Rusku by patrně nastolily ráznější kurz než Stoltenberg, který je vnímán jako umírněný zastánce vyjednávání.

„Jejich výběr by mohl být pro Rusko jasným signálem, že se NATO nehodlá méně angažovat ve východních zemích,“ řekl ČTK jeden z diplomatů v narážce na aktuální požadavek Moskvy omezit alianční přítomnost ve státech někdejšího sovětského bloku. Dodal, že zmíněným političkám by mohl pomoci i fakt, že v NATO roste poptávka po ženě v nejvyšší pozici. Stoltenberg je v čele aliance 13. mužem, žena ji nikdy nevedla.

V okruhu možných východoevropských kandidátek se objevuje i bývalá chorvatská prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovičová.

Británie a Itálie nezůstávají pozadu

Do volby by ovšem chtěla promluvit také Británie, jejíž média psala o možné kandidatuře bývalé premiérky Theresy Mayové nebo exministra zahraničí Williama Haguea. Podle analytiků bude však případný britský uchazeč čelit odporu Francie a zřejmě i východoevropských zemí, u nichž se očekává podpora pro politika z regionu.

Stoltenberg se chystá ve funkci skončit po osmi letech, před ním vedl alianci pět let Dán Anders Fogh Rasmussen. S námitkami, že se již dlouho nedostalo na jižní Evropu, se ozývá Itálie, z jejíchž politiků se nejhlasitěji hovoří o ministru obrany Lorenzu Guerinim. Pro něj by podle diplomatů mohla být výhodou orientace na Spojené státy a výrazně kritičtější přístup k Rusku a Číně, než u další zmiňované političky, někdejší šéfky diplomacie EU Federiky Mogheriniové.

Výběr šéfa NATO nemá striktní pravidla, vítězný uchazeč by však podle nepsaných zvyklostí měl získat podporu většiny členských zemí a žádné státy by vůči němu neměly mít zásadní námitky. Diplomaté by se měli na jeho výběru shodnout během jara, aby jej v červnu mohli potvrdit šéfové států a vlád na posledním summitu, který povede Stoltenberg.

pravlast ( 9. února 2022 10:24 )

Už von der Lejnoová ukázala jak likvidovat Bundeswehr,měla by tedy vést školicí centrum pro budoucí veliteteletiny které sou ve své hlouposti a zaslepenosti absolutně mimo mísu.Už ten Štou*dev*berg se předváděl jako polo*de*bill,takže kdejaká mařena která neví co 7,65 nebo 9. tam fakt má místo.EU + NATO může pomalu hledat kterým šampaňským připijí na vítězství Putina,RF a ruské armády.

e.lesanova ( 8. února 2022 23:43 )

NATO potřebuje další území, váleční štváči jedou na plný plyn...Duo Kolář a syn veřejně propagují válečný střet...Jak je to vůbec možné, je to trestný čin.. Stálé výpady proti RF jsou za hranou, operují na SVÉM území a dost daleko od hranic...Nebo snad náš MZ Rambo Lipavský nějaké zahlédl při letu vrtulníkem na "linii" ?? O dnešní demonstraci proti slovenské vládě a Čaputové kvůli USA Army na území Slovenska ani čárka, co ???

Zobrazit celou diskusi